Свържи се с нас

Новини

Започна изграждането на депото в регион Габрово

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Посланикът на Република Финландия Н.Пр. Харри Салми, заедно с кметовете на Габрово и Трявна – Таня Христова и Драгомир Николов, и Анатоли Петков, представляващ обединението „Еко Гео Димас“ – изпълнител на строително-монтажните работи по изграждането на новото депо дадоха старт на проекта. Това стана факт на официална церемония, състояла се на територията на съществуващото сметище в с. Гръблевци, на която бе направена първа копка на обекта.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Днес наистина е един изключително важен ден, в който символично правим първата копка на един от най-важните екологични проекти за нашите 2 общини Габрово и Трявна. Убедена съм, че с него и двете общини правим голяма стъпка в европейското развитие на нашите 2 града и на нашия регион. Благодаря на възможността европейското финансиране да позволи тази инвестиция наистина да дойде в нашите градове и да започнем да работим за устойчивото управление и отговорно отношение към отпадъците. Вярвам, че оттук насетне предстоят много инициативи, много проекти, които заедно ще можем да реализираме, и които единствено са насочени към отговорното и устойчиво развитие на общините ни. Най-вече към отговорното отношение към днешните поколения и към тези, идващи след нас“, заяви кметът на Габрово Таня Христова.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кметът Христова пожела успех и сподели, че оттук нататък предстоят много предизвикателства, надхвърлящи строителната площадка. „Защото само за година и няколко месеца всички, които живеем в региона ще трябва да приемем и едно ново предизвикателство, а то е за пръв път в България да въведем двукомпонентното разделно събиране – на суха и мокра фракция“, каза още Христова.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Думите на габровския кмет бяха допълнени от колегата му от Трявна Драгомир Николов, който подчерта, че реализирането на проекта е добър пример за партньорството между двата града и го определи като изключително важен за региона. Изпълнителят на обекта Анатоли Петков от своя страна обеща, че проектът ще бъде реализиран в срок и че ще се справи с тази голяма отговорност.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Любопитен момент от церемонията настъпи, когато беше даден официално стартът на строителството от посланика Харри Салми, който замахна с бутилката шампанско към греблото на багера, но не успя да я счупи. При втория си опит все пак високопоставеният гост беше далеч по-точен и усилията му се увенчаха с успех.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

След официалната част има предвидена начална конференция, която ще се състои в зала “Възраждане”. На форума ще бъдат предвидени дискусионни панели с участие на представители на общини, реализиращи проекти за изграждане на нови системи за управление на отпадъци, както и от общини с вече изградени депа. Целта на дискусията е обмяната на опит и споделянето на добри практики.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица