Свържи се с нас

Новини

Общината с проект за четири социални услуги

Община Габрово внесе за оценка в Агенция за социално подпомагане проектно предложение „Разкриване на иновативни услуги за деца и семейства в община Габрово”.

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Четири иновативни социални услуги за деинституционализация и превенция на изоставянето на деца от 0 до 3 години предстои да бъдат разкрити по проекта. Новината съобщи експертът „Публичност и визуализация“ в Община Габрово Миглена Въгленова. Дейностите са част от подготовката за преструктуриране на домовете за медико-социални грижи за деца в осем пилотни общини, сред които и Габрово.

Според извършените индивидуални оценки и анализ на ресурсите по подготовката за закриване на Дома за медико-социални грижи за деца в Габрово, ще бъдат създадени център за майчино и детско здраве, център за ранна интервенция за деца и семейства, дневен център  за деца с увреждания и център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания, нуждаещи се от непрекъснати медицински грижи. Потребители на новите услуги ще бъдат общо 93 лица, сред които деца с увреждания от 0 до 3 години, лишени от родителска грижа, бременни и родилки, деца от раждането до навършване на 3-годишна възраст, членове на техните семейства, лица от малцинствени общности и други рискови групи.

Дейностите ще се осъществяват от квалифициран персонал в среда, близка до семейната. Потребителите ще получават индивидуална медицинска, здравна и социална помощ, както и психологическа подкрепа. Ще се работи за повишаване на информираността за семейно планиране, здравословна бременност и грижи за малкото дете, подготовка за родителство. Важен акцент ще бъдат мобилните здравно-социални услуги – с възможност за придружаване на майката за получаване на медицински услуги за нея и детето, посещения на екипа в дома на семейството след изписване от родилно отделение. Предвидена е превантивна дейност относно изоставянето на деца с увреждания и подпомагане на родителите в специфичната грижа.

Услугите ще се предоставят от октомври 2013 г. в обновения корпус на Дома за медико-социални грижи за деца, където в момента се извършват строително-ремонтни дейности. През първите 12 месеца финансирането ще бъде по проекта, след което ще се трансформира в делегирана държавна дейност. Проектът се финансира чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007 – 2013, Процедура „Шанс за щастливо бъдеще”, Компонент 2 „Разкриване на иновативни интегрирани услуги за деинституционализация и превенция на изоставянето на деца от 0 до 3 години”. Планираната му стойност е 599 999, 06 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Новини

Временни прекъсвания на електрозахранването заради новото улично осветление

Published

on

Общината съобщи, че във връзка с дейностите по модернизацията на уличното осветление на Габрово, в периода от 11 до 18 май предстоят временни прекъсвания на електрозахранването в някои райони на града.

В квартал Бойката електрозахранването ще бъде прекъснато от 11 до 13 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00 ч.

На 13, 14 и 17 май, за периода от 09.00 ч. до 16.00 ч., ток няма да има в квартал Златари – ул. „Златарска“, ул. „Златен дол“, ул. „Зов“, ул.“Просвета“, ул. „Хвойна“.

На 13,14,17 и 18 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00, без електрозахранване ще останат на: ул. „Русалка“, ул. „Георги Стефанов“, ул. „Котел“, ул. „Липница“, ул. „Георги Илиев“, ул. „Василка Бенева“, ул. „Минка Стефанова“, ул.“Етрополе“, ул. „Чая“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НГПИ „Тревненска школа“ отбеляза 100 години от създаването си

Published

on

На 6 май се състоя отбелязване на 100-годишнината от създаването на НГПИ „Тревненска школа“.

Откриването на празника се състоя в двора на училището и започна с приветствие от директора Орфей Миндов.

Своите поздрави поднесоха и официалните гости, сред които заместник-министърът на културата Румен Димитров, Елена Таскова – представител на МОН, вр.и.д. областен управител на област Габрово Мария Пенева, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, бивши преподаватели и други официални гости на събитието.

„Гордост за всички нас е фактът, че делото на първооснователите е подето, разширено и развито от стойностни преподаватели и талантливи ученици. Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ прославя името на Трявна не само в България, но и по света“, каза в своето слово Силвия Кръстева.

„Особено радостна съм и от обстоятелството, че и днес училището е жива и развиваща се общност. Резултатите са видими за всеки, застанал пред дипломните работи и изложбите на ученици и учители. От сърце пожелавам на НГПИ „Тревненска школа“ да продължава знаменателния си път през годините и всичко, сътворено тук, да обагря с уникалния си дух културния живот на нашия град“, допълни още Кръстева.

Състоя се и награждаване на отличените в „Национален конкурс за детска рисунка на тема Гергьовден” на НГПИ “Тревненска школа”, след което гостите имаха възможността да разгледат изложбата с творби на децата.

След официалната част се състоя шествие на майсторите дърворезбари и гостите с иконата на „Св. Георги“ – от НГПИ “Тревненска школа” до музей „Даскаловата къща“ под звуците на гайди.

В „Даскаловата къща“ се е състоял облогът между майстора Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца, създали двата красиви тавани-слънца. В знак на почит и признателност към тях и към първомайсторите, бяха поднесени венци.

Програмата продължи с откриване на изложба „100 години – Тревненска школа“- представителна изложба на училището с творби на учениците от трите специалности: „Дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“ в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“.

Следобед в двора на училището бе организирана Творческа работилница – „Спектър” с ментори възпитаниците от XI клас от НГПИ “Тревненска школа”, а вечерта в двора на учебното заведение се състоя концерт на група „Cool den“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Първите седем години са най-важни за човека“

Published

on

Послание от организаторите на националния фестивал „Семе българско“.

Стигнахме, защото искахме да се научим да вървим и, пораствайки, следвахме пътя си.

Стигнахме, защото имахме доверието на съидейниците си, на екипа на Община Севлиево, в лицето на д-р Иванов, на партньорите и благодетелите, на демонстраторите, изложителите, на участниците и творците, изпълнителите, на посетителите, на всички добри хора, подкрепящи каузата на фестивала: „От кълна до върха – все българско!“.

Посяхме семената на една идея, в която вярвахме със сърцата, с кръвта и надеждите си, че ако всеки предаде нататък, ще бъдем и пребъдем в името на завета ни български.

Благодарим Ви, че стигнахме дотук. Вярваме, че пътят продължава и въпреки нашите различия, посоки, ценности и стремежи, семената български живеят в нас и ние сме тези, които ще ги предадем нататък.

Екипът на рекламна агенция „ЕЛМАЗОВИ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица