Свържи се с нас

Новини

Ученици от Севлиево участваха в урок за професиите на бъдещето

Published

on

Над 200 ученици от СОУ „Васил Левски” и Професионална Гимназия по Механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров“  в Севлиево  взеха участие в урок за професиите на бъдещето и успешното начало на кариерата в образователна програма Trends of Tomorrow. Младежите между 15 и 19-годишна възраст имаха възможност да открият нови възможности за развитие. За един учебен час, тийнейджърите бяха информирани от специалисти кои са професиите на бъдещето, защо автобиографията е толкова важна и как да намерят работа.

„Младите, образовани хора ще бъдат информирани за новите тенденции на пазара на труда – които са свързани с дигитализацията. Така учениците ще могат да вземат най-добрите решения за своята кариера”, каза Кристина Щерева, ПР мениджър. „Изключително важно е тийнейджърите да имат информация как да започнат успешна кариера. Това ще им помогне да се реализират наистина добре” каза Нели Малакова специалист човешки ресурси.

Учениците от Севлиево, които се включиха в Trends of Tomorrow научиха за последните тенденции на пазара на труда, как да търсят успешно работа и как да направят успешно CV. Програмата е насочена към подобряване на дигиталните умения на младежите, придобиване на нови умения за нови постижения. Тийнейджърите имат възможност да получат ECDL сертификат – Европейски сертификат за компютърни умения, който могат да спечелят в онлайн приложение. Като част от програмата, учениците ще могат да създадат онлайн CV във Facebook апликация, съобразено с Европейските стандарти. Всичко това се случва на страницата на Trends of Tomorrow – www.facebook.com/SamsungTrendsBG.

По време на урока младежите имаха възможност да се срещнат с историята на  Никола Димов и Юлия Маркова – участници в Trends of Tomorrow 2012, които спечелиха второ място в програмата през миналата година. Тогава отборът беше отличен за техния проект „Нашата блестяща идея, която промени IT и инженерните науки”. Наградата им донесе 3 000 евро. Средствата младежите инвестираха в обучения, които им помогнаха да стигнат и до НАСА. Те са сред участниците в проект „Антигона”, който взе първо място на Международния конкурс за ученици за проектиране на космически селища. Като част от конкурса учениците посетиха младежката сесия на International Space Development Conference на НАСА в Сан Диего, САЩ през месец май.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица