Свържи се с нас

Култура

„Балканът пее и разказва“ – Дряново 2013

Published

on

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

С дефиле на участниците, по площад „Колю Фичето”, последвано от тържествено откриване пред сградата на Община Дряново (площад „Освобождение”), с ритуал по вдигане знамето на празника и запалване огъня на родолюбието, започна празникът на възрожденските, старопланински, градове Елена, Котел, Трявна, Гурково, Твърдица и домакинът Дряново, информираха от дряновската общинска администрация.

снимка: Община Дряново

На площада, редом до кмета на Дряново Иван Николов, зам.-кметът Даниела Енчева и секретаря на администрацията Румяна Дъчева бяха и официалните гости на празника: заместник кметът и секретарят на Община Котел Мариела Байкова и Галя Андонова; кметът на община Гурково инж. Стоят Бонев, градоначалникът на община Елена инж. Димял Млъзев и секретарят на администрацията Ивона Савова; кметът на община Твърдица и Атанас Атанасов и секретарят Пламен Курумилев, както и д-р Нели Цанева – председател на Общински съвет Трявна.

снимка: Община Дряново

За приноса на Общините участнички в „Балканът пее и разказва” за опазване и популяризиране на културното ни наследство бяха връчени почетни плакети от домакина д-р Иван Николов.

снимка: Община Дряново

Преди 37 години дряновци за първи път казват „Добре дошли” на своите приятели балканджии и участници в празника. Община Дряново е втора, след инициаторите за празника Община Елена, която домакинства „Балканът пее и разказва” през 1976 г. Съгласно регламента, празникът цели самодейци от общините да се събират за да представят пред публика своите танцувални и певчески умения, без да влизат в състезателна надпревара помежду си.

снимка: Община Дряново

Първата песен на „Балканът пее и разказва” – Дряново 2013 изпя младата и много талантлива дряновска певица Илияна Ковачева.

снимка: Община Дряново

Дряновци откриха концертната програма със стихотворението „Следата” на дряновската поетеса Теодора Ганчева, в изпълнение на ученикът Преслав Цанев от СОУ „Максим Райкович”. Веднага след него последва музикалното изпълнение на Трио китари от Детската школа по изкуствата при НЧ „Развитие – 1869” в Дряново, с ръководител Радослав Талев.

снимка: Община Дряново

След тях на сцената излязоха учениците от Вокалната група от Възпитателно училище интернат „Св. св. Кирил и Методий” в село Керека, при Народно читалище „Дряновска пробуда – 2008” и Мажоретния състав при културната институция, с техният танц „Усещане за жена”.

снимка: Община Дряново

Следващото изпълнение бе песента „Катерино моме”, на ученичката от СОУ „Максим Райкович” Доника Горчева. След нея на сцената излязоха Танцова формация „Куклите”, при Народно читалище „Върбан Генчев – 1924” – Царева Ливада.

снимка: Община Дряново

Последва изпълнението на хор „Росна китка” при Районна организация на слепите, с ръководител Славчо Илиев. Представянето на Дряново завърши с изпълненията на Подготвителната група при Детско-юношески танцов състав „Балканджийче” при Читалище „Развитие – 1869”, а след тях и Представителния танцов ансамбъл „Балкан” при културната институция, с художествен ръководител Цветозар Кьоровски.

снимка: Община Дряново

Своето фолклорно богатство представиха и останалите балкански градове, а участниците им получиха грамоти за участие от кмета д-р Николов. Домакин на следващия празник ще бъде Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Представят най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Национална Априловска гимназия, комитет „Памет габровска“ и Държавен архив – Габрово организират представяне на най-новата книга на Милка Пурел – „Разкази за малки и големи“.

Събитието ще се проведе днес, 27 май, от 17.00 ч. в Актова зала на НАГ.

Събитието ще бъде с благотворителен характер, оповестиха още организаторите му. Вместо цвете, средства за него могат да бъдат дарени в подкрепа на Поли.

Зареди още

Култура

Габрово ще отпразнува 24 май

Published

on

С молебен, литийно шествие, поднасяне на цвете и венци, и тържествено шествие на просветните и образователни институции, Габрово ще отбележи Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май.

Празникът ще започне в Храма „Успение на Пресвета Богородица“ в 09.30 часа, където габровски свещеници ще отслужат тържествен молебен.

От православния храм в 09.45 часа ще потегли литийното шествие, което ще стигне до паметника на Васил Априлов, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържественото шествие на габровските детски градини и училища, Техническия университет, просветни и културни институции и гражданство, ще започне в 10.00 часа. То ще премине по ул. „Юрий Венелин“, бул. „Априлов“, площад „Възраждане“ и ул. „Скобелевска“.

Във връзка с обезпечаването на реда и сигурността по време на тържествата, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 24-ми май в Габрово ще бъдат въведени временни ограничения на движението на МПС в централната градска част.

За времето от 09.00 до 13.00 часа движението на моторни превозни средства ще бъде преустановено по улиците: ул. „Брянска“ – от кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника до мост „Игото“ , ул. „Скобелевска“, бул. „Априлов“ от пресечката с ул. „Възраждане“ до Централна поща, ул. „Юрий Венелин“ , ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Райчо Каролев“, ул. „Лазар Донков“ и ул. „Иван Гюзелев“.

Създава се временна организация и на движението на градския транспорт. Автобусите на Общински пътнически транспорт, движещи се по направление север – юг ще обръщат на Автогара Габрово, а тези по направление юг – север – на Шиваров мост.

Зареди още

Култура

Наградиха лауреатите и участниците от конкурса „История, патрони и дарители на моето училище“

Published

on

Лауреатите и участниците в Шестия ученически конкурс „История, патрони и дарители на моето училище“ бяха наградени. Това се случи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, където се състоя тържествената церемония. Конкурсът тази година беше на тема: „Каквото можах – направих, по-хубаво нека направят могъщите“.

Той е част от празничните събития, включени в календара на Априловите дни на културата. Организира се от НАГ и Фондация „Радетел“. В него участват ученици от габровските училища и от 12 области на страната.

В настоящото издание бяха представени учебни заведения от Велико Търново, Чирпан, Враца, Шумен, София, Свищов, Бургас, Тетевен, Пловдив, Смядово, Павликени , село Дебрен и др.

Учениците се състезаваха в следните категории: разказ, историческо есе и видеофилм. Представени бяха 50 разработки, прегледани и оценени от професионално жури.

Директорът на НАГ Елвира Христова приветства гостите и участниците, и откри тържествената церемония. Д-р Елена Сербинова, основател на фондация „Радетел“, представи пред присъстващите на събитието презентация за рода на Рашееви, чийто наследник е тя. С богат снимков материал разказа за разнообразната благотворителна и доброволческа дейност на нейните роднини Иван и Никола Рашееви.

След тържественото начало бяха обявени и връчени наградите.

В категория разказ Първо място спечели Милен Кирчев от ПГТ „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново с разказ за патрона на училището. Негов научен ръководител е Бистра Стефанова. Второ място зае Десислава Ангелова от НАГ, с разказа „Пътят към величието“. На 3 място бе класирана Мария Данева, също от НАГ, с разказа „Соколов писък“.

В категория историческо есе първо място не бе присъдено. С второ място бе отличена Адриана Кънева от НАГ за есето си „Каквото можах – направих, по –хубаво нека направят могъщите“. Неин научен ръководител е Владилена Катевска, преподавател в НАГ.

Журито присъди две 3-ти места: на Александра Манева, СУ „Пейо Кр.Яворов“ – Чирпан, с есето „Помним и се гордеем…На великия наш творец“, с научен ръководител Недка Петрова, и на Александър Александров от СУ „Козма Тричков“ – Враца, за есето „Училище! Колко много нещо се съдържа в тази дума“ и научен ръководител Горица Маджарска.

Поощрителни награди получиха Михаела Бързанова от СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен за „Мъжката гимназия – гордостта на шуменското образование“ и Ива Стърчикова от СУ „Пенчо П.Славейков“ – София за „СУ Пенчо П.Славейков – 145 години храм на образованието“. Техни научни ръководители са: Андрей Соколов и Александра Иванова.

В категория за кратък видеоклип, с Първо място бе отличен Преслав Колев от НАГ за филма си „Благодетели и дарители“. Второ място спечели екипът, в състав: Александрина Димитрова, Ния Найденова, Антоанета Николова – „Личността зад името. Една история с неочаквано развитие“, от СУ „Козма Тричков“ – Враца. Научен ръководител е Горица Маджарска.

С второ място бе отличена и Галена Василева от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“- Велико Търново за „Патронът на моето училище. Една личност устояла на историята“. Неин научен ръководител е Драгомир Дачев. Трето място зае Александра Павлова ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов. Научен ръководител на участничката е Альоша Кушлов.

Всички участници и техните научни ръководители получиха грамоти. За трета поредна година Фондация „Радетел“ дарява еднократна стипендия, в размер на 400.00 лв, за ученик с изявени дарби, отлични учебни резултати, ангажираност с извънкласни и извънучилищни инициативи.

По предложение на Педагогическия съвет носител на стипендията за 2024 г е Преслав Николай Колев, ученик от 11 „б“ клас. Тази година за пръв път бе учредена от г-жа Елена Сербинова едногодишна стипендия за ученик от 10 клас, с принос към Априловската гимназия.

По предложение на Педагогическия съвет пръв носител на едногодишната стипендия е Виктория Красимирова Димова, ученичка от 10 „д“ клас. Виктория издига авторитета на Националната Априловска гимназия и съдейства за нейното национално и международно признание, което личи от това, че през изминалите години е участвала в поредица от дейности като: доброволец към Младежки център – Габрово и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, член на Младежки парламент – Габрово /представител на предприемачеството и обществено значимите дейности за мандат от 1 година от април 2023 г. до април 2024г./, член на читателски клуб „Книжни червеи“ към МЦ Габрово, участничка в ДФА „Габровче“ и ДФФ „Габровски гласчета“. Свири и на пиано. Виктория се включва с желание и с мотивация в различни конкурси (по БЕЛ, физика, народно пеене и др.) и олимпиади(БЕЛ, история, физика, география, химия, математика и др.). Навсякъде се представя достойно и защитава името „Априловец“.

По време на церемонията, с почетна грамота беше отличена госпожа Снежана Рачевиц, дългогодишен директор на НАГ и председател на фондация „Радетел“. Нейните функции поема госпожа Елвира Христова, настоящ директор на училището.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица