Свържи се с нас

Новини

„Скрити наблюдения“ над пътните хулигани

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Габровската полиция предприе един нетрадиционен подход за справяне с проблема с пътните хулигани, тормозещи местното общество и уязвимите точки, където се извършват гонки в градски условия. Малко повече от месец органите на реда в Габрово осъществяват т. нар. „скрити или негласни наблюдения“. Новината съобщи директорът на Областната дирекция на МВР – Габрово комисар Денислав Донков на пресконференция, на която присъстваха още началникът на сектор “Пътна полиция” при ОДМВР – Габрово главен инспектор Камен Дянков и началникът на отдел “Охранителна полиция” при ОДМВР – Габрово комисар Гичо Гичев.

Служители с цивилни коли излизат в града, наблюдават обстановката на обичайните места, където се правят подобен тип прояви и когато забележат нарушение сигнализират на униформен екип, които взема отношение, обясниха начинът на действие.

„Методът на „скритото наблюдение“ се указа, че е доста ефективен, тъй като успяхме да установим множество случаи и лица, извършващи действия, с които застрашават своето здраве, а и това на околните. Предприехме този начин на действие поради това, че е невъзможно да осигурим явно присъствие на униформени служители на всяка една улица на територията на града“, заяви комисар Донков.

От казаното стана ясно, че практиката показва, че когато има полицейски патрул такъв един нарушител преминава дисциплинирано покрай него и в следващия момент си позволява да извърши маневра, опасна за него и околните. Комисар Донков беше категоричен, че този метод на „скрито наблюдение“ с цивилни служители ще бъде осъществяван докато не се почувства спокойствие в пътната обстановка по този проблем.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Откакто реализираме този нетрадиционен начин сигналите за подобен род нарушения драстично намаляха. Докато бяха по няколко на ден, то сега са по 5-6 на седмица, което показва, че има ефект и това дава резултати. Защото самите водачи не знаят къде се намираме, как ги наблюдаваме и във всеки един момент могат да бъдат санкционирани, като вече според ЗДвП се отнемат контролни точки, явяват се на проверовъчни, отнемат им се книжките“, допълни комисар Донков.

Той призова гражданите, институциите и всички, които се възмущават от подобен род поведение на пътя от страна на шофьорите, когато забележат нередности от такъв тип, да сигнализират и да станат свидетели по акта, а не само да се говори, че полицията не може да се справи с този проблем. „По този начин и гражданският контрол и позиция ще бъде водеща.“

Акцията е насочен само към пътните хулигани. Главен инспектор Камен Дянков поясни, че в Габрово има контингент от водачи, наличен в списъчен състав в полицията, като те имат вече минимум по един протокол за полицейско разпореждане, по няколко акта и фиша. „Тези водачи обичайно са и системни нарушители на ЗДвП. Имат и дълги справки от наказания“, допълни още инспектор Дянков.

По отношение на мобилните средства, използвани за контрол на пътното движение, директорът на Областната полиция информира, че вече органите на реда разполагат с такива, позиционирани в цивилни автомобили, използвани на територията на града. Той сподели, че определено има ефект от тяхната работа и се надява, че в бъдеще постигнатият резултат да бъде още по-висок.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Над 20 часа продължава снеговалежът над Габрово

Published

on

Близо 20 часа продължава снеговалежът на територията на Габрово. Снежната покривка в града е 15-17 см. по високите части на общината минава 30 см.

На Шипка вали слаб сняг, температурата на върха е – 10 градуса, настилката се обработва периодично, проходимо е при зимни условия.

Главните пътища от Републиканската пътна мрежа също се почистват и обработват, включително и към курортен комплекс Узана. Температурата в града е минус 6 градуса, приоритетно се почистват маршрутите на обществения транспорт, подходи към лечебни заведения, училища, детски градини и ясли.

Пътищата към населените места в общината също се почистват и обработват. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт се изпълняват, част от тях с известно закъснение. Няма населени места с нарушено електроподаване.

На дежурните телефони на Община Габрово няма получени тревожни сигнали. Въпреки че за област Габрово няма обявено предупреждение от НИМХ, температурите до утре сутрин ще бъдат около минус 8-10 градуса, на места и по-ниски.

Община Габрово призовава гражданите да бъдат изключително внимателни при придвижването си, както пеша, така и с автомобил.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Какво трябва да знаем, ако детето ни е под карантина?

На вниманието на родителите, чиито деца са под карантина.

Published

on

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти 1 000 заразени с КОВИД – 19 през миналата седмица, 22 са починалите

Published

on

Двадесет и двама души са загубили битката за живота си, а деветстотин шестдесет и четири са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 през миналата седмица на територията на област Габрово.

Данните, обхващащи периода от 17 до 23 януари, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През миналата седмица общо 129 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 835 провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 964 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са положителните проби в Габрово, общо 667.

Сто деветдесет и четири са тези в Севлиево, петдесет и две в Трявна, и петдесет и една в Дряново, са отчетените резултати през миналата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица