Свържи се с нас

Новини

Откриха изложбата ”С очите си видях бедата”

Published

on

снимка: Художествена галерия "Христо Цокев" - Габрово

снимка: Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово

По случай 1 юни – Денят на детето, Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” – Габрово, съвместно с Художествената галерия “Христо Цокев” – Габрово организираха изложба на представените творби в областния етап от конкурса за детска рисунка на тема ”С очите си видях бедата”.

снимка: Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово

Изложбата в малката зала на Художествената  галерия беше открита от началника на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Георги Русинов и директора на Галерията Евгени Недев. На събитието, на което бяха връчени наградите на отличените автори на рисунки присъстваха още началникът на Регионалния инспекторат по образование Георги Маринов, представители на Областна администрация – Габрово, както и много общественици.

снимка: Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово

В областния кръг на конкурса тази година участваха 48 рисунки, подготвeни от малките художници на ОДЗ “Дъга”, ОДЗ “Първи юни” гр. Габрово, ОДЗ “Слънце” – гр. Севлиево  и ЦДГ ”Светлина” гр. Трявна.

снимка: Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово

При по-големите с рисунки в конкурса участваха учениците от ОУ “Ран Босилек”, ОУ “Св.Св.Кирил и Методий”, СОУ “Отец Паисий” и  СОУ “Райчо Кролев” – гр. Габрово, НУ “Св.Св.Кирил и Методий”,  ОУ “Васил Левски”, ОУ “Христо Ботев” – гр. Севлиево,  СОУ “Максим Райкович” –  гр. Дряново, , ОУ “Проф.Пенчо Н. Райков”, СОУ “П.Р.Славейков” – гр. Трявна

снимка: Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово

Свои творби представиха и ученици със специални образователни потребности и домове за деца, лишени от родителски грижи от “Ресурсен център” – гр. Габрово, ПУ “Николай Палаузов” – гр. Габрово и ОУ “Васил Априлов” – с.Гостилица.

снимка: Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово

Училищата с паралелки по изобразително изкуство и школите по рисуване се състезаваха в самостоятелна категория.

Все по-големият брой творби участващи в конкурса са показател, че младото поколение е съпричастно към проблемите на човека – от най-малкия и безобиден инцидент до големите бедствия, застрашаващи милиони хора.

снимка: Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово

Те показаха не само потенциалните опасности, които заплашват хората, но и възможностите за всеки да се защити в беда, и кои са институциите в държавата, които могат да му помогнат в критичен момент.

снимка: Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово

Конкурсът “С очите си видях бедата” се провежда за първи път през 2002 г. по инициатива на Държавна агенция “Гражданска защита” като мероприятие извън училищните дейности, свързано с обучението на учениците по правилата за действие и поведение при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Тогава той носи името “Мисия спасител”, а след това прераства в Международен конкурс, под егидата на Секретариата на откритото частично споразумение за големите рискове към Съвета на Европа.

Партньори и съорганизатори са Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието, младежта и науката, и Националният дворец на децата.

Училищата с паралелки по изобразително изкуство и школите по рисуване се състезаваха в самостоятелна категория.
Съгласно регламента жури оцени и класира творбите на най-добрите млади художници по категории и възрастови групи, както следва:
ПЪРВА КАТЕГОРИЯ
  Възрастова група 6-9 г.
1-во място Васил Маринов – Арт център “Видима” – град Севлиево
2-ро място Валерия Дамянова – Арт център “Видима” – град Севлиево
3-то място  Таня Боева – Арт център “Видима” – град Севлиево
  Възрастова група 10-14 г.
1-во място Виктор Веселинов Стоянов – Школа “Арт-свят” – град Габрово
2-ро място Преслава Василева – Арт център “Видима” – град Севлиево
3-то място Яна Пенчева – Арт център “Видима” – град Севлиево 
  Възрастова група 15-18 г.
1-во място Преслава Ивелинова Иванова – Школа по “ИИ-АРТ” – град Севлиево
2-ро място Надежда Ивелинова Иванова – Школа по “ИИ-АРТ” – град Севлиево
3-то място Георги Марианов Ганчев – Школа по “ИИ-АРТ” – град Севлиево
ВТОРА КАТЕГОРИЯ
  Възрастова група 10-14 г.
1-во място  Радослав Йонков Димков  – “Ресурсен център” – град Габрово
2-ро място  Орхан Валентинов Благоев – “Ресурсен център” – град Габрово
3-то място Стефчо Христов Губаков – ОУ “Васил Априлов” – с. Гостилица, общ. Д-во
  Възрастова група 15-18 г.
1-во място Кирил Христов Иванов – ПУ “Николай Палаузов”  – град Габрово
2-ро място Петър Веселинов Петров – ПУ “Николай Палаузов” – град Габрово
3-то място няма
ТРЕТА КАТЕГОРИЯ
  Възрастова група 6-9 г.
1-во място Десислава Георгиева Кметова – ОУ “Ран Босилек” – град Габрово
2-ро място Мартин Живков Казанджиев – НУ “Св.Св.Кирил и Методий” – град Севлиево
3-то място Цвети – Лена Даниелова Денкова – ОДЗ “Дъга”- град Габрово
  Възрастова група 10-14 г.
1-во място Мартина Добринова Тотевска – НУ “Св.Св.Кирил и Методий” – град Севлиево
2-ро място Веселина Красимирова Михова –  град Севлиево
3-то място Красимир Стоянов Христов – ОУ “Св.Св.Кирил и Методий” – град Габрово
  Възрастова група 15-18 г.
1-во място Павел Николаев Стефанов – СОУ “П.Р.Славейков” – град Трявна
2-ро място Ина Иванова Велева – СОУ “П.Р.Славейков” – град Трявна
3-то място Памела Стефанова Караджунова – ОУ “Васил Левски” – град  Плачковци

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово осъмна със снежна покривка

Published

on

Габрово осъмна с тънка снежна покривка в последния вторник на месец ноември. Днес, 29 ноември, снегът натрупа до около 6-7 см в центъра на областния град, а по високите места на общината достигна 10-12 см.

Денят започна с температури около нулата. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Шест са машините, ангажирани с почистването на старопланинския проход.

Пътищата в региона са мокри, на места заснежени. Екипи на ОП „Благоустрояване“ разчистват тротоарите и приоритетно автобусните спирки от градския транспорт.

Продължава да вали слаб сняг в района на Габрово. Според прогнозата за времето снеговалежът ще продължи през целия ден и цялата нощ, но температурата ще остане над нула градуса.

Няма данни за бедстващи хора или райони без електрозахранване в областния град. 17 населени места в община Габрово са с нарушено електроподаване поради авария, екипи работят по отстраняване на проблема. Без ток са селата в км. Кметовци, както и в посока Царева ливада. 

Потребители на фейсбук, алармираха, че тази сутрин автобус от обществения транспорт рано тази сутрин се завъртял заради непочистено пътно платно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна Силвия Кръстева прие ирландския посланик

Published

on

Кметът на община Трявна проведе официална среща с посланика на Република Ирландия в България Нейно Превъзходителство Мартина Фийни в края на изминалата седмица. Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли в китна Трявна!“, тъй като това е първото посещение във възрожденския ни град от страна на ирландското посолство.

Н. Пр. Мартина Фийни благодари на кмета на Трявна за осветяването на символа на Трявна – Часовниковата кула в зелен цвят по повод Деня на Св. Патрик и подчерта, че Трявна е един от първите градове, включили се в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening.

„Радвам се, че може да Ви приветстваме в нашия прекрасен град Трявна и искам да Ви уверя, че сте винаги добре дошли тук! Надявам се успешното сътрудничество между нас да продължи и занапред и да останете наистина с едни добри впечатления от визитата си в нашия край!“ сподели кметът Силвия Кръстева и запозна посланика на Ирландия с живота в Трявна и малките населени места.

„Интересното при нас е, че сме малка община с близо 10 000 жители, която обаче обхваща общо 106 населени места. Разбира се, предизвикателство пред нас е поддържането на всички тях с капацитета от човешки ресурс, с който разполагаме, но правим всичко възможно да развиваме Трявна и региона. Разчитаме основно на туризма с богатото ни културно-историческо наследство, красивата ни и чиста природа, свежия въздух и не на последно място разчитаме на частните фирми и предприятия, които осигуряват прехраната на значителна част от местното население“, подчерта още г-жа Кръстева.

По време на срещата бяха обсъдени още начините за задържане на младите хора в малките населени места, както и работещите практики, прилагани във времето от двете страни.

Градоначалникът на Трявна сподели интересни факти, свързани с музейните обекти в града, както и легендата за построяването на емблематичната Часовникова кула. А на въпрос кои са най-големите предизвикателства, които стоят пред първата жена кмет на Трявна, Кръстева сподели: „Преминахме през не едно и две изпитания, откакто аз и моят екип встъпихме в длъжност през 2019 година. Сблъскахме се с пожари, наводнения, невиждана досега в съвременната ни история пандемия, една нестабилна политическа ситуация в България и за всички нас бе трудно, но аз се радвам, че преминаваме през всичко това и благодаря на хората, които са зад мен. Общината спечели не малко проекти, върху които продължава да работи, в момента, подготвяме коледно-новогодишните ни събития и наистина се стремим да развиваме Трявна и региона в една по-добра посока“.

В знак на уважение Силвия Кръстева подари на Н. Пр. Мартина Фийни красива пейзажна картина на възрожденска Трявна, с пожелание за здраве и много успехи. Посланикът на Ирландия в България искрено благодари и върна жеста като също уважи кмета с подготвен подарък.

Краят на официалната визита завърши с разходка из старинна Трявна като двете страни изразиха готовността си да продължат добрите контакти и занапред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица