Свържи се с нас

Новини

Двадесет и трима габровци въвлечени в банкова афера за 1,5 млн. лева

Published

on

gustonews bg

снимка: gustonews.bg

Двадесет и трима души от Габрово са длъжници на Търновския клон на Първа инвестиционна банка с около 1.5 милиона лева кредити, които са получили с фалшифицирани документи от мним работодател. Това информира в края на миналата седмица великотърновският всекидневник „Борба”.

За аферата алармирала в „Борба” 48-годишната цигуларка от Габрово Мила Христова. Тя е безработна от година и половина, преди е имала малък магазин за хранителни стоки и е свирела в оркестър „Габрово” на граждански договор.

Никога не е работила във фирмата на Алекси Иванов Трифонов „ПРИМА-С-ТУР”, която се занимава с хотели. Когато хотелиерството на Алекси процъфтявало, Мила била клиент на хотела му и се познават от няколко години, когато тя е организирала семинари в комплекса на дружеството. В един прекрасен ден г-ца Христова обаче попада в пипалата на хотелиера, който по същата схема успява да измами още 22 души. Всички стават кредитополучатели със заеми до 50 000 лева от Първа инвестиционна банка във Велико Търново И В МОМЕНТА СРЕЩУ ТЯХ ВЪРВЯТ ИСКОВЕ ОТ БАНКАТА, информира още печатното издание.

Фалшива служебна бележка за 2000 лв. заплата прави Мила длъжник. В момента срещу Мила Христова вървят граждански искове от търновския клон на банката за колосалната сума от 76 876 лева борчове, съобщи нейният адвокат Иван Няголов.

Всички дела срещу длъжниците се водят в Габрово, защото хората живеят тук, независимо че са измамени във В. Търново. Въпросната кредитна институция дава 50 000 лева заем на Мила Христова през 2007 г. по документи, при това напълно фалшиви. Според служебна бележка, с която „Борба” разполага, тя е била служител на Алекси и фирмата му и е получавала по 2000 лева брутна заплата, от която е имала по 611 лв. удръжки. Само че справка в НОИ показва, че Христова никога не е била служител на Трифонов. Банковите служители приемат и декларация, уж от името на работодателя, който обяснява от кога Мила работи при него. Единственото вярно нещо в тази декларация е нейното ЕГН!

„…През 2009 г. започнахме да получаваме първите покани за доброволно изпълнение от банката във В. Търново. Истината е, че Алекси е омаял всичките 23 души по различен начин, но нито един от нас не е знаел, че той ще използва документи с невярно съдържание, и чрез тях банката ще ни даде пари. Аз пари не съм виждала, но сега съм длъжник, в момента съм в Германия при познати и вярвам в родното правосъдие, иначе нямаше да се боря. Бих искала да знаете още, че когато през август 2007 г. Трифонов получи парите от всичките кредити, аз бях безработна, а част от „кредитополучателите” дори не са били в страната. Как може една банка да прави това и дори с обезпечение на ниви в село Зелено дърво, които са защитена територия?”, казва Мила Христова.

„…Делото срещу моята клиентка тези дни бе отложено в Габрово, защото аз искам Алекси Трифонов да е се яви като трето лице помагач, но той не се появи. Подали сме нова жалба до Районната прокуратура във В. Търново, защото преди полицията е приключила преписката, че нямало престъпления от общ характер”, коментира адв. Няголов.

Прокуратурата да се размърда.

Първата колективна жалба от измамените мними кредитополучатели е от 27 декември 2012 г. до прокурорите в старата столица. Полицейската проверка е приключила завидно бързо, че няма престъпление от страна на банката и Алекси. Писмо за това Мила Христова получава на 26 април 2013 г. Преди броени дни адвокатът й Иван Няголов пише обаче нова жалба до прокуратурата, по която има образувано досъдебно производство за измама, която е ОЧЕВАДНА и не може да стане без банкови служители. По време на едно от делата от банката срещу измамените Алекси си е признал вината, защото искал да прави големи хотелски комплекси, но не успял и помолил свои познати да теглят по 50 000 лева вместо него, а той да погасява вноските, казаха запознати с разследването.

Според АПИС въпросната фирма „ПРИМА –С-ТУР” ООД Е ОБЯВЕНА В ЛИКВИДАЦИЯ и има куп запори заради солидни дългове за над 100 000 лева. Абсурдното в тази история е, че всичките 23-ма измамени трябва да се борят по граждански път с банката и да доказват явни далавери на нейни чиновници. Може би ПОНЕ В ТОЗИ ДРАСТИЧЕН СЛУЧАЙ С ФРАПИРАЩИ ФАЛШИВИ ДОКУМЕНТИ държавното обвинение и МВР ще се размърдат и няма да пращат жертвите на една афера да се оправят по граждански път.

Автор: Нели СУКОВА
Източник: в-к Борба.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Спечелете пари от правилното решение за стария ви автомобил

Published

on

Разполагате със стара кола, бус или камион? Двоумите се каква да бъде съдбата му или какво е най-добре да бъде направено с него? ВАИКАР ще помисли за всичко това вместо Вас! Габровската фирма изкупува всякакви превозни средства и е Вашият коректен партньор.

Компанията приоритетно купува всички микробуси и малки камиони, от марката „ИВЕКО“, произведени след 2000 г, на територията на цялата страна. Превозните средства могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Освен това ВАИКАР изкупува всякакви ретро и социалистически автомобили.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008. ВАИКАР ще се погрижи за всичко останало, предлагайки ви добра оферта за старото ви и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

 • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
 • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

 • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
 • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
 • Собствен транспорт
 • Коли под наем
 • Собствен сервиз

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Зареди още

Новини

Кампания за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН, Хепатит B и C

Published

on

Във връзка със световния ден за борба с ХИВ/СПИН, който ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване на осведомеността и профилактиката на СПИН-пандемията, причинена от разпространението на вируса ХИВ, Регионалната здравна инспекция в Габрово обявява кампания за безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН, Хепатит B и C .

Инициативата е част от Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предаваните инфекции в Република България 2021 – 2025 г. с мото „ От теб се иска да избегнеш риска“.

По време на нея ще бъдат раздавани здравно информационни материали и всеки желаещ може да се изследва безплатно и анонимно.

Профилактиката включва:

 • Познаване и избягване на рисково сексуално поведение;
 • Правилно използване на предпазни средства;
 • Контрол при използаването на индивидуални спринцовки и игли.
 • Обучение на подрастващите по проблемите на сексуалното общуване.

Изследване може да си направите без предварителна подготовка всеки делничен ден във времето от 08.30 до 12.30 часа в сградата на РЗИ – Габрово, ул. „ Райчо Каролев“ № 2, тел. 066/840 615.

Там ще ви бъде осигурена конфиденциалност относно личните данни, резултатите от теста и споделената с консултанта информация. Бъдете здрави, отговорни и добре информирани!

Зареди още

Новини

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

Published

on

Тази година в рамките на Националната АНТИСПИН кампания, денят ще премине пред мотото „От теб се иска да избегнеш риска!“. Целта на кампанията е да информира обществото за възможностите за овладяване на ХИВ инфекцията и да мотивира все повече хора да проследяват своя ХИВ статус.

За първите десет месеца на 2023 г. общо 277 759 лица са се изследвали безплатно и анонимно и са узнали своя ХИВ-статус. През периода 1986 – 24.11.2023 г. в България са регистрирани общо 4 276 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 228 ХИВ–серопозитивни.

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 4:1 (185 мъже и 43 жени). 90.8% от новорегистрираните с ХИВ са се инфектирали по сексуален път (от тях 42.5% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 39.6% мъже и 17.9% жени при хетеросексуален контакт). Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 9.2 %. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 37%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 24% и възрастовата група 40 – 49 г. – 22%.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София – 64 лица, Варна – 31, в област Пловдив 23 лица, Бургас – 20 лица, Стара Загора – 10 лица, Враца – 8, Пазарджик, Хасково и Русе по 7 лица, Велико Търново – 6 лица, Благоевград, Перник, Сливен и София област по 5 лица, Кюстендил и Плевен по 4 лица, Видин и Добрич по 3 лица, Габрово, Смолян и Шумен по 2 лица и единични случаи в останалите области.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус. Към 31 октомври 2023 г. общо 2 321 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 286 (98.5%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Осигурени са всички необходими тестове и консумативи. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС през 2021 г. е 3.7, за България показателят е 3.4.

В страната функционират 12 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации и изследвания от подготвени медицински специалисти.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица