Свържи се с нас

Икономика

Спад на пазара за скрап в страната за 2012 г.

Published

on

рециклиранеОбщото количество на скрап, реализирано през 2012 г. е 1 711 608 тона в страната, като стойността на търгуваното количество е 1 964 млн. лева. Това показват тазгодишното традиционно изследване на Българската асоциация по рециклиране, позоваващо се на данни на Министерство на икономиката и енергетиката, Агенция „Митници“ и рециклиращите компании и предприятия в страната.

От информацията става ясно, че се наблюдава спад от 384 692 тона за 2012 г., спрямо данните от 2011 г., когато общо реализираната суровина е била 2 096 300 тона. Спад има и в реализацията на оборотите в размер на 206 млн. лева., което през 2011 година е достигнало нива от 2 170 млн. лв.

Отрицателна тенденция в търговията се наблюдава и при стомана и чугун с около 19% (през 2011 г. реализираното количеството е било 1 940 000 тона, а през 2012 г. – 1 574 878 това), както и при алуминия – там спадът при реализираната суровина е с около 23.5%  (през 2011 г. количеството е било 44 900 тона, а през 2012 г. е 34 879 тона).

При другите метали – месинг, цинг и олово се наблюдава силен спад на реализираните суровини – в размер на 55% (през 2011 г. количеството е било 19 800 тона, а през 2012 г. достига до нива от 9 005 тона).

Положителни тенденции се наблюдават единствено в реализацията на мед и на автомобилни акумулатори.

При медта се наблюдава увеличение на реализираната суровината с около 40% през 2012 г., когато тя достига до 92 846 тона, а през 2011 г. е била 66 300 тона.

Леко повишение се наблюдава и при автомобилните акумулатори. Там данните сочат, че повишението на реализираната суровина е в размер на 6% през 2012 г. и нивата достигат до 26 878, докато през 2011 г. са били на 25 300 тона.

Общата тенденция е спад на обемите на реализираните суровини по всички показатели – внос, износ, потребление в страната, както и добито в страната. Като основна причина се посочва стресът в бранша, който е породен от влизането в сила на новите рестриктивни изисквания, въведени със Закон за управление на отпадъците (Обн. ДВ, бр.53 от 2012 г.), както и на дисциплинирането на компаниите, опериращи с черни и цветни метали и процесът на изсветляване на сектора.

За 2012 г. се наблюдава и намаляване на цената на суровините като цяло. Като пряк резултат от тази тенденция, може да се отчете и спадът на кражбите през изминалата година, който е в размер на 36%.

*снимка: интернет*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Представиха възможностите за подпомагане за ВЕИ в предприятия и домакинства

Published

on

Областният управител на Габрово Кристина Сидорова и Камара на строителите ОП-Габрово организираха среща с експерти от Министерството на иновациите и растежа за предстоящите схеми за подпомагане на предприятията и на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници.

„Една от мисиите на областния управител е да съдейства за добрия диалог и координация между бизнеса и държавата. Благодаря на Министерството на иновациите и растежа,че откликнаха на поканата ни и за доброто сътрудничество. Оставаме отворени за организирането и провеждането подобни разяснителни срещи за програми и проекти в бъдещето“, каза Кристина Сидорова.

По време на срещата бяха представени две процедури- „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията” и „Подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата”.

Акцент бе поставен върху първата, която се явява една от малкото процедури, по която фирмите от Сектор Строителство са допустими и като бенефициенти, и като изпълнители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Интер Пауър“ изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и централи

Published

on

Интер Пауър“ ООД проектира, изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и електроцентрали за бита и бизнеса. Габровската компания дава гаранция на производителността и монтажа до 25 години.

Съдейства при узаконяване и кандидатстване по европейски програми, идеен проект и изчисления за възвращаемост на инвестицията. Осигурява инсталация и настройка от сертифицирани специалисти, с квалификация за монтаж на фотоволтаични електроцентрали.

„Интер Пауър“ ООД, в партньорството с водещата компания V-TAC, вече предлага на своите клиенти цялостно портфолио от решения и елементи за изграждане, инсталиране и поддръжка на фотоволтаични паркове и централи.

Гамата включва фотоволтаични комплекти, соларни панели, соларни инвертори, решения за съхранение на енергия и аксесоари, като всички те са разработени, за да отговорят на уникалните нужди на клиентите.

Възползвайте се от количества на склад с експресна доставка в цяла България, както и от корпоративни отстъпки за дистрибутори и клиенти на едро.

За контакти, телефон: +359893556772 или на адрес в Габрово, ул.“Орловска“ 51 (срещу сградата на ОДМВР – Габрово) или направете своето запитване на: https://www.inter-power.shop/zapitvane.

Зареди още

Икономика

Да „прецакаш“ брокера?

Published

on

Измина една динамична година, изпратихме я с благодарност, много доволни клиенти и партньори. В тази връзка искам на кратко да ви запозная с моите разсъждения:

Покупко-продажбата на имот е действие на една синхронизирана система от продавач, купувач, брокер, общински служби, институции, доставчици на услуги, адвокати и нотариус. Система, в която ние, брокерите /агенциите за недвижими имоти/ заемаме важно място. Професионалният брокер оправдава доверието на клиента. Всеки се обръща към АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ с искане да му се реши проблема по най-добрия начин. И така ръка за ръка, ние всички останали от работещата системата на ПАЗАРА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ година след година решаваме казуси: продаваме; купуваме; отдаваме под наем имотите – на вас, нашите клиенти! Наблюденията са, че сделките стават все по- сложни и изискващи ПРОФЕСИОНАЛНИ умения. Опитът, който имат брокерите в АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ е незаменим!

Четейки всичко това съм сигурна как вече има някой несъгласен! Ще кажете: „Наемам си един адвокат и си решавам проблема…“!?! Не знам защо има една погрешна нагласа…Да, една сделка няма как да се случи без компетентен юрист /те също са част от веригата/, но за да има сделка, да стигнем до тяхната компетенция, някой трябва да събере страните, да договори условията.

Често пъти както се казва в една българска поговорка „Евтин на брашното, скъп на триците“, за да се икономисат таксите на АГЕНЦИЯТА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ , която обикновено е 3% се опитват сами да продават или купуват. Появиха се Фейсбук групи, страници, сайтове за имоти – „без посредник“. Та там четем и гледаме коментари на любители! Кой каквото чул, разбрал, видял, „ проучил“ си определя цена на имота и си я търси и си вярва, защото един приятел е продал за толкова, а друг си е купил за толкова, а моят имот е много по-хубав! Съответно коментари: „Това цена за целият блок ли е”?

Та така, това са несериозни занимания със сериозни дела! Няма лошо, сигурно има и добри сделки / без КОМИСИОННА/, но колко ли има и загубили много повече от икономисаните 3% ?

Във времето напред ще се опитам без да злепоставям хора да ви разкажа за сделки с „ПРЕЦАКАНИ“ клиенти, а изводите ще оставя на вас! Такова нещо има ли? – „ И вълкът сит, и агнето цяло“ – В рамките на годишната ни кампания „ ПОКУПКА или НАЕМ“ ще ви запознаваме с особеностите на ГАБРОВСКИЯ ПАЗАР ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ. Ще се опитаме да ви бъдем полезни как най-добре да инвестирате парите и времето си! . . .

Таня Дикова
Гарант Недвижими имоти

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица