Свържи се с нас

Новини

Страсти в разгара на лятото или кой е котката, кой – тигърът

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

От структурата на БСП – Габрово разпространиха в медиите своя коментар относно ситуацията от последните няколко седмици в нашия град. В него пише:

„Тоталната политическа криза, социално–икономическата дестабилизация, моралната и културно–просветната импотентност, реанимиращото здравеопазване години наред противопоставят обществото. Обеднелият откъм възпроизводство, генотип и качество на живот българин едва вегетира на ръба на лудостта и оскотяването. В тези трудни времена повечето партийни централи и техните карикатурни вече лидери парадират със социални програми, градени на пясъчни основи.

Едно от малките изключения в Габрово бе жестът на новия областен управител Николай Григоров (БСП) към жителите на кв. Дядо Дянко с дарение за градински аксесоар, което да облагороди и без това скучния квартал. Елегантната идея на г-н Григоров бе провокирана, шпионирана от хора от кабинета на Областта, за да му бъде вменено „престъпление”, че в работно време оставил в кварталния магазин бланка за подписка в подкрепа на правителството на Орешарски.

Още по–пасквилно звучи омаскаряването, че визитата на Григоров във въпросния квартал била ескортирана от шофьор със служебен автомобил и в гарнитура като розата в букета от инсинуации „цъфнала и вързала” Кристина Сидорова, която временно зае позицията председател на БСП.

Добре поне, че е пътувала с личен автомобил. Но обществото ни вече свикна на подобни „джавкания”, на търпимостта на къртици и шпиони в бойни редици. Колко по-добре би било, ако не само Григоров дари пейка за квартал Дядо Дянко, но го последват и другите легитимни партии с техните общински съветници и помогнат за проблемите на друг един квартал – Хаджи Цонев мост, който е „ситито” на сателитните Лисец, Недевци, Лютаци и още няколко села.

Членовете на Управителния съвет на читалище „Отец Паисий” направиха пътеки от мъка до кабинетите на Общината за решаване на живототрептящи проблеми, но досега не са срещнали разбиране. Да оставим дарената пейка от Григоров и скандала около „грандиозното” събитие и да насочим енергията към Хаджи Цонев мост. В читалището скромните две библиотечни стаички се нуждаят от ремонт на таваните, освежаване на стените, рециклиране на два стари гардероба и превръщането им стилажи за книги.

Пристройката към закритото училище „Христо Смирненски” би било чудесно място, където читалището да развива клубна дейност, да възстанови действащи доскоро кръжоци, да провежда сбирки по различни поводи. Но и там не се среща разбиране от общинските власти още повече, че парадирането на няколко кмета и екипите им оврещяха орталъка със социални програми. Дори и под диктата на „Сорос” дитирамбите за социална благодат звучат като квичене.

Кой разреши заселването на цели фамилии роми с ретроградно поведение точно в квартал Хаджи Цонев мост? Обезкостиха фабрика „Надежда”, кражбите по домовете и селските къщи са всекидневие. Населението е травмирано от липсата на грижи за сигурността и що годе нормален начин на живот. Кварталните ченгета свеждат всичко до битови проблеми и нехаят докато преживят заплатите от Борисов и Цветанов.

А като няма подкрепа от държавните и общински институции, хората търсят опора в изконната вяра. Голямо е желанието на кварталците в подножието на язовира да построят параклис и там да дават воля на молитвите и терзанията си, да извършват радостни и тъжни ритуали. Но и тук компетентните органи не дават становище поне що се отнасят до определяне на терен за строеж.

Впрочем, докато тече пререгистрацията на читалището, ръководството му организира за своите членове поредната екскурзия – този път до китния балкански град Елена и старопрестолният град Велико Търново. На 16. 07. се проведе водосвет на местността Вонеща вода по случай 136 години от Шипченската епопея. През септември ще бъде уважен Денят на пенсионера със соаре в Дечковата къща на Историческия музей. Подготвят се изложби на костюми от старо градско време, местни кулинарни специалитети, характерни за региона, занаятчийски изделия, подчертаващи габровския талант, майсторлък и предприемчивост.

Затова сме в очакване нещата да започнат да се случват. Засега от цялата менажерия все още не е ясно кой е котката, кой – тигъра…“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица