Свържи се с нас

Новини

Випуск 2013 на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ със сгрешени дипломи

Published

on

снимка:ptg-gabrovo.com

Заради допусната техническа грешка, всичките 90 дипломи на Випуск 2013 на габровската Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“, не могат да се легализират в Министерството на образованието за завършено средно образование на зрелостниците и има опасност сроковете за кандидатстване във висши учебни заведения у нас и в чужбина да бъдат изпуснати. За това алармира разтревожен читател на „Габрово нюз“, пожелал анонимност.

„Защо се мълчи за гафа с дипломите на ПТГ „Д-р Никола Василияди“? Защо никой не излезе публично и да каже, че има допусната грешка и всички дипломи са невалидни, и се заменят с нови? От 11- 12 юли са започнали да се връщат дипломите за средно образование пратени в МОН за легализация, други са заплашени да не могат да се запишат в университетите, защото са с невалидни дипломи. Къде се спотайва шефът на Регионалния инспекторат по образованието и директорът на училището? Кой ще поеме разходите за върнатите като нелигитимни и незаверени дипломи, кой ще обезщети тези, които не успеят да се запишат в университетите, кой ще плати разходите, за да се подменят данните с новите? Защо само се звъни по телефоните на родители и ученици и се пази да не се чуе нищо за проблема?“ – пише в електронното писмо, пристигнало в редакцията ни.

При извършената от нас незабавна проверка по сигнала бе установено, че наистина такъв проблем съществува. За създалата се неприятна ситуация признаха от ПТГ “Д-р Никола Василиади”. Директорът на учебното заведение инж. Васил Христов обясни, че допуснатата техническа грешка е свързана с цвета на мастилото на печата. На издадените от габровското училище дипломи е поставен черен на цвят, а според изискванията на МОН – той трябва да бъде син. Инж. Васил Христов ни увери, че в ход е процедура по подмяна на сгрешените дипломи.

Началникът на РИО – Габрово Георги Маринов от своя страни ни информира, че е разбрал за проблема още в понеделник, разпоредил е проверка и в училището е била създадена необходимата организация за подмяната на сгрешените документи, както и това, че на всички завършили ученици ще бъдат издадени служебни бележки, които да послужат пред висшите училища. Георги Маринов гарантира устно, че дипломите ще бъдат подменени, а за допуснатата грешка вече е съобщено на висшите учебни заведения в страната.

Писмено становище по казуса няма. Кой е отговорен за сгрешените дипломи и дали ще има наказани, все още не е ясно.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица