Свържи се с нас

Култура

От дума на дума, от песен на песен

20 колектива взеха участие в дванадесетия Национален пенсионерски събор „От дума на дума, от песен на песен”

Published

on

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

Двадесет колектива взеха участие в дванадесетия Национален пенсионерски събор „От дума на дума, от песен на песен”, организиран в неделя от Община Дряново и Културния клуб на пенсионера в града на Първомайстор Никола Фичев.

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

Начало на събора даде секретарят на Община Дряново Румяна Дъчева, а първи за публиката пяха жените от Дамска вокална група „Стринавско ехо” при Народно читалище „Развитие – 1869” и Културен клуб на пенсионера в Дряново, с художествен ръководител Марийка Тумбалова.

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

За първи път Националният пенсионерски събор „От дума на дума, от песен на песен” се проведе в град Дряново, а не на сцената до Дряновския манастир. За всички участници това бе възможност да съчетаят празника с разходка до църквата „Свети Никола“ (паметник на културата, строена в средата на XIX-ти век), моста над река Дряновска, Икономовата къща (в нея е изложена постоянна експозиция от над 150 икони от дряновския край), Лафчиевата къща (известна като „къщата без пироните”, построена през далечната 1840 година от дряновския строител майстор Кольо Гайдаржията), както и Исторически музей – Дряново, чиято главна експозиция представя всичко за живота и творчеството на най-известния и почитан дряновец от Възраждането до наши дни – Кольо Фичето.

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

След домакините на сцената се изредиха участници от: Народно читалище „Изгрев – 1897” с. Еница (обл. Плевен); Певческа група „Здравец” при Пенсионерски клуб с. Тръстеник (обл. Плевен); Вокална група „Благозвучен зов” при Клуб на учители ветерани гр. Стара Загора; Група за стари градски песни „Романтични сърца” при Пенсионерски клуб „Вит”   с. Божурица (обл. Плевен), Певческа група при Пенсионерски клуб „Народни будители” гр. Шивачево (Сливенско); Група „Нежни струни” при Културен клуб на пенсионера гр. Троян; Пенсионерско дружество „Приста” гр. Русе; Фолклорна група „Здравец” при Народно читалище „Пейо Яворов – 1925” с. Церковски (обл. Бургас); Група за стари градски песни „Полъх от младостта” при Народно читалище „Напредък – 1895” гр. Радомир; Група „Чучулиги” към Пенсионерски клуб „Ехо от младостта” при Народно читалище „ Св. св. Кирил и Методий – 1929” с. Дъбован (обл. Плевен); Състав „Пъстра китка” при Клуб на пенсионера и инвалида „Родолюбец” с. Самоводене (обл. Велико Търново); Дамска вокална група „Росна китка” при Районна организация на слепите гр. Дряново; Група за стари градски песни „Еделвайс” при Културен клуб на пенсионера „Еделвайс” с. Добри дял (обл. Велико Търново); Група за изворен фолклор „Незабравка” при Народно читалище „Алеко Константинов – 1898” с. Дамяново (обл. Габрово); Фолклорен състав при Клуб на пенсионера с. Гостилица и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица