Свържи се с нас

Новини

Двадесет и трима габровци въвлечени в банкова афера за 1,5 млн. лева

Published

on

gustonews bg

снимка: gustonews.bg

Двадесет и трима души от Габрово са длъжници на Търновския клон на Първа инвестиционна банка с около 1.5 милиона лева кредити, които са получили с фалшифицирани документи от мним работодател. Това информира в края на миналата седмица великотърновският всекидневник „Борба”.

За аферата алармирала в „Борба” 48-годишната цигуларка от Габрово Мила Христова. Тя е безработна от година и половина, преди е имала малък магазин за хранителни стоки и е свирела в оркестър „Габрово” на граждански договор.

Никога не е работила във фирмата на Алекси Иванов Трифонов „ПРИМА-С-ТУР”, която се занимава с хотели. Когато хотелиерството на Алекси процъфтявало, Мила била клиент на хотела му и се познават от няколко години, когато тя е организирала семинари в комплекса на дружеството. В един прекрасен ден г-ца Христова обаче попада в пипалата на хотелиера, който по същата схема успява да измами още 22 души. Всички стават кредитополучатели със заеми до 50 000 лева от Първа инвестиционна банка във Велико Търново И В МОМЕНТА СРЕЩУ ТЯХ ВЪРВЯТ ИСКОВЕ ОТ БАНКАТА, информира още печатното издание.

Фалшива служебна бележка за 2000 лв. заплата прави Мила длъжник. В момента срещу Мила Христова вървят граждански искове от търновския клон на банката за колосалната сума от 76 876 лева борчове, съобщи нейният адвокат Иван Няголов.

Всички дела срещу длъжниците се водят в Габрово, защото хората живеят тук, независимо че са измамени във В. Търново. Въпросната кредитна институция дава 50 000 лева заем на Мила Христова през 2007 г. по документи, при това напълно фалшиви. Според служебна бележка, с която „Борба” разполага, тя е била служител на Алекси и фирмата му и е получавала по 2000 лева брутна заплата, от която е имала по 611 лв. удръжки. Само че справка в НОИ показва, че Христова никога не е била служител на Трифонов. Банковите служители приемат и декларация, уж от името на работодателя, който обяснява от кога Мила работи при него. Единственото вярно нещо в тази декларация е нейното ЕГН!

„…През 2009 г. започнахме да получаваме първите покани за доброволно изпълнение от банката във В. Търново. Истината е, че Алекси е омаял всичките 23 души по различен начин, но нито един от нас не е знаел, че той ще използва документи с невярно съдържание, и чрез тях банката ще ни даде пари. Аз пари не съм виждала, но сега съм длъжник, в момента съм в Германия при познати и вярвам в родното правосъдие, иначе нямаше да се боря. Бих искала да знаете още, че когато през август 2007 г. Трифонов получи парите от всичките кредити, аз бях безработна, а част от „кредитополучателите” дори не са били в страната. Как може една банка да прави това и дори с обезпечение на ниви в село Зелено дърво, които са защитена територия?”, казва Мила Христова.

„…Делото срещу моята клиентка тези дни бе отложено в Габрово, защото аз искам Алекси Трифонов да е се яви като трето лице помагач, но той не се появи. Подали сме нова жалба до Районната прокуратура във В. Търново, защото преди полицията е приключила преписката, че нямало престъпления от общ характер”, коментира адв. Няголов.

Прокуратурата да се размърда.

Първата колективна жалба от измамените мними кредитополучатели е от 27 декември 2012 г. до прокурорите в старата столица. Полицейската проверка е приключила завидно бързо, че няма престъпление от страна на банката и Алекси. Писмо за това Мила Христова получава на 26 април 2013 г. Преди броени дни адвокатът й Иван Няголов пише обаче нова жалба до прокуратурата, по която има образувано досъдебно производство за измама, която е ОЧЕВАДНА и не може да стане без банкови служители. По време на едно от делата от банката срещу измамените Алекси си е признал вината, защото искал да прави големи хотелски комплекси, но не успял и помолил свои познати да теглят по 50 000 лева вместо него, а той да погасява вноските, казаха запознати с разследването.

Според АПИС въпросната фирма „ПРИМА –С-ТУР” ООД Е ОБЯВЕНА В ЛИКВИДАЦИЯ и има куп запори заради солидни дългове за над 100 000 лева. Абсурдното в тази история е, че всичките 23-ма измамени трябва да се борят по граждански път с банката и да доказват явни далавери на нейни чиновници. Може би ПОНЕ В ТОЗИ ДРАСТИЧЕН СЛУЧАЙ С ФРАПИРАЩИ ФАЛШИВИ ДОКУМЕНТИ държавното обвинение и МВР ще се размърдат и няма да пращат жертвите на една афера да се оправят по граждански път.

Автор: Нели СУКОВА
Източник: в-к Борба.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица