Свържи се с нас

Новини

Разширяване на възможностите за изучаване на руски език

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

На работна среща в кабинета на заместник-кмета на Габрово Нела Рачевиц беше обсъдена темата за подобряването на възможностите за изучаване на руски език в детските градини и училищата в Община Габрово, информираха от местната администрация.

Разговорите бяха инициирани от г-н Дочо Дочев координатор на Национално движение „Русофили” за община Габрово. За да представят перспективите за разширяване на възможностите за изучаване на руски език на срещата дойдоха началникът на отдел „Подпомагане на руските училища” към агенция Россътрудничество на Министерство на външните работи на Руската федерация, Наталия Чередниченко и водещият експерт в поддръжката на руски език Олга Василевна. На срещата присъстваха и представители на Национално движение „Русофили”.

Обсъдиха се начините за популяризиране на руския език сред малките деца, учениците и техните родители, като бе подчертано, че засиленото присъствие на руската култура ще спомогне и за повишаване интереса към руския език. Беше предоставена актуална информация за кандидатстване по програми за стаж на български учители в Русия, както и за участие на ученици в летни лагери, където в приятелска среда може да се общува и да се провеждат интелектуални занятия на руски език. Споменаха се и възможностите за получаване на методическа, специализирана и художествена литература на руски език.

Визитата на Наталия Чередниченко и Олга Василевна в Община Габрово е част от официалното им посещение в България, чиято цел е да се установят контакти с различни институции и общини и да се намерят начини за задълбочаване на сътрудничеството между България и Русия чрез изучаването на руски език от подрастващото поколение, уточниха от Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Прожектират в НМО – Габрово документалния филм „Тане Войвода“

Published

on

На 1 ноември тази година, от 15.00 часа, в Националния музей на образованието в Габрово ще се състои специална прожекция на документалния филм „Тане Войводата“. Събитието ще включва и среща с авторите на филма, като входът е свободен за всички желаещи.

Филмът „Тане Войводата“ разказва за живота и революционната дейност на Тане Николов – един от малко известните, но значими герои на българската история. През близо 25-годишния си път на борба, Тане Николов участва в ключови събития като Илинденско-Преображенското въстание, Балканските войни и Първата световна война.

Той е водач на Вътрешната тракийска революционна организация, която се бори срещу отстъпването на Беломорска Тракия на Гърция, и играе важна роля в знаменитата битка на връх Ножот през 1907 г., когато 200 четници се изправят срещу трихилядна турска армия. Това сражение се смята за едно от най-епичните в македоно-одринското освободително движение.

Снимките на филма обхващат 35 локации в три различни държави и включват близо 300 реставрирани фотографии от Държавна агенция „Архиви“ и български музеи, както и уникални архивни кадри от Българската национална филмотека.

Музикалното оформление съчетава автентична народна музика, изпълнена от Оркестър „Зорница“, и специално композирана за филма музика, изпълнена от Представителна камерна група към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

Гласът на диктора е на актьора Светозар Кокаланов. Това събитие обещава да бъде важен културен момент, представяйки на публиката неизвестни страници от българската история и отдавайки дължимото на делото на Тане Николов – герой, чийто принос заслужава да бъде запомнен.

Зареди още

Новини

Подменят с нови 2 от асансьорите в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“

Published

on

Предстои решението на дългогодишен проблем за пациенти и персонал – това е подмяната на два от асансьорите в МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – Габрово. Съществуващите 4 асансьора често се повреждат и създават неудобства в работата. Вложени са много средства за подмяна на резервни части и съществени ремонти.

Нетърпимо е положението, когато лечебното заведение остава само с един работещ транспортен асансьор.

„С днешна дата благодарим на Министерството на здравеопазването и на народни представители от Габрово, които се ангажираха с подкрепата и оценката на потребността и реалната нужда от осигуряване на средства за решаване на този проблем“, заявиха от габровското лечебно заведение.

Два са сключените договори през м. октомври тази година между МБАЛ „Д-р Тота Венкова” АД – Габрово и Министерството на здравеопазването за осигуряване на капиталови средства.

Втората инвестиция е в рамките на проекта за осигуряване на спешна помощ по въздух с изграждане на болнично вертолетно летище на територията на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” АД гр. Габрово.

С тази инвестиция ще повиши значително възможността за реакция на медицинските екипи при пациенти с животозастрашаващи състояния, налагащи въздушен транспорт.

Целевите субсидии са за финансиране изпълнението на два обекта: демонтаж, доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация на два броя висок клас специализирани болнични асансьори. Общата стойност е в размер на 491 990 лв, като първият транш в размер на 245 995 лв. вече е преведен от МЗ. Втората позиция е за инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на СРД, във връзка с изграждане на болнично вертолетно летище, като размерът на субсидията е 358 560 лв.

Зареди още

Новини

Михаил Митов: Младите трябва да участват във вземането на решения за развитието на държавата

Published

on

Младите хора могат да бъдат част от икономиката, от управлението и да участват във вземането на решения. Можем да бъдем активни, но проблемът е, че политиците и работодателите не знаят как да достигнат до нас. Затова ние, младите, също трябва да бъдем активни и да търсим информация за възможностите да участваме в управлението на страната.

Това каза младият кандидат за народен представител от гражданската квота в листата на ГЕРБ-СДС Михаил Митов по време на младежка дискусия в Габрово, организирана съвместно с най-младия кандидат от ГЕРБ-СДС Максим Садинов.

Митов подчерта, че е наясно, че когато младите хора чуят за политика, бързо се отдръпват, защото я свързват със скандали и неприятности, но отбеляза, че истината е, че през политиката младите могат да въздействат за развитието на онези приоритети, които са важни за тях и даде пример с неговата кауза – спортът, заради която е приел дадения му шанс от ГЕРБ-СДС в политиката.

Максим Садинов призова младите хора да бъдат обществено отговорни и ангажирани, да се възползват от възможностите, които им се дават и да участват активно в обществения живот на страната.

„Нашата роля в общесtвото е да въведем иновативен подход и различна перспектива за развитие на държавата“, каза още Максим Садинов.

С младежки подход, дискусия и забавления младите хора обсъдиха теми, свързани с образование, кариерно развитие и културен живот и предложиха идеи и решения.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „ГЕРБ“, във връзка с изборите за 51 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 18 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица