Свържи се с нас

Новини

Стартира реконструкцията на пречиствателната станция

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кметът Таня Христова, заедно с ръководителя на екипа на Обединение „ГБС-Биогест-Габрово” Любослав Иванов дадоха старт на строителните дейности по реконструкцията на пречиствателната станция за отпадъчни води на Габрово. Това стана факт на официална церемония, на която беше направена символична първа копка на обекта, изпълняван в рамките на проекта за Водния цикъл на  Габрово, финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет.

DSC00463

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Това е последният елемент от цикъла по пътя на водата. С този проект ние поемаме изключително важен ангажимент към екологосъобразно отношение към природата и устойчиво отношение към развитието на нашия град. Убедена съм, че само след година и половина това ще бъде едно от най-добрите и модерни съоръжения, което не само ще пречиства водите, но и ще води до много ползи, измерени в множество аспекти. Със сигурност това ще даде шанс на много специалисти да намерят възможност за изява и развитие на нашия град“, заяви Таня Христова.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кметът на Габрово пожела попътен вятър по дейностите на инвестицията и сподели, че този проект ще допринесе за привличането на инвестиции и туристи, защото по думите на Христова „чистата вода е едно от условията, което мотивира хората, имащи отговорно отношение  не само към своя живот, но  и към живота на всички останали.“ Предстоящото изпълнение ще модернизира мащабното съоръжение, което е въведено в експлоатация преди близо тридесет години при други нормативни изисквания към качеството на пречистените води.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От своя страна ръководителят на екипа на Обединение „ГБС-Биогест-Габрово” Любослав Иванов увери, че изпълнението на проекта ще бъде извършено с много добро качество и в определения срок. „Надявам се това да бъде първата стъпка към обявяването на Габрово за част от градовете, които са Зелени“, заяви Иванов. Обединението „ГБС-Биогест-Габрово” се състои от софийските дружества „Главболгарстрой“ АД, „Бора“ ЕООД, немското „Биогест Интернационал“ ООД и подизпълнител габровското акционерно дружество „Димас”.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

С приключване на фазата на проектиране и издаване на разрешително за строеж обединението започва строително-монтажните работи на терен.  Освен ремонта на съществуващите конструкции се предвижда въвеждане на съвременни технологии по пътя на водата и утайките, както и доставка на модерни механични и електрически съоръжения за оптимално подобряване на технологичния процес.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Реконструираната пречиствателна станция ще има хидравличен капацитет 14 860 кубически метра на ден и капацитет на биологично пречистване 99 780 еквивалент жители с отстраняване на елементите азот и фосфор. През следващата година и половина Община Габрово ще инвестира в един от основните елементи на ВиК системата на града, с оглед прилагане на съвременните инженерни практики и поетите от държавата ангажименти за екологосъобразно управление на ресурсите в сектор води.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица