Свържи се с нас

Новини

Обществен съвет ще заработи към областния в Габрово

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Обществен съвет към институцията областен управител ще бъде създаден и ще заработи в Габрово. Това е крайният резултат от няколкото срещи, проведени с протестиращите граждани – в сградата на областната администрация, на площад Възраждане и на срещата – дискусия в хотел Балкан. Новината официално съобщи областният управител Николай Григоров на пресконференция пред регионалните медии.

Срокът, в който областен управител и протестиращи, са се разбрали да бъде сформиран този Обществен съвет  е първата седмица на месец август. „Това означава, че следващата седмица от наша страна ще бъдат изпратени покани към неправителствени организации, към граждани с активна позиция и браншови организации за участие в него“, заяви Николай Григоров.

По думите му все още се изяснява статутът, функциите, задачите и съставът на Обществения съвет, представляващ сам по себе си консултативен орган. Предстои да бъде направено първо учредително заседание и да бъде набелязан план за работа. „По никакъв начин не искам това да бъде орган, създаден с административен акт. Считам, че ще постигнем съгласие, поне от тези, които истински искат нещата да се променят, но не с викове „оставка“, а с реални действия и дискусии“, категоричен бе областният управител.

Според Николай Григоров Общественият съвет е добър подход, за да се информира обществото, да се дискутират проблеми и да се предлагат решения. Към момента такива консултативни органи в страната има вече в област Русе, Стара Загора, Видин и предстои във Велико Търново.

На поставен журналистически въпрос, областният управител отговори по отношение на актуалната тема за ситуацията в страната и събитията от вторник през нощта в столицата. Той сподели, че според него случилото се е извън рамките на Закона.

„Законността беше погазена. Не одобрявам този вид действия. Това, че се хвърлят камъни и павета по автобус с живи хора вътре въобще не се нуждае от коментар. Това не е мирният протест. До сега нямаше проблем, когато се протестираше мирно и исканията бяха изразявани интелигентно. Сега изведнъж се явяват група хора, които се опитват да провокират насилие. Как да го одобрявам това? Омразата към депутатите и политическата класа не може да се пренася към всички представители на гражданското общество. Там имаше хора от синдикати, медии и мирни граждани. Те с какво заслужили това отношение? Това ли е пътят, по който ще вървим и бъдещето, което част от протестиращите искат да има България?“ – каза Григоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово въведе по-ниски цени на картите за градския транспорт

Published

on

От днес – 1 февруари, до 31 декември 2023 г. в Габрово влизат в сила новите размери на намаленията на цените на пътуване по основни градски линии и междуселищния автомобилен транспорт, за ученици и пенсионери, както и безплатното пътуване на децата до 10 навършени години. Това беше обявено на брифинг от кмета на Габрово.

Според Постановление на Министерски съвет от 25 януари т.г., отпусканите средства от държавата за компенсиране на намаленията на абонаментните карти за учениците в дневна форма на обучение и студентите редовно обучение, включително докторантите в редовна форма на обучение, се увеличава от 30 % на 70%.

За пенсионерите компенсацията за намалено пътуване е увеличена от 20% на 40%. Както и се въвежда нова категория, според която деца до навършването им на 10 години ще пътуват безплатно.

Така в Габрово цените на абонаментната карта за пътуване по всички вътрешноградски линии стават: 14 лева вместо досегашните 26 лева за учащите; 27 лева, вместо 34 лева – за пенсионерите. Заедно с това във времето от 09.00 до 16.00 часа възрастните хора ще могат да пътуват в Габрово срещу 10 лева.

Най-голямо притеснение буди фактът, че предвидената мярка е до края на календарната година, което означава, че от 1 януари 2024 г. трябва да се въведат отново старите цени на абонаментните карти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица