Свържи се с нас

Любопитно

Национално обучение за укрепване на мрежа хлебни къщи

Published

on

снимка: www.bread-art-house.org/

снимка: www.bread-art-house.org/

През почивните дни, читалището „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011“ се превърна в обучителен център по проекта за укрепване на мрежа хлебни къщи България, в който е и партньор. Координаторите от всички пет града (Габрово, Пловдив, Стара Загора, Варна, София) се събраха около кръглата маса, за да споделят положителен опит и трудности в работата си.

Дискутирани бяха актуални теми и новости при работа с хора в неравностойно положение, както и бяха оформени нови методики, който ще се използват от тук на татък по проекта. Обучител и водещ беше психологът Йордан Танковски -професионален обучител и консултант – „Човешки ресурси“.

Междувременно стана ясно, че НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011“ и Хлебната къща „Св. Христофор“ са подготвили богата програма за месец юли. Всеки вторник от 18 часа ще се провеждат богословски беседи „Хляб и слово“ от богослова Николай Кънев.

За сряда, 3 юли, от 18 часа има организиран курс по „Шиене на традиционен и модерен гайтан”, а водещ ще бъде Димитринка Илиева. След приключването на курса до 18 ч. в четвъртък  в местността  Узана ще бъде възстановена пещта за хляб, изградена на поляната за „Узана поляна фест”, а всеки който желае може да се включи, на собствени разноски, като ще се нощува на палатки.

В петък, 5 юли, от 17:30 ч. НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011“ има организирана ”География на света” с водещ Анджела Лее, доброволец от Китай – архитект и дизайнер, живеещ и работещ в Ню Йорк.

Инициативите продължават и в периода от четвъртък (11 юли) до неделя (14 юли) с Узана Поляна Фест, където на едноименната местност край Габрово има организиран „Театър на трохите” и ще бъдат правени демонстрации по замесване на хляб с квас и изпичане на жарова пещ.

В сряда (17 юли) за времето от 10:00 – 16:00 ч. доброволците ще присъстват на рожден ден и отворени врати на Дневния център за възрастни хора с увреждания в кв. Бичкинята, ул. „Никола Балканеца”, в двора на детската градина. Същият ден от 18 ч. има организиран курс по „Шиене на традиционен и модерен гайтан”.

На 19 юли водещи Анджела Лее и Силвия Неделчева от 17:30ч. ще представят „Забавна кулинарна  архитектура”. На 26 юли (петък) от 18 ч. ще бъде открита изложбата „Произведения от гайтан от миналия век и съвремието”.

Актуална информация и повече за събитията можете да намерите на www.bread-art-house.org.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица