Свържи се с нас

Култура

Фестивал на самодейното изкуство в Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Подготвяме фестивал на самодейното изкуство в Габрово, свързано с руското творчество. Това сподели зам.-председателят на Националното движение „Русофили“ Пенчо Зулчев, който беше в Габрово за връчването на наградите на победителите в конкурса „Не се гаси туй, що не гасне“, организиран от движението и подкрепен от СБП, СБЖ, СОСЗ и от Синдиката на българските учители.

Пенчо Зулчев внесе още яснота относно намеренията на „Русофили“ да организира изучаване на руски език в детски градини и училища. „Във Вонеща вода, край Велико Търново проведохме семинар с учители от детските градини и училищата, които ще водят групи за изучаване на руски език. До сега в страната имаше 80, а само в Габрово действаха 2 групи. От тази есен предвиждаме поне в 500 детски градини в страната да се изучава руски език. Срещнахме се със зам.кмета на Габрово Нели Рачевиц, с която се уточнихме поне в 7 от детските заведения да се започне с изучаването на този език. Важно е да кажа, че такси от родителите за заплащането на учителите няма да се събират, тъй като финансирането ще бъде от НД „Русофили“ и различни руски фондове“, заяви още той.

От казаното стана ясно, че вече са били проведени срещи със секретаря на читалището „Априлов – Палаузов“, както и с представители на други читалища от област Габрово. Целта на срещите била възможностите в Габрово да се организира фестивал на самодейното изкуство, свързано с руското творчество. „Не само с г-жа Елена Назърова осъществих среща. С нея, както и с представители на други читалища от областта – в Дряново, Трявна, Севлиево разговаряхме за възможностите в Габрово да се организира фестивал на самодейното изкуство, свързано с руското творчество – вокални състави, танцови трупи, инструменталисти и т.н. Разбрах, че в областта има доста състави, които изпълняват руски песни и танци, както и инструменталисти, в чийто репертоар са включени пиеси от руски композитори. Освен това възникна идея за сформиране на нов младежки състав за изпълнение на руски песни в съпровод на акордеон. Така че от следващата година сме с намерението да организираме пилотен фестивал на състави с руски репертоар. За да може след 3-4 години да проведем и такъв национален фестивал. Ето защо като начало през ноември по време на фестивала на художествената самодейност смятаме да връчим няколко награди на участници, които имат в репертоара си руски песни и танци. Ще се постараем тези призове да са по-сериозни, а не само дипломи, за да стимулираме младите. Вярваме, че чрез руското изкуство – певческо и танцово може да се формира у младите хора ново отношение на интерес към Русия. Освен чрез изкуството и чрез изучаването на руски език би могло да се култивира интерес към богатата руска история и към историческите корени на връзките между двата славянски народа“.

Пенчо Зулчев беше категоричен, че Националното движение „Русофили“ ще продължава да организира некомерсиални турнета на неголеми руски състави за концерти в градовете на страната, с които може да достигне и до най-малките общини. „При гостуването на големите руски състави се организират комерсиални концерти в няколко големи града – по традиция София, Пловдив, Варна, Русе. Що се отнася до възможността да се достигне до всяка една община, това може да стане с намесата на „Русофили“. В някои години сме стигали до организиране на над 100 концерта в страната. НД „Русофили“ има поделения в 180 общини на страната, затова сме с намерението поне веднъж в годината да достигнем с концерти на руски състави във всяка една от тях“, поясни Зулчев.

Зам.-председателят на „Русофили“ даде и своята оценка относно участието на децата от област Габрово в националния конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“.  Той сподели, че е останал приятно изненадан от отношението на Регионалния инспекторат по образованието. „Срещнахме се и с ръководството на РИО – габрово. Останах изненадан от отношението на инспектората към конкурса – тяхната нагласа е не да администрират, а да подпомагат работата на децата. През юни ще отчитаме окончателните резултати от конкурса. Първоначалните данни сочат, че Габрово е един от градовете с най-много участници – над 50 деца се включиха в него. Разбира се, и севлиевци имат висока активност. От страната участниците са над 3000. Всяка година изпращаме на екскурзия в Москва 5 от най-добрите участници. Журито трябва да е готово с резултатите до средата на юни“, сподели Пенчо Зулчев в заключение.

*Публикуваната информация е актуализирана в 12.07 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица