Свържи се с нас

Новини

Пенсионерите ще избират между 2 варианта на карти за пътуване

Published

on

снимка: Фейсбук "ОПТ" - Габрово

снимка: Фейсбук „ОПТ“ – Габрово

Най – малко два ще бъдат вариантите, между които хората от третата възраст, на територията на община Габрово, ще имат възможност да избират при вадене на новите карти за пътуване в градския транспорт от месец септември. Това стана ясно след състоялата се в зала „Възраждане“ публична дискусия, по отношение на необходимостта от актуализация на цените на картите, използвани от пенсионерите, които от месец август поскъпват с 5 лв. – от 10 на 15 лева. Общественото обсъждане бе предизвикано от недоволството, което възрастни габровци изразиха относно новата цена, чрез събиране на подписка, за запазване на старите цени на преференциалните карти, ползвани за времето от 9 до 16 часа.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Форумът не успя да предизвика огромен интерес сред хората от третата възраст и бе уважен едва от 30-тина души. За сметка на това обаче, по време на диалога бяха споделени доста конструктивни предложения. От страна на Община Габрово присъстваха кметът Таня Христова, зам.-кметът Климент Кунев, управителят на „Общински пътнически транспорт“ – Габрово Екатерина Караколева и директорът на Дирекция „Общинска собственост и стопанска дейност” Недялко Ценков. Възрастните граждани предложиха различни варианти за таксуване, които трябва да бъдат съгласувани и пресметнати, тъй като трябва да се разбере дали биха осигурили съществуването на превозвача в този му вид.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От казаното стана ясно, че решението за новата цена на картите за пенсионерите, които важат за времето е от 8 до 24 часа,  е било взето от управителя на ОПТ – Габрово, като той е в пълните си правомощия сам да определя цените им. Голяма част от възрастните хора в  града не искат да им бъдат въведени ограничения в пътуванията вечер, когато по думите им са едни от най-активните часове. Същевременно такова разширение на времевия диапазон отговаря и на друга цена. Месечно в Габрово от тази най-евтина услуга в градския транспорт се възползват средно около 1600 граждани.

От друга страна е необходимо общинското Дружество да задържи загубите, които към момента има, а не те да нарастват. „Дружеството трябва да остане жизнено. Ако този превозвач не съществува, ако разходите са повече от приходите – то просто в един момент ще спре да функционира. Знаете, че интересът към габровския градски транспорт от страна на частни превозвачи е нулев, при тези условия, които имаме в момента – тази честота на изпълнение на линиите, и тези линии, включващи крайни квартали отдалечение на повече от 10 км. от центъра на града“, заяви зам.-кметът Климент Кунев.

Гражданите бяха категорични, че ще отстояват искането си цената от 10 лева да се запази, дори поискаха да имат възможност да пътуват рано сутрин преди 9 часа, а цената от 15 лева да важи за пенсионерите, които работят.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Published

on

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Кампанията през тази година ще премине под надслов „Узнай своя статус!”.

Тя цели насърчаване и обединяване на усилията на различни институции, и организации за разширяване на обхвата на тестване, повишаване на осведомеността на хората, относно предимството на изследването за ХИВ и хепатити, ранното откриване на заразените лица и своевременното им насочване към лечение.

Инициативите дават възможност на хората да направят своя избор за превенция на ХИВ и хепатити, за да защитят себе си и своите близки.

Последните данни от Министерство на здравеопазването за СПИН в България показват, че от началото на тази година до месец август 2022 г. са открити нови 214 ХИВ–серопозитивни лица, от които 63% са български граждани, а 37% – чужденци.

128 216 са лицата, които са се изследвали през първите шест месеца на 2022г. 96% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 4,1% – при инжекционна употреба на наркотици. Най – засегната възрастова група е между 30-39г., следвана от възрастова група между 40-49г. и следваща група е между 20-29г.

В страната функционират 12 кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ /КАБКИС/ към регионалните здравни инспекции.

В периода на кампанията на училищата в област Габрово ще се предоставят здравно-промотивни материали, ще бъдат разигравани викторини по темата, ще бъдат изготвени колажи и проведени дискусии.

Днес, 1 декември, в централна градска част на Габрово ще се раздават информационни материали на гражданите. РЗИ – Габрово напомня, че всеки желаещ може да провери своя ХИВ-статус безплатно и анонимно в лабораторията на ул. Райчо Каролев №2.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица