Свържи се с нас

Култура

Световноизвестният „Кантате Домино“ пее днес в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Днес, 15 юли, световноизвестният „Скоала Канторум Кантате Домино” от белгийския град Аалст ще огласи с вълшебните си гласове зала „Възраждане”, информираха от Община Габрово.

Концертът на божествения хор в Габрово е част от четвъртото му турне в България, протичащо под патронажa на Нейно Превъзходителство госпожа Аник Ван Кластър, посланик на Негово Величество Краля на белгийците.

Причината нашият град да бъде включен в програмата на „Кантате Домино” е активното сътрудничество между Аалст и Габрово.

Днес следобед пеещите момчета от Аалст ще посетят болница „Тота Венкова”, където ще изнесат кратък концерт за болните. Същият ден в зала „Възраждане” габровската публика ще има възможността да се наслади на изкуството на „Кантате Домино”. Началният час на вечерния концерт е 19.00, а входът е свободен.

Скоала Канторум Кантате Домино е основана през 1959 г. от покойния многоуважаем каноник Михаел Гейс. Хорът се състои от настоящи и бивши ученици на Института „Св. Мартин” в Аалст. Репертоарът на хора обхваща произведения от всички жанрове на западноевропейската хорова музика от григориански песнопения, през Ренесанса и Барока, до творби на съвременни композитори. „Кантате Домино” концертира в редица големи градове в Европа, САЩ, Южна Америка, Южна Африка, Средния Изток. Пеещите момчета от Аалст неколкократно участват в Новогодишни концерти в Кралския Дворец в Брюксел.

От 2008 г. диригент на хора е Давид Де Геест, но „Кантате Домино” е дирижиран от редица известни имена като Андре Вандерннот, сър Колин Дейвис, Пиер Бартоломе, Сеиджи Озава и др.

Заедно с хора от Аалст на габровска сцена ще видим пианистката Весела Дякова, която в момента преподава в Общинската академия в Дендермонде, недалеч от Аалст.

За своите изпълнения в Белгия и на международната сцена „Кантате Домино” е получил званието „Културен Посланик на Фландрия”, както и „Културен Посланик на Европа”.

Елате и се насладете на изключителното изпълнение на „Скоала Канторум Кантате Домино”. Доведете семействата и приятелите си, за да усетят магията на музиката.

*Публикуваната информация е актуализирана в 11.35 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица