Свържи се с нас

Икономика

Работодателите бавят трудовите книжки на напусналите

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Най-честото нарушение при прекратяване на трудовите правоотношения, установено от Инспекцията по труда в Габров  е забавяне предаването на трудовата книжка на работника. Това стана ясно от изнесената информация относно дейността на Дирекция „Инспекция по труда – Габрово” през първото полугодие на годината.

През първото полугодие на 2013 година, при извършени 787 проверки (за сравнение, през същия период на 2012 г. са извършени 729 проверки, а през 2011 г. – 481 проверки) са констатирани общо 3589 нарушения (3494 нарушения са констатирани през първото полугодие на 2012 г.), в т.ч. по здравословни и безопасни условия на труд са установени 2186 нарушения.

Нарушенията по трудовите правоотношения са свързани с учредяване и прекратяване на трудовите правоотношения, работното време и заплащането на труда.

При проверките, извършени през полугодието, са установени 1401 нарушения, отнасящи се до трудовите правоотношения.

При всяка проверка инспекторите от Дирекция „Инспекция по труда – Габрово” приоритетно започват проверките със законосъобразността на трудовите правоотношения. Въпреки това, за периода са установени 32 работещи без законосъобразно учредяване на трудовите правоотношения.

Чести нарушения са, че не е договорено в трудовите договори точното място на работа, като не се посочва и обекта където ще се извършва трудовата дейност на наетите лица. Констатирани са и нарушения, че работодателя не е договорил размера на допълнителното трудово възнаграждение.

Констатираните нарушения по заплащане на труда са  246, като това са не само нарушения по изплащане на заплатил, а и нарушения за неизплатени допълнителни възнаграждения – за работа на официални празници, за продължителна работа и професионален опит и др.

Установени са 209 нарушения по законосъобразност на работното време.

През първото полугодие на 2013 г. са Дирекция „Инспекция по труда – Габрово” е дала разрешение за работа на 27 непълнолетни лица. За същия период на 2012 г. дадените разрешения са 26.

Нарушенията, свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд се групират в следните основни видове: Нарушения по организация на дейността за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд; Нарушения по безопасност на работното оборудване и технологичните процеси; Нарушения по хигиена на труда.

През първото полугодие на 2013 г. са установените 2186 броя нарушения, отнасящи се до осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Повишеното внимание към вътрешно фирмената организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд не е  случайно. Качеството на фирмената организация по осигуряване на здравословни и безопасно условия на труд е гаранция за  здравословен и безопасен труд.

През първото полугодие на тази година най много са установените нарушения  по вътрешно фирмена организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд – 1125 нарушения.

От извършените проверки през първото полугодие на 2013 г. било установи, че все още  оценката на риска не се възприема от работодателите като важен инструмент за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Констатирани са 301 нарушения, свързани с непълни оценки на риска. Най честите констатации са, че оценките на риска не обхващат всички работни процеси, както и че не е оценен риска за използваното работно оборудване.

Не са предвидени мерки за предотвратяване и контрол на риска  при използване на  работното оборудване.

Въпреки допуснатите нарушения можем да се похвалим,  че предприятията в Габровска област спазват основните изисквания на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, като отчитаме, че работодателите са направили оценка на риска за здравето и безопасността на работещите и са осигурили обслужване от служби по трудова  медицина в предприятията си.

Констатираните нарушения по безопасност на работното оборудване и технологичните процеси са 529 броя. Голям процент от нарушенията по безопасност на труда, независимо от вида икономическа дейност на проверяваните предприятия, са свързани с ел. безопасността  (88 нарушения, 16% от нарушенията, свързани с безопасността на труда).

При проверките се отделя особено внимание на съоръженията с повишена опасност. Често срещано нарушение е, че контролно-измервателните уреди на съоръжения с повишена опасност  не са метрологично осигурени и нямат необходимата документация, отразяваща периодичните изпитвания и проверки.

 През първото полугодие на 2013 г. при извършените проверки са издадени 11 акта за спиране на машини и съоръжения.

Най – честите причини за спиране на машини и съоръжения са следните: Липса на блокировки и/или неизправни защитни системи за сигнализация и автоматизация; Неработещи или липсващи крайни изключватели на повдигателни съоръжения, както и неизпитани или износени над допустимото въжета, вериги и товарозахватни приспособления; Използване на вътрешнозаводски транспорт с неизправни звукова и светлинна сигнални системи; Експлоатация на СПО, без същите да са преминали задължителните технически прегледи от органите за технически надзор и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси работник

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица