Свържи се с нас

Новини

Габровка издъхна на плажа в Атина

Published

on

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСлед инфаркт, габровка издъхна на плажа в атинския квартал Алимос, информираха във вторник от newsbg.eu. Починалата жена се казва Борислава Пешева. В неделния ден Боби като всички останали жители на столицата решила да отиде на плаж. За нея обаче това решение се оказало фатално. 59 годишната Боби, получила инфаркт и починала на място. Нейни приятелки, с които е била на плажа в злополучния ден са поели грижата за транспортиране на тялото до България.

В гръцката столица е пристигнала и дъщерята на Боби, за да се погрижи за майка си.

Макар и да е топло времето в Атина, според запознати това не е единствената причина за трагичната развръзка, защото се оказва, че „Боби е пушела много“, пишат още от newsbg.eu.

„Влязохме във водата и там стана“ – разказва Цонка Садъчева, приятелка и съгражданка на починалата от инфаркт габровка.

Днес, 11 юли, е излязъл документът от аутопсията, според който Борислава Филипова Пешева е починала от инфаркт.

В неделния ден, по обяд, двете приятелки отишли на плажа „Амос биийч“ разположен в квартал Алимос. „Там има и спасители“ – допълва Цонка.

Влезли в морето и Борислава паднала във водата. С помощта на двама мъже излязла на брега ходейки. „После седна на шезлонга каза ми нещо и си замина“ – разказва Цонка.

Отначало помислили, че се е удавила, защото е паднала в морето. Спасителите опитали да я спасят с изкуствено дишане докато дойде линейката. После и в линейката й оказали помощ чак до болницата в квартал Никия.

Според лекарския екип при постъпването си в болницата Боряна не е имала сърдечна дейност и кръвно. „Поддържаха я така до 21.05 ч. вечерта, но сърцето й не издържа“.

„Беше много красива и много добра“ – допълва Цонка и разказва, как вчера заедно с дъщерята на Борислава, са опразнили квартирата й „изхвърлихме един човешки живот“.

Борислава е имала планове да се върне за малко около 25 юли в България, но е била обещала на дъщеря си, че до края на годината ще се прибере завинаги в Родината. След 12 години емигрантски живот, тя е искала да се прибере у дома си, за да бъде с двете си дъщери.

„Не знам какво повече да кажа, освен че чувствам вина, че бях с нея и не можах да помогна.“ Сега Цонка събира средства, за да изпрати тленните останки на своята приятелка на близките й в Габрово.

Цонка и Борислава се знаят от преди тридесет години, заедно са работили в един завод. Живота ту ги е събирал, ту ги е разделял, но в един момент се намират в Атина. Съпругът на Боби е идвал за малко в Атина, но починал преди няколко години от рак.

Самата Боби не се е оплаквала от болки или не е имала видим здравословен проблем. „Инфаркт не се получава така от раз. Аналитичната аутопсия ще излезе около октомври и тогава ще знаем, какво точно е имала, но нея пак ще я няма…“

Починалата габровка трябва да бъде транспортирана до България.

Днес погребалният агент е взел документа от аутопсията и задвижва процедурата по транспортирането, но цената за тази услуга е 1700 евро. Цонка моли, всички добри хора, да помогнат, кой с колкото може. Всеки, който желае да помогне може да го направи, като потърси Цонка Садъчева на тел. 6932422885. (0030 6932422885)

За сега Цонка не смята да поставя кутии, за да се събират дарения, защото няма време и трябва да се действа възможно най-бързо.

Източник: newsbg.eu.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Безплатни тренировки по футбол за момичета по програмата Playmakers

Published

on

Безплатни тренировки по футбол за момичета, на възраст от 5 до 8 години, се организират в Габрово. Те ще се проведат по програмата Playmakers, която е създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”.

Това е най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол „Хайде да ритаме“, който на местно ниво изпълнява футболният клуб „Чардафон 1919“.

Заниманията ще се състоят в началото на месец октомври, в ремонтираната зала за хандбал на спортен комплекс „Христо Ботев“. Занятията ще бъдат водени от бившия капитан на Славия – габровецът Стоян Ацаров, който заедно с треньора Георги Гатев ще въведат младите таланти в света на футбола, ползите от спорта и здравословния начин на живот.

Безплатните тренировки ще проведат в седмицата от 3 до 7 октомври, в дните понеделник, сряда и петък, от 17.00 часа. Всички желаещи могат да се запишат онлайн, попълвайки регистрационната форма ОТТУК.

Допълнителна информация може да бъде получена и на телефон: 0893 70 40 71.

Записването за програмата вече започна, като може да намерите всички подробности за нея на сайта ѝ. Самата инициатива ще се проведе в 30 центъра из цялата страна, сред които и в Габрово, а началото ще бъде дадено на 3-ти октомври.

Програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, е най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол “Хайде да ритаме”.

Playmakers е разработена и насочена към момичета между 5- и 8-годишна възраст, като цели популяризирането на играта сред тях с помощта на някои от любимите им анимационни герои от световноизвестни хитове като “Замръзналото кралство” и “Смелата Ваяна”. Чрез Playmakers БФС продължава усилията си да популяризира любимата игра сред всички български деца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

АПИ: До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт!

Published

on

До 15 октомври гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2023 г. за текущ и основен ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа – автомагистрали и пътища първи, втори и трети клас.

В момента АПИ разработва процедура за приоритизиране на дейностите, изпълнявани по републиканската пътна мрежа със средства от държавния бюджет. Целта е да се подобри процесът по планиране на дейностите за проектиране, строителство и поддържане на пътната мрежа за всяка календарна година.

Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, чрез форма за подаване на предложения за пътища с необходимост от ремонтни дейности, на имейл адрес: signali@api.bg.

Формата за подаване на предложения е публикувана на интернет страницата на АПИ, в рубриката „Предложения и сигнали“ – формуляр. Целта е Агенцията да получи обратна връзка от гражданите за неотложните според тях ремонти.

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия в АПИ, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица