Свържи се с нас

Култура

Фестивал на самодейното изкуство в Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Подготвяме фестивал на самодейното изкуство в Габрово, свързано с руското творчество. Това сподели зам.-председателят на Националното движение „Русофили“ Пенчо Зулчев, който беше в Габрово за връчването на наградите на победителите в конкурса „Не се гаси туй, що не гасне“, организиран от движението и подкрепен от СБП, СБЖ, СОСЗ и от Синдиката на българските учители.

Пенчо Зулчев внесе още яснота относно намеренията на „Русофили“ да организира изучаване на руски език в детски градини и училища. „Във Вонеща вода, край Велико Търново проведохме семинар с учители от детските градини и училищата, които ще водят групи за изучаване на руски език. До сега в страната имаше 80, а само в Габрово действаха 2 групи. От тази есен предвиждаме поне в 500 детски градини в страната да се изучава руски език. Срещнахме се със зам.кмета на Габрово Нели Рачевиц, с която се уточнихме поне в 7 от детските заведения да се започне с изучаването на този език. Важно е да кажа, че такси от родителите за заплащането на учителите няма да се събират, тъй като финансирането ще бъде от НД „Русофили“ и различни руски фондове“, заяви още той.

От казаното стана ясно, че вече са били проведени срещи със секретаря на читалището „Априлов – Палаузов“, както и с представители на други читалища от област Габрово. Целта на срещите била възможностите в Габрово да се организира фестивал на самодейното изкуство, свързано с руското творчество. „Не само с г-жа Елена Назърова осъществих среща. С нея, както и с представители на други читалища от областта – в Дряново, Трявна, Севлиево разговаряхме за възможностите в Габрово да се организира фестивал на самодейното изкуство, свързано с руското творчество – вокални състави, танцови трупи, инструменталисти и т.н. Разбрах, че в областта има доста състави, които изпълняват руски песни и танци, както и инструменталисти, в чийто репертоар са включени пиеси от руски композитори. Освен това възникна идея за сформиране на нов младежки състав за изпълнение на руски песни в съпровод на акордеон. Така че от следващата година сме с намерението да организираме пилотен фестивал на състави с руски репертоар. За да може след 3-4 години да проведем и такъв национален фестивал. Ето защо като начало през ноември по време на фестивала на художествената самодейност смятаме да връчим няколко награди на участници, които имат в репертоара си руски песни и танци. Ще се постараем тези призове да са по-сериозни, а не само дипломи, за да стимулираме младите. Вярваме, че чрез руското изкуство – певческо и танцово може да се формира у младите хора ново отношение на интерес към Русия. Освен чрез изкуството и чрез изучаването на руски език би могло да се култивира интерес към богатата руска история и към историческите корени на връзките между двата славянски народа“.

Пенчо Зулчев беше категоричен, че Националното движение „Русофили“ ще продължава да организира некомерсиални турнета на неголеми руски състави за концерти в градовете на страната, с които може да достигне и до най-малките общини. „При гостуването на големите руски състави се организират комерсиални концерти в няколко големи града – по традиция София, Пловдив, Варна, Русе. Що се отнася до възможността да се достигне до всяка една община, това може да стане с намесата на „Русофили“. В някои години сме стигали до организиране на над 100 концерта в страната. НД „Русофили“ има поделения в 180 общини на страната, затова сме с намерението поне веднъж в годината да достигнем с концерти на руски състави във всяка една от тях“, поясни Зулчев.

Зам.-председателят на „Русофили“ даде и своята оценка относно участието на децата от област Габрово в националния конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“.  Той сподели, че е останал приятно изненадан от отношението на Регионалния инспекторат по образованието. „Срещнахме се и с ръководството на РИО – габрово. Останах изненадан от отношението на инспектората към конкурса – тяхната нагласа е не да администрират, а да подпомагат работата на децата. През юни ще отчитаме окончателните резултати от конкурса. Първоначалните данни сочат, че Габрово е един от градовете с най-много участници – над 50 деца се включиха в него. Разбира се, и севлиевци имат висока активност. От страната участниците са над 3000. Всяка година изпращаме на екскурзия в Москва 5 от най-добрите участници. Журито трябва да е готово с резултатите до средата на юни“, сподели Пенчо Зулчев в заключение.

*Публикуваната информация е актуализирана в 12.07 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Габрово ще отпразнува 24 май

Published

on

С молебен, литийно шествие, поднасяне на цвете и венци, и тържествено шествие на просветните и образователни институции, Габрово ще отбележи Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май.

Празникът ще започне в Храма „Успение на Пресвета Богородица“ в 09.30 часа, където габровски свещеници ще отслужат тържествен молебен.

От православния храм в 09.45 часа ще потегли литийното шествие, което ще стигне до паметника на Васил Априлов, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържественото шествие на габровските детски градини и училища, Техническия университет, просветни и културни институции и гражданство, ще започне в 10.00 часа. То ще премине по ул. „Юрий Венелин“, бул. „Априлов“, площад „Възраждане“ и ул. „Скобелевска“.

Във връзка с обезпечаването на реда и сигурността по време на тържествата, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 24-ми май в Габрово ще бъдат въведени временни ограничения на движението на МПС в централната градска част.

За времето от 09.00 до 13.00 часа движението на моторни превозни средства ще бъде преустановено по улиците: ул. „Брянска“ – от кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника до мост „Игото“ , ул. „Скобелевска“, бул. „Априлов“ от пресечката с ул. „Възраждане“ до Централна поща, ул. „Юрий Венелин“ , ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Райчо Каролев“, ул. „Лазар Донков“ и ул. „Иван Гюзелев“.

Създава се временна организация и на движението на градския транспорт. Автобусите на Общински пътнически транспорт, движещи се по направление север – юг ще обръщат на Автогара Габрово, а тези по направление юг – север – на Шиваров мост.

Зареди още

Култура

Наградиха лауреатите и участниците от конкурса „История, патрони и дарители на моето училище“

Published

on

Лауреатите и участниците в Шестия ученически конкурс „История, патрони и дарители на моето училище“ бяха наградени. Това се случи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, където се състоя тържествената церемония. Конкурсът тази година беше на тема: „Каквото можах – направих, по-хубаво нека направят могъщите“.

Той е част от празничните събития, включени в календара на Априловите дни на културата. Организира се от НАГ и Фондация „Радетел“. В него участват ученици от габровските училища и от 12 области на страната.

В настоящото издание бяха представени учебни заведения от Велико Търново, Чирпан, Враца, Шумен, София, Свищов, Бургас, Тетевен, Пловдив, Смядово, Павликени , село Дебрен и др.

Учениците се състезаваха в следните категории: разказ, историческо есе и видеофилм. Представени бяха 50 разработки, прегледани и оценени от професионално жури.

Директорът на НАГ Елвира Христова приветства гостите и участниците, и откри тържествената церемония. Д-р Елена Сербинова, основател на фондация „Радетел“, представи пред присъстващите на събитието презентация за рода на Рашееви, чийто наследник е тя. С богат снимков материал разказа за разнообразната благотворителна и доброволческа дейност на нейните роднини Иван и Никола Рашееви.

След тържественото начало бяха обявени и връчени наградите.

В категория разказ Първо място спечели Милен Кирчев от ПГТ „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново с разказ за патрона на училището. Негов научен ръководител е Бистра Стефанова. Второ място зае Десислава Ангелова от НАГ, с разказа „Пътят към величието“. На 3 място бе класирана Мария Данева, също от НАГ, с разказа „Соколов писък“.

В категория историческо есе първо място не бе присъдено. С второ място бе отличена Адриана Кънева от НАГ за есето си „Каквото можах – направих, по –хубаво нека направят могъщите“. Неин научен ръководител е Владилена Катевска, преподавател в НАГ.

Журито присъди две 3-ти места: на Александра Манева, СУ „Пейо Кр.Яворов“ – Чирпан, с есето „Помним и се гордеем…На великия наш творец“, с научен ръководител Недка Петрова, и на Александър Александров от СУ „Козма Тричков“ – Враца, за есето „Училище! Колко много нещо се съдържа в тази дума“ и научен ръководител Горица Маджарска.

Поощрителни награди получиха Михаела Бързанова от СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен за „Мъжката гимназия – гордостта на шуменското образование“ и Ива Стърчикова от СУ „Пенчо П.Славейков“ – София за „СУ Пенчо П.Славейков – 145 години храм на образованието“. Техни научни ръководители са: Андрей Соколов и Александра Иванова.

В категория за кратък видеоклип, с Първо място бе отличен Преслав Колев от НАГ за филма си „Благодетели и дарители“. Второ място спечели екипът, в състав: Александрина Димитрова, Ния Найденова, Антоанета Николова – „Личността зад името. Една история с неочаквано развитие“, от СУ „Козма Тричков“ – Враца. Научен ръководител е Горица Маджарска.

С второ място бе отличена и Галена Василева от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“- Велико Търново за „Патронът на моето училище. Една личност устояла на историята“. Неин научен ръководител е Драгомир Дачев. Трето място зае Александра Павлова ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов. Научен ръководител на участничката е Альоша Кушлов.

Всички участници и техните научни ръководители получиха грамоти. За трета поредна година Фондация „Радетел“ дарява еднократна стипендия, в размер на 400.00 лв, за ученик с изявени дарби, отлични учебни резултати, ангажираност с извънкласни и извънучилищни инициативи.

По предложение на Педагогическия съвет носител на стипендията за 2024 г е Преслав Николай Колев, ученик от 11 „б“ клас. Тази година за пръв път бе учредена от г-жа Елена Сербинова едногодишна стипендия за ученик от 10 клас, с принос към Априловската гимназия.

По предложение на Педагогическия съвет пръв носител на едногодишната стипендия е Виктория Красимирова Димова, ученичка от 10 „д“ клас. Виктория издига авторитета на Националната Априловска гимназия и съдейства за нейното национално и международно признание, което личи от това, че през изминалите години е участвала в поредица от дейности като: доброволец към Младежки център – Габрово и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, член на Младежки парламент – Габрово /представител на предприемачеството и обществено значимите дейности за мандат от 1 година от април 2023 г. до април 2024г./, член на читателски клуб „Книжни червеи“ към МЦ Габрово, участничка в ДФА „Габровче“ и ДФФ „Габровски гласчета“. Свири и на пиано. Виктория се включва с желание и с мотивация в различни конкурси (по БЕЛ, физика, народно пеене и др.) и олимпиади(БЕЛ, история, физика, география, химия, математика и др.). Навсякъде се представя достойно и защитава името „Априловец“.

По време на церемонията, с почетна грамота беше отличена госпожа Снежана Рачевиц, дългогодишен директор на НАГ и председател на фондация „Радетел“. Нейните функции поема госпожа Елвира Христова, настоящ директор на училището.

Зареди още

Култура

Четири златни медала спечелиха пианистите от МК „Весела“

Published

on

Това е щастливата новина за четирите млади музикални таланта от Габрово и техния преподавател по пиано Весела Пенева. През изминалите два почивни дни, пианистките Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./ и Ай Хасегава /14 год./ представиха отлично своите музикални програми като участници в 10-я Международен конкурс „Звукът на времето” – Велико Търново.

Авторитетното жури, в състав проф. д-р Борислава Танева, проф. д-р Александър Василенко и проф. д-р Томислав Байнов, оцени изпълненията на четирите момичета от Музикален клуб „Весела” между 90 и 100 точки.

Благодарение на постигнатия висок бал, младите пианистки се окичиха със златни медали, спечелвайки Първи места в своите възрастови групи. Радостно е, че на своите дебютни конкурсни изяви Кристина Стефанова и Мира Русинова заявяват смело своите музикални способности и се присъединяват към успехите на вече доказалите се Невин Халил и Ай Хасегава.

В деня преди конкурса, на тържествената церемония, организирана от Община Габрово, сред най-успешните деца, вписани в книгата „Дарования и постижения”, бяха и 8 млади таланта от Музикален клуб „Весела”, с призови места в международни музикални състезания.

Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./, Ай Хасегава, Лорен Николова /10 г/ Делиа Георгиева /11 г/ Полина Флориду /15 г/ и Адриана Кънева /16 г/ получиха своите удостоверения, както и личните поздравления на кмета на Габрово Таня Христова.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица