Свържи се с нас

Новини

Международен ден за борба с диабета – 27 юни

Published

on

снимка: revita.bg

снимка: revita.bg

27 юни е обявен за Международен ден за борба с диабета през 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация.

Захарният диабет е едно от най-разпространените заболявания на планетата, което засяга хора от всички възрасти. Над 360 милиона души страдат от него. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип.

В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.

Данните, представени в Регионална здравна инспекция-Габрово за 2012г. сочат, че регистрирани диспансерни лица със заболяване диабет в областта са 3504, като новооткрити са 454. От стационарно лечение са имали нужда 1432 лица, от които 4 под 18 годишна възраст.

Диабетът е хронично заболяване, характеризиращо се с повишена кръвна захар и поява на глюкоза в урината, поради нарушено производство на инсулин от задстомашната жлеза и/или недостатъчната му ефективност.
Инсулинът е хормон, който се отделя от т. нар. бета клетки на панкреаса (задстомашната жлеза). Основната задача на инсулина е да понижава нивото на кръвната захар до нормалните й стойности.

Съществуват три вида диабет, като два са основни – тип 1 и тип 2.

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Имунната система атакува и разрушава бета-клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин. Поради това, панкреасът не произвежда инсулин или произвежда недостатъчно количество. Той най-често се развива при деца и младежи, но може да се прояви във всяка възраст. Симптомите на диабет тип 1 обикновено се разгръщат за кратък период от време, въпреки че разрушаването на бета-клетките може да е започнало от години. Симптомите могат да включват по-силна жажда и по-често уриниране, постоянен глад, загуба на тегло, замъглено зрение и силна умора. Ако състоянието не е диагностицирано навреме и не се провежда лечение с инсулин, човек с диабет тип 1 може да изпадне в животозастрашаваща диабетна кома, известна също така като диабетна кетоацидоза.

Най-широко разпространената форма на диабет е диабет тип 2. Около 90% до 95% от хората с диабет имат тип 2. Тази форма на диабет често се свързва с напреднала възраст, затлъстяване, семейна история на диабет, предишна история на диабет на бременността, обездвижване, както и принадлежност към някои етнически групи. Около 80% от хората с диабет тип 2 страдат от затлъстяване.

При диагноза на диабет тип 2 обикновено панкреасът произвежда достатъчно инсулин, но поради неизвестни причини организмът не може да го използва ефективно – състояние, наречено инсулинова резистентност. След години производството на инсулин намалява. Резултатът е същият както при диабет тип 1 – повишаване на кръвната захар, при което организмът не може да използва ефективно главния си източник на енергия.Симптомите на диабет тип 2 се развиват постепенно. Тяхното проявление не е толкова бързо, както при диабет тип 1. Симптомите може да включват умора, често уриниране, увеличена жажда и глад, загуба на тегло, замъглено зрение и по-бавно заздравяване на рани или натъртвания. При някои хора протича безсимптомно.

Диабет на бременността. Някои жени развиват такъв диабет в късните месеци на бременността. Въпреки че тази форма на диабет обикновено изчезва след като бебето се роди, за жени с диабет на бременността вероятността да развият диабет след 5 до 10 години е 20% – 50%. Поддържането на добро телесно тегло и редовната физическа активност могат да помогнат предотвратяването на проявата на диабет тип 2.
Лечението на диабета не е нещо, което се случва от днес за утре, но хората с диабет значително могат да подобрят качеството си на живот, ако:
1. Внимават с какво се хранят.
2. Тренират редовно.
3.Приемат хранителни добавки, които увеличават инсулиновата чувствителност.

Важно е да се знае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. Особено важно е извършването на профилактични прегледи при ендокринолог, а при пациентите с диагностицирано заболяване периодичните прегледи при специалист-ендокринолог са наложителни най-малко веднъж на 6 месеца и дори по-често. От важно значение е редовното измерване на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория. Освен това е необходимо изследване и на нивото на липидите. Лечението на заболяването е комплексно и включва както контрол на нивото на кръвната захар, така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване.

Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност-бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Редовно ходене поне 30 минути дневно снижава риска от диабет с 35-40%. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

Автор: Д. Пенева

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през декември

Published

on

Д-р Мария Георгиева – специалист-хематолог, ще консултира на 3 декември 2022 г.
Час за консултация с д-р Георгиева могат да си запишат всички пациенти, които са: с нисък или висок хемоглобин, ниски или високи левкоцити, ниски или високи тромбоцити, които опипват необясними формации по тялото си или имат известна кръвна болест и се нуждаят от проследяване и активно наблюдение, или са насочени за консултация от личния лекар.

На 11 декември са консултациите с д-р Илия Фидошев – специалист в областта на общата и онкологична хирургия. Д-р Фидошев извършва профилактика за: рак на гърдата, рак на горен и долен гастроинтестинален тракт, хемороидална болест, проктология /фисури и фистули/; както и лечение на трудно зарастващи рани. Работи конвенционални и мини инвазивни /безкръвни/ хирургични операции при: жлъчно-чернодробни болести, слабинни хернии, пъпни хернии, апендицит и дебелочревни тумори.

Д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог, ще консултира пациенти на 17 декември 2022 г. Д- р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания, с участие в повече от 80 конгреса, конференции, симпозиуми, семинари.

Д-р Владимир Лазаров – специалист УНГ болести, ще преглежда пациенти на 21 декември 2022 г. Д-р Лазаров извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на заболявания в ушите, носа и гърлото при деца и възрастни: затруднено носно дишане, синузит, гласови разстройства, хъркане, възпаления на външното и средното ухо, фарингит, аденоидни вегетации при малки деца. Извършва слухопротезиране с дигитални слухови апарати, както и изследвания като аудиометрия и тимпанометрия.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90. Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово”, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица