Свържи се с нас

Култура

Висок интерес към фестивала за автентичен фолклор в Жълтеш

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Проведеният през изминалите почивни дни  ІV Национален фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана” 2013 г. събра на откритата сцена в село Жълтеш над 1200 участника от 84 колектива и 39 индивидуални изпълнители, информираха от габровската общинска администрация.

Не е известен броят на гостите и любителите на това изкуство, които посетиха събитието, но поляната беше пълна. Най-хубавото е, че случващото се и тази година в село Жълтеш показа, че мотото на фестивала – „Да предадем прекрасния автентичен фолклор на младите хора”, видимо се осъществява. Доказаха го както големият брой млади участници, така също и многото млади зрители.

Два дни наситени с неповторими изпълнения – песни, танци и  обичаи, два дни изпъстрени с многообразни автентични костюми от различните етнографски области на България. Това преживяване оставя трайна следа у всеки, който го е видял и го кара да се чувства горд, че е българин. Нито лошото време, нито проливният дъжд и силният вятър попречиха на самодейците, издирили и съхранили непреходното ни културно наследство, да го покажат пред многобройната публика. По време на чудесните изпълнения се виеха няколко хора, които видимо се различаваха едно от друго, в зависимост от това, от кой край на България бяха „игроорците“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Фестивалът беше отразен от Българско Национално Радио и телевизия „Дестинация България”. Компетентното жури с председател доц. д-р Веселка Тончева–БАН, отдел „Фолклор” и членове – доц. д-р Ангел Гоев – директор на АЕК „ Етъра” и г-н Олег Цонев – хореограф, даде висока оценка на фестивала. Според тримата професионалисти в областта на фолклора събитието в село Жътеш е на много високо ниво, представените автентични изпълнения са много стойностни, а костюмите, които видимо са на по-вече от 100 години, са изключителна ценност.

На сцената на „Песни в полите на Балкана” Жълтеш 2013 се срещнаха изпълнители от различни възрасти и различни краища на България. Завързаха се истински приятелства. Размениха се покани за гостувания и всички се разделиха с пожеланието за нови срещи догодина в полите на Балкана.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица