Свържи се с нас

Новини

Удостоиха учители с грамоти в Дряново

Published

on

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

Тържествено в Ритуалната зала на Община Дряново 21 учители бяха удостоени с нарочна грамота от кмета на Дряново Иван Николов, по повод празника на българската просвета и култура, и на славянската писменост – 24 май, информираха от местната общинска администрация.

снимка: Община Дряново

Срещата с дряновските учители стана по време на традиционния прием на кмета за празника, а отличените бяха избрани съгласно ясното определен регламент – постиженията на учениците им. Всички наградени са горди с постиженията на възпитаниците си, които са се наредили от първо до трето място в национални и международни конкурси.

снимка: Община Дряново

Заслужени аплодисменти предизвика и връчването на почетна грамота „Неофит Рилски” от Министерството на образованието, младежта и науката, в знак на признателност към днешните народни будители, за техните високи постижения и принос в образователното дело, на двама дряновци – учителите от ПГИ „Рачо Стоянов” Стефка Петрова и Петър Кръстев. Престижното отличие бе връчено от кмета Николов, но поздрав към всички педагози отправи и зам.-кмета Даниела Енчева.

снимка: Община Дряново

10 са изявените учители от най-голямото училище в общината – СОУ „Максим Райкович”, които кметът д-р  Николов отличи по повод 24 май: Виржиния Цонева Дачева (за първото място на Полина Н. Георгиева от 6-ти клас, за стихотворение в Национален литературен конкурс, организиран от Национален парк „Българка”); Марин Денев (за представянето на Румяна Н. Михайлова в зоново първенство по шахмат); Елеонора Ст. Минчева (за третото място на второкласника Евтим А. Иванов в Националното математическо състезание „Черноризец Храбър”); Светла Ив. Станева (за четвъртокласника Стойко Ст. Колев – национален победител в състезание на СБНУ и трети на Международното математическо състезание „Европейско кенгуру”); Елена Р. Кирова (за третокласничката Деница П. Чукова – национален победител в състезание на СБНУ); Славчо Н. Илиев (за отлично представяне на четвъртокласници в Националното състезание „Ключът на музиката”); Теменужка Цв. Манева (за петокласничката Милица Н. Илиева, станала трета на Националното математическо състезание „Хитър Петър”); Митка И. Пенчева (за седмокласничките Милица Н. Илиева и Десислава Ав. Манастирска, станали втора и трета в Национален литературен конкурс, организира от НП „Българка”); Маргарита С. Маркова (за петокласничката Гергана И. Дечева, станала втора в Национален литературен конкурс, организира от НП „Българка”) и Светла З. Ненова (за Ивета Г. Христова, станала първа в Национален конкурс „Чудната свирка”, организиран от National Geographic).

снимка: Община Дряново

Двама са отличените учители от ПГИ „Рачо Стоянов”: Христина Ат. Вълева, старши учител по биология и химия, и главен учител (за десетокласничките Виктория Иванова и Виктория Гутева, станали първа и втора в Национален конкурс „България – моята родина”; за Цветан Шишманов, станал първи в Национален конкурс на природен парк „Българка”; за Виктория Гутева – станала втора в Международен конкурс „Зелена планета”) и Мария И. Маркова, старши учител по история и география (за десетокласничките Веселина Тодорова и Денислава Христова, станали втора и трета в Национален конкурс „100 години Балканска война”.)

снимка: Община Дряново

Трима са наградените педагози от ЦДГ „Детелина”: Дияна Й. Бъчварова, Катя Ен. Каравелева и Мариана Н. Добрева.

снимка: Община Дряново

С награда са и четирима от педагозите към Народно читалище „Развитие – 1869”: Радослав Г. Талев; Ваня Д. Талева; Виктория Хр. Цуцова и Мария Др. Маркова.

снимка: Община Дряново

Гергана И. Симеонова и Маруся П. Млъзева са педагозите от НЧ „Дряновска пробуда – 2008”, чийто ученици са завоювали награди от първо до трето място в национални състезания и конкурси, и които кметът д-р Николов отличи с грамота.

снимка: Община Дряново

Специална грамота бе връчена и на Исторически музей Дряново – за принос към съхраняването, опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на Дряновския край.

снимка: Община Дряново

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Окръжната прокуратура проведе среща с ученици от НАГ

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово продължава участието си в образователната програма  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна 2022- 2023 г.

В края на миналата седмица беше проведена среща с ученици от ХІ-ти клас на Националната Априловска гимназия в Габрово в Актовата зала на учебното заведение. При беседата прокурорът от Окръжна прокуратура – Габрово Людмила Рачева и завеждащият Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово Атанас Йорданов разясниха структурата на Прокуратурата като институция и основните функции на прокурора.

Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание по Наказателния кодекс.

На учениците беше представен реален казус от практиката, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и прокурора при извършено престъпление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Приеха Областната аптечна карта на Габрово

Published

on

Областната аптечна карта на Габрово бе приета по време на заседание на Междуведомствената комисия, председателствана от областния управител Кристина Сидорова.

Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и идентифицира необходимостта от разкриването на нови аптеки, като определя и необходимия брой на магистър-фармацевтите в област Габрово.

Тя съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствените продукти за домашно лечение от населението в областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които реално практикуват професията.

За територията на областта, съобразно критериите, определени от Министерство на здравеопазването, е дефинирана необходимост от общо 47 аптеки, една от които денонощна.

Към момента на територията на областта функционират следните аптеки разпределени по общини: Габрово – 28, Дряново – 3, Севлиево – 11, Трявна – 5 /вкл. в гр. Плачковци – 1/.

В Становището на комисията, разработила Областната аптечна карта, се отчита необходимостта от разкриване на 1 нова аптека в община Дряново и 1 аптека с денонощно обслужване в община Севлиево. Предвидена е също така реорганизация на дейността на някои аптеки.

Поне по 1 аптека в общините Дряново, Севлиево и Трявна трябва да бъде пререгистрирана като аптека за отпускане на лекарствени продукти, включително приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура, без изготвяне на лекарствени форми за очи и на разтвори за парентерално приложение.

Поне 1 аптека в община Трявна трябва да договори с НЗОК отпускане на лекарствени продукти, предписвани по Протокол от група IC, предназначени за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти; за медицински изделия – превръзки за булозна епидермолиза; за сензори за продължително измерване на нивото на глюкозата и за интермитентни катетри.

Поне 1 аптека в община Дряново ще трябва да монтира автомат за лекарства (тип вендинг), предвид липсата на денонощна аптека. Необходимият минимален брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, е значително по-голям от реалния.

При необходими 125 магистър-фармацевти, в момента работят 74, а помощник-фармацевтите са 45 при необходими 66. Предстои Областната аптечна карта да бъде представена в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна има готовност да посрещне зимата

Published

on

Община Трявна има готовност да посрещне предстоящия зимен сезон. Това сочат официалните доклади на структурите, ангажирани с осигуряването на нормални условия за работа и живот през зимата на хората на територията на Община Трявна, които бяха приети от областния управител на област Габрово тази година.

ДЗЗД „Зимно поддържане“ – Трявна е консорциумът, отговарящ за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Разполагат с 25 бр. оборудвана снегопочистваща техника и необходимото количество инертни материали. Създадена е и необходимата организация за поддръжка на републиканската пътна мрежа, преминаваща през територията на Община Трявна, с ОПУ – „Пътен кантон“ – Трявна.

Готовност за работа през зимата имат всички здравни и лечебни заведения на територията на Община Трявна, наличните транспортни фирми, както училищата и детските градини.

„Подготовката на Община Трявна за предстоящия зимен сезон започна още през месец октомври. С моя Заповед бяха възложени за изпълнение конкретни мероприятия със срокове и отговорници, като кметът на кметство Плачковци, кметските наместници по места, ръководителите на училища и детски градини в общината, управителят на „Дом за стари хора – гр. Трявна“, главен специалист „ЦСРИ“ и „Социално предприятие“ разработиха оперативни планове, в които са предвидени конкретни мерки за навременното снабдяване на населението с храна и стоки от първа необходимост, включително и производство на хляб и хлебни изделия“, коментира кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна е в непрестанна връзка с ръководителите на Енерго – Про Мрежи АД Варна – МИР Трявна и „ВиК“ ООД – район Трявна, които също са оборудвали и привели в готовност своите аварийни екипи за изпълнение на неотложни аварийно-възстановителни работи в зимни условия. И тази година, приоритетно в Трявна и Плачковци ще бъдат почиствани от сняг зоните около болници, детски градини и училища, автогари, ЖП гари, хлебопекарни, социални заведения и пр.

При влошени метеорологични условия, ръководството на Община Трявна съвместно с органите на РУ на МВР – Трявна, има разработен план за въвеждане на варианти за временно ограничаване на движението и обходни маршрути по общинската пътна мрежа.

Не на последно място е извършено цялостно почистване от излишна храстова и дървесна растителност на 4,1 км зона на река Тревненска, както и на сухия и мокър откос на микроязовир „Трявна“.

Осигурена е необходимата подготовка и екипировка за работа при зимни условия на Планинска спасителна служба и Доброволно формирование „Трявна“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица