Свържи се с нас

Любопитно

Конкурс „Хоталич – моето пътуване в Средновековието“

Published

on

снимка: www.hotalich.bg

снимка: www.hotalich.bg

Община Севлиево обявява конкурс за картина, есе или стихотворение на тема „Хоталич – моето пътуване в Средновековието”. Това съобщи Мирела Ганчева от местната общинска администрация. Целта на конкурса е да насочи вниманието на обществеността към археологическия обект „Хоталич“, за да се превърне той в желана туристическа дестинация за българи и чужденци.

Картините, есетата и стихотворенията трябва да представят интерпретация на темата „Хоталич – моето пътуване в Средновековието”. Всеки участник може да се състезава само в една от категориите. Картините трябва да са с размер не по-голям от A3 Wide (не повече от 457х311 мм). Есето трябва да е с обем до 5 стандартни печатни страници /до 9000 знака, включително интервалите/. За стихотворенията няма ограничения в обема.

В конкурса могат да се включат всички желаещи талантливи хора, без значение от своята професионална реализация или възраст.

Работите трябва да бъдат изпратени на адрес гр. Севлиево, пл. „Свобода” №1, до конкурса „Хоталич – моето пътуване в Средновековието” и  следва да бъдат придружени с подробна информация, включваща трите имена, адреса по местоживеене, домашен (и/или мобилен) телефон, ако има – електронна поща или профил в социална мрежа. Крайният срок за изпращане на работите е до 31 септември  2013 г., валидна е датата на пощенското клеймо. Есетата и стихотворенията могат да бъдат изпращани и с електронна поща на адрес: hotalich@hotalich.bg.

Победителите ще бъдат определени според съдържанието и посланието на творбите ми, творческите им способности и умения. Комисия ще оценява работите, като решението й ще бъде окончателно. Комисията включва представители на Община Севлиево, експерти по български език и литература, както и специалисти в областта на изобразителното изкуство.

Награди ще бъдат връчени на най-добрите творби във всяка от трите категории – за есе, стихотворение, картина.

Първо място – 150 лева.
Второ място – 100 лева.
Трето място – 50 лева.

Участниците се уведомяват и се съгласяват, че всички картини, есета и стихотворения ще бъдат публикувани на сайта на проекта www.hotalich.bg и на сайта на Община Севлиево – www.sevlievo.bg .

Победителите ще бъдат уведомени 2 седмици преди церемонията за връчване на наградите. Наградите ще бъдат връчени през месец октомври 2013 г. в Севлиево по време на Националната конференция „Средновековните градове – мистика, реалности, бъдеще”.

Допълнителна информация за конкурса и церемонията по награждаване на отличените участници можете да получите на следните интернет сайтове: www.hotalich.bg и www.sevlievo.bg.

Класираните на първите три места участници ще получат своите награди и грамоти за участие в присъствието на официални гости.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица