Свържи се с нас

Крими

Икономиката е мат

Резултатът от изборите показа, че политическата ситуация е в пат, икономиката е мат…

Published

on

Георги Чернев

Нужен е човек, който като локомотив да дърпа напред развитието на държавата. Резултатът от изборите показа, че политическата ситуация е в пат, икономиката е мат. Политиците пак си изиграха играта, взеха си субсидиите и отново почнаха да разиграват топката, но бизнесът остана матиран. На футболен език мачът срещу предприемачите е 1:0 за политиците. Бизнесът е тотално объркан, повечето работодателски и браншови организации изчакват да видят как ще се развие ситуацията. Икономиката върви надолу, а новото правителство ще играе върху тънък лед.

Прогнозата ми е, че до 1 година ще има нови избори. Обикновено в такава нестабилна политическа ситуация администрацията се снишава и сама се блокира. Назначените от ГЕРБ по по-високите етажи треперят панически какво ще стане. Те няма да смеят да предприемат каквито и да било действия, за да не стъпят на криво. Всяка грешчица може да се обърне срещу тях. Между висшата администрация и кабинета трябва да има взаимодействие, тръгнат ли да сменят поголовно, това ще дестабилизира цялата администрация. На всеки новоназначен ще му трябва време да навлезе в проблемите.

Бизнесът няма легитимно и автентично представителство пред властта. Има редица организации, но тяхната функция е да се договарят със синдикатите, не с държавата, а това, че в България един комбайнер може да кара и влак, е съвсем друга работа. У нас има пет големи национално представителни работодателски организации, малките организации работят по проекти, имитират дейност, но няма една единна камара на бизнеса, която да представлява неговия интерес.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Бизнесът е уплашен от ситуацията, всеки който движи нещо, вижда, че това нещо вече не се движи, бута го, а то не мърда. Изобилието от табелки „Дава се под наем” е красноречиво. До вчера там е имало магазинче, а вече го няма. С просто око се вижда, че нещата вървят надолу. България неистово се нуждае от премиер, който по дух е предприемач. Досега не сме имали такъв и не се очертава да имаме. Виждам само вариант „премиер – счетоводител”, който ще наблегне върху събирането на данъци. Страната се нуждае от икономика и от данъци, но пред скоба е икономиката. Досега нямаше диалог с бизнеса, не съм оптимист, че сега той ще се състои.

Политиците обещават всичко преди изборите, но после отново се възпроизвеждат, правят смесени бракове помежду си и се получава кръвосмешение. То е като в кралските бракове, рядко принц се жени за жаба. Политиците са се „борили” да се доберат до властта и после не са склонни да позволят друг да маже филийката. Те не пускат кокала, защото смятат, че имат моралното право да е техен.

Нужен е човек, който като локомотив да застане начело на държавата и да дърпа развитието напред. Липсва обаче решителен и предприемчив човек, който може да се заеме с това. Той трябва да е изкачил стъпалата на политическата кариера. Работа на партийните централи е в банката с кадри да има и такива хора.

Като бизнес организация твърдим, че трябва закон за търговските и индустриалните камари, който ще реши въпроса с легитимното представителство на бизнеса. Управляващите ще са задължени, когато предприемат определени стъпки, да ги съгласуват с легитимното представителство на бизнеса. То ще е фокусирано върху реалните проблеми на стопанските субекти. Това е „малката” разлика, която ни отличава от Германия. Турция също има закон за камарите и те имат силни позиции пред властта. В тези две страни в основата на всичко е икономиката и ако тя не върви, няма как да има добро здравеопазване, образование, социална система.

Ако не бяха еврофондовете, ако не бяха българите, които работят зад граница и пращат пари на близките си, ако роми не отиваха в чужбина да търсят препитание, тук проблемите щяха да са още по-сериозни. В момента България е по-зле от 1997 г., тогава имаше икономически мощности, сега се появиха лъскави сгради и кооперации, но те са мъртъв капитал, тъй като не са средство за производство. Къде са предприятията?! Политолози и социолози гледат на ситуацията с розови очила, но също като политиците и те се кръвосмешават.

Автор: Георги Чернев, председател на Софийската търговско-промишлена камара, интервю за сп.Икономика.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Задържаха молдовец за трафик на 10 сириеца, спипани край Севлиево

Published

on

По искане на Районната прокуратура в Габрово съдът задържа 29-годишен мъж, гражданин на Република Молдова, за подпомагане на чужди граждани да преминават и пребивават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България.

Той е обвинен в това, че на 27 септември т.г. в землището на севлиевското село Петко Славейково, с цел да набави за себе си или другиго имотна облага, противозаконно подпомогнал чрез осигуряване на транспорт 10 чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на ЗЧРБ, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство и по отношение и на непълнолетно лице.

Обвиняемият сам шофирал автомобила. При подаден сигнал за спиране на превозното средство той се опитал да избяга, но бил задържан, при което било установено че превозва 10 чужди граждани, единият от които непълнолетен. Те са били без документи за самоличност, но сами се определили като сирийски граждани.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура – Габрово.

Зареди още

Крими

Прокуратурата поиска да освободи от наказателна отговорност софиянеца, застрелял домашно куче

Published

on

Районна прокуратура – Габрово внесе в Районен съд – Дряново постановление, с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишния мъж от София за убито куче.

Софиянецът, с инициали П.А, е обвинен в това, че на 26 април, в Дряново, като проявил жестокост към куче от мъжки пол, собственост на дряновец, му причинил незаконно смърт – прострелял го с пневматична пушка „GAMO REPLAY – 10 IGT“, като деянието е извършено по начин и със средства, опасни за живота на хора и животни – престъпление по чл.325б ал.2 т.2 пр.1, вр. ал.1 от НК.

Животното било около 6-годишно и не принадлежало към конкретна порода. То било отглеждано в дома на стопанина си, било регистрирано в Община Дряново, имало издаден паспорт и било чипирано.

Животното ежедневно се разхождало на обособена оградена тераса над нивото на пътя срещу дома на обвиняемия П.А. и често лаело.

На 26 април, около 16.00 часа, животното отново било на терасата. Обвиняемият бил в дома си, изнервил се от непрестанния лай на кучето и решил да го застреля със законно притежаваната и регистрирана от него пневматична пушка с оптика и боеприпаси за нея.

В изпълнение на решението си отворил леко вратата на терасата на жилището си, от където имал пряка видимост към животното и стрелял веднъж в областта на главата му, след което се прибрал и затворил вратата.

Кучето било наранено в шийната област и около час по-късно починало от кръвозагуба, се посочва в аргументите за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишен мъж за убито куче на габровската районна прокуратурата.

Зареди още

Крими

Конфискуваха колата на дрогиран, хванат зад волана

Published

on

Полицията в Трявна установи напушен местен водач, а след като престъплението бе разкрито конфискува и автомобила му.

Нарушителят бил засечен на пътя вчера, 26 септември, около 17.20 часа, в Трявна при проверка лек автомобил “Опел Корса“.

Водачът –30-годишен местен жител, бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за канабис.

Мъжът отказал кръвна проба, а автомобилът му бил иззет. По случая е образувано бързо производство.

Още едно престъпление, свързано с наркотици бе разкрито вчера, но в Габрово. Около 22.20 часа, била извършена проверка на 25-годишен местен жител.

Установено било, че мъжът придобил и държи в себе си бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин.

По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица