Свържи се с нас

Новини

Моя хубава Родино, няма аз да те предам!

Published

on

Преди 122 години недалече от връх Бузлуджа около 12 ентусиасти сложили началото на една по-добра мечта. Нарекли ги „чучулигите”. Над 55 хиляди техни последователи и съмишленици се събраха на 27 юли на Събор на левицата, носещ мотото „България на хората”. Огромното множество от всички краища на родината пренебрегнаха бутафорните протести върху австро – унгарските жълти павета в столицата, безплатните кюфтета и баници, белия роял и жалките рушвети от 50 – 70 лв. за клакьори и „партниращите” им провокатори.

„Червените боклуци, мръсните комунисти” обаче построиха съвременна България, колкото и обрулена тя да изглежда днес. Безспорно, съвремието е тревожно. Времето е разделно и размирно. Намират се подобия на хора, които искат да разрушат и малкото, което е останало. Непрекъснато ни противопоставят, управляват ни с черни тефтерчета и над всичко крещи със своя сарказъм и арогантност побългареният вариант на английската максима „Разделяй и владей!”. Но не можеш лесно да разделиш душата българска …

В стремежа към национално единение на Бузлуджа, Пирин прегърна Стара планина. Влажното планинско усое екна от гордите звуци на националния химн и Интернационала. В гористите дъбрави, ухаещи на мента, мащерка, бял равнец, звъниче и малини тичаха на воля млади момчета – същински сатири и присмехулни девойки, увенчани с най-омайните цветни диадеми. Достолепни във възрастта си пилигрими почетоха изконната слава на Бузлуджа със своята вяра и преданост, и засвидетелстваха пълна подкрепа за правителството на премиера Пламен Орешарски и елитната група политици от „Коалиция за България”.

Съборът нямаше да бъде толкова ефектен и по Орфеевски фриволен без изпълненията на квартет „Славей” и танцовата му трупа, без бдящия дух на неповторимата Надка Караджова, оркестър „Канарите”, Стефка Берова, Панайот Панайотов, Ники Априлов, Николай Кинчев, Рада Григорова, Биг – Ша и др. артисти.

Държавата, това бленувано „защитено жилище” не може да бъде розова къща, защото на всеки ъгъл на житейския кръстопът дебнат сенки и притворства. Голяма част от хората са загубили радостта от делника, но нали и болката ражда увереност, че не всичко е загубено.

Древногръцкият мислител Диоген ходел със запален фенер денем из Атина. На въпроса „какво търсиш?”, отговарял: „търся човека”. По този повод негови колеги казвали: „Търсейки, човек намира по-доброто за себе си. Доброто е за предпочитане, още повече, когато се отнася до себеопознаване. Да опознаеш себе си, означава да разбереш и обикнеш другите.”

Снимка: facebook.com
Източник: БСП – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица