Свържи се с нас

Новини

Двадесет и трима габровци въвлечени в банкова афера за 1,5 млн. лева

Published

on

gustonews bg

снимка: gustonews.bg

Двадесет и трима души от Габрово са длъжници на Търновския клон на Първа инвестиционна банка с около 1.5 милиона лева кредити, които са получили с фалшифицирани документи от мним работодател. Това информира в края на миналата седмица великотърновският всекидневник „Борба”.

За аферата алармирала в „Борба” 48-годишната цигуларка от Габрово Мила Христова. Тя е безработна от година и половина, преди е имала малък магазин за хранителни стоки и е свирела в оркестър „Габрово” на граждански договор.

Никога не е работила във фирмата на Алекси Иванов Трифонов „ПРИМА-С-ТУР”, която се занимава с хотели. Когато хотелиерството на Алекси процъфтявало, Мила била клиент на хотела му и се познават от няколко години, когато тя е организирала семинари в комплекса на дружеството. В един прекрасен ден г-ца Христова обаче попада в пипалата на хотелиера, който по същата схема успява да измами още 22 души. Всички стават кредитополучатели със заеми до 50 000 лева от Първа инвестиционна банка във Велико Търново И В МОМЕНТА СРЕЩУ ТЯХ ВЪРВЯТ ИСКОВЕ ОТ БАНКАТА, информира още печатното издание.

Фалшива служебна бележка за 2000 лв. заплата прави Мила длъжник. В момента срещу Мила Христова вървят граждански искове от търновския клон на банката за колосалната сума от 76 876 лева борчове, съобщи нейният адвокат Иван Няголов.

Всички дела срещу длъжниците се водят в Габрово, защото хората живеят тук, независимо че са измамени във В. Търново. Въпросната кредитна институция дава 50 000 лева заем на Мила Христова през 2007 г. по документи, при това напълно фалшиви. Според служебна бележка, с която „Борба” разполага, тя е била служител на Алекси и фирмата му и е получавала по 2000 лева брутна заплата, от която е имала по 611 лв. удръжки. Само че справка в НОИ показва, че Христова никога не е била служител на Трифонов. Банковите служители приемат и декларация, уж от името на работодателя, който обяснява от кога Мила работи при него. Единственото вярно нещо в тази декларация е нейното ЕГН!

„…През 2009 г. започнахме да получаваме първите покани за доброволно изпълнение от банката във В. Търново. Истината е, че Алекси е омаял всичките 23 души по различен начин, но нито един от нас не е знаел, че той ще използва документи с невярно съдържание, и чрез тях банката ще ни даде пари. Аз пари не съм виждала, но сега съм длъжник, в момента съм в Германия при познати и вярвам в родното правосъдие, иначе нямаше да се боря. Бих искала да знаете още, че когато през август 2007 г. Трифонов получи парите от всичките кредити, аз бях безработна, а част от „кредитополучателите” дори не са били в страната. Как може една банка да прави това и дори с обезпечение на ниви в село Зелено дърво, които са защитена територия?”, казва Мила Христова.

„…Делото срещу моята клиентка тези дни бе отложено в Габрово, защото аз искам Алекси Трифонов да е се яви като трето лице помагач, но той не се появи. Подали сме нова жалба до Районната прокуратура във В. Търново, защото преди полицията е приключила преписката, че нямало престъпления от общ характер”, коментира адв. Няголов.

Прокуратурата да се размърда.

Първата колективна жалба от измамените мними кредитополучатели е от 27 декември 2012 г. до прокурорите в старата столица. Полицейската проверка е приключила завидно бързо, че няма престъпление от страна на банката и Алекси. Писмо за това Мила Христова получава на 26 април 2013 г. Преди броени дни адвокатът й Иван Няголов пише обаче нова жалба до прокуратурата, по която има образувано досъдебно производство за измама, която е ОЧЕВАДНА и не може да стане без банкови служители. По време на едно от делата от банката срещу измамените Алекси си е признал вината, защото искал да прави големи хотелски комплекси, но не успял и помолил свои познати да теглят по 50 000 лева вместо него, а той да погасява вноските, казаха запознати с разследването.

Според АПИС въпросната фирма „ПРИМА –С-ТУР” ООД Е ОБЯВЕНА В ЛИКВИДАЦИЯ и има куп запори заради солидни дългове за над 100 000 лева. Абсурдното в тази история е, че всичките 23-ма измамени трябва да се борят по граждански път с банката и да доказват явни далавери на нейни чиновници. Може би ПОНЕ В ТОЗИ ДРАСТИЧЕН СЛУЧАЙ С ФРАПИРАЩИ ФАЛШИВИ ДОКУМЕНТИ държавното обвинение и МВР ще се размърдат и няма да пращат жертвите на една афера да се оправят по граждански път.

Автор: Нели СУКОВА
Източник: в-к Борба.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Удар на пътя между кола и патрулка в Янковци

Published

on

Черната серия от катастрофи в Габрово през последните дни продължава. Този път се удариха на пътя полицейска кола и друг автомобил. Инцидентът е станал днес, 23 юли, около 15.00 часа в габровското село Янковци. За него сигнализираха в социалната мрежа потребители на фейсбук, които качиха снимки от мястото на произшествието.

Катастрофата се е случила на прав участък, в района на бензиностанция DP. На място са се отзовали два екипа на полицията. Движението по пътя, свързваш Габрово и Севлиево, преминаващ през село Янковци, е временно затруднено.

Автомобилите в посока Севлиево преминават през работещата бензиностанция DP, а тези към Габрово – през известната сред местните като „изоставената“. Към момента няма данни за тежко пострадали хора. Нанесени са значителни материални щети по цивилния и служебния автомобил.

По информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово за „Габрово Нюз“ заявиха, че причината за катастрофата е отнето предимство.

Цивилният автомобил е извършил неправилна маневра, излизайки от бензиностанцията и правейки неразрешен ляв завой в посока Габрово, като не пропуснал патрулката, движещата направо по пътя с предимство.

Причинилият катастрофата автомобил е бил управляван от жена. При инцидента леко са пострадали полицейски служители, возещи се в служебния автомобил. Леко е пострадала и шофьорката.

На водачите на двете коли, участници в произшествието, са били извършени проби за алкохол, като няма данни резултатите им да са положителни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Фолксваген Фолклорен събор „Узана 2021“ край Габрово

Published

on

В края на лятото в красивата местност „Узана“ над Габрово ще се проведе Националният Фолксваген Фолклорен събор, превърнал се в любимо за почитателите на популярната марка у нас и техните приятели. Събитието ще се състои от 27 до 29 август.

Организира се от Клуб на привържениците на Фолксваген в България /VWclub.bg/. За първи път съборът се състои през 2012 година. От тогава до сега времето и мястото остават непроменени. Винаги се провежда през последния уикенд на най-горещия месец август, в местността „Узана“ край Габрово.

Ако все още не сте били там, направете го, едва ли има по-добър начин да изпратите лятото. Програма за събитието можете да намерите оттук.

Нищо случайно няма в избора на мястото. Популярната туристическа местност е географският център на България. Официално е призната за такава през 1991 година и свидетелство за това е поставеният знак под формата на пирамида с цветовете на националния ни трибагреник. Именно тук, в сърцето на България, Фолксваген феновете се срещат всяка година. Цялата местност „Узана“ е уникална със своята природа, релеф, растителност и кристално чист планински въздух. Това е най-обширната старопланинска поляна, заобиколена отвсякъде с вековни букови гори. Тук се намират над 70 % от лековитите билки, познати у нас.

VW Фолклорният фестивал „Узана“ става все по-мащабен. Всяка следваща година съборът привлича все повече и повече посетители. Хора от всички краища на страната идват край Габрово, за да споделят опита си с автомобилите от прочутата марка и да се насладят на българския фолклор и традиции. Любителите на Фолксваген имат възможност да къмпингуват на открито. За тези, които предпочитат настаняване в хотели или хижи, в близост се намират достатъчно подходящи места. Организаторите имат грижата да осигурят необходимата информация и всеки сам решава как най-приятно и комфортно да организира престоя си. За забавлението няма забрани и ограничения. Важното е всеки да има свободата да прави това, което го радва, без да пречи на останалите. За да бъде преживяването истинско и гарантирано, домакините са предвидили качествено озвучаване. За да няма вреден шум и смесване на различна музика, лични тонколони и друга техника не се допускат. И като истински ценители на природата всички знаят как да се грижат за нея – след всяко събиране старателно почистват мястото и премахват всякакви следи от замърсяване.

Богатата фолклорна програма създава неповторима атмосфера. През всяка следваща година и фолклорната програма става по-богата. Все повече изпълнители радват събралите се на „Узана“. Голямото извито хоро, което вдига на крак всички, вече е традиционно. В неустоимите народни ритми увличат умелите танцьори от танцовите ансамбли „Сивек“, „Искра“, „Шевица“, „Дилмани“. Неповторимата атмосфера оформят и майсторските изпълнения на гайдарите от формация „Родопико“. Различни игри и турнири допълват атрактивната програма. Щом падне нощта, под звездното небе започва тайнството на нестинарството. Магията на този древен ритуал представя нестинарят Николай Топчийски. Танцът върху парещата жарава е и вид молитва за здраве, плодородие и сполука. Счита се, че огънят има пречистваща сила и унищожава всичко лошо. Самият обичай е мистичен и вълнуващ и е неописуемо удоволствие да бъде съпреживян на около 1300 м надморска височина.

Националният Фолксваген фолклорен събор „Узана“ е истински празник насред Стара планина, в пределите на една от най-добре съхранените природни местности у нас. Той е повод за среща на привържениците на Фолксваген от цялата страна и винаги завършва по един и същи начин – с незабравими моменти и вълнуващи изживявания, с истинска наслада от българския фолклор, с усещането за единение с величествената природа и с многото нови приятелства. И в очакване на поредните зареждащи дни в края на август, следващата година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Съветът на децата разгледа кандидатурите от Габрово

Published

on

Заместник – областният управител на Габрово Кристина Сидорова ръководи срещата за избор на членове за Съвета на децата. В комисията участват по един представител от Областна администрация, ОД на МВР – Габрово, Регионално управление на образованието, Регионална здравна инспекция, РД „Социално подпомагане“ и двама общественици.

„Хубаво е, че децата в България имат своя административен орган, който да ги подкрепя и да им помага да реализират своите идеи“, сподели Кристина Сидорова.

Преди да разгледат постъпилите от общините кандидатури, участниците в срещата разговаряха с настоящия представител от област Габрово Виктор Ангелов, който разказа своите впечатления от работата на Съвета.

„Наистина имаме глас!“, заяви той. Ангелов подчерта още, че както в Съвета има приемственост, така и той ще продължи да работи със следващите представители от областта и ще е активна обществена личност.

След разглеждане от комисията следва по процедура областният управител да изпрати кандидатурите до 30 юли към ДАЗД. Представителят на всяка област ще бъде определен между кандидатите за съответния регион от националната комисия.

Съветът на децата е създаден през 2003 г. като консултативен орган към председателя на ДАЗД. Неговата цел е да насърчи детското участие в процесите на изработване на политики и вземане на решения, свързани с живота и развитието на децата.

В Съвета на децата има представители (титуляр и заместник) на 28-те административни области в България, като също така е дадена възможност за включване и на 4 деца от уязвими групи и 1 квота за представител на децата, получили международна закрила в България.

За членове на Съвета на децата могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст от 13 г. до 16 г. включително, избрани в съответствие с Процедурата за избор, която протича на три нива – общинско, регионално и национално.

Съветът на децата провежда заседания до четири пъти годишно. След навършване на 18-годишна възраст членовете на Съвета напускат организацията и местата им се попълват от нови деца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица