Свържи се с нас

Новини

Областният: „Отново се пишат безсмислици за Обхода на Габрово“

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Отново се пишат безсмислици, че Западният обходен път на Габрово ще наруши в долината на Козята река популацията на защитените със закон кафява мечка, вълк и рис. Това заяви областният управител Мариян Костадинов по време на официалната церемония по старта на изграждането на обходния път на Поповци.

Повод за изказването му бе информацията на габровския инициативен комитет, която се появи вчера в „Габрово Нюз“ и днес в местен печатен всекидневник относно това, че първата копка на проекта „Обходен път на Габрово с тунел под Шипка“ била направена при висящи дела във Върховния административен съд и проверка на Главна дирекция Околна среда на Европейската комисия.

„Трябва да ви кажа, че няма познати данни в България за наличие на рис и в района на долината на Козята река никой не го е виждал. Искам да кажа още, че когато президент на Република България говори за Западен обходен път, когато премиерът при 41-ти НС говори за Обходен път, когато областен управител, кметовете Сираков и Христова, министрите на околната среда, председателят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров – говорят с имената си. За пореден път инициативният комитет говори безименно.  И когато направиха всичко възможно през тези три години да обжалват всяка една стъпка и процедура, която АПИ предприемаше в тази посока, и когато сме се забавили година и половина от това да убеждаваме хората от т.нар. инициативен комитет, че трасето на Обходния път не би засегнало до такава голяма степен екологичната флора и фауна в района“, заяви още Мариян Костадинов.

От казаното стана ясно, че той самият е свидетел на поне 3 иска от инициативния комитет към ЕК за спиране на процедурите до момента. „Сега в момента този комитет обжалват това решение пред ВАС. Там, където върховенството на закона може да се произнесе единствено и само по законността на процедурата.  И когато има габровци, които ако тяхна кауза е тези Обходен път да не се случи  са 30 – 40 човека, такива които го подкрепят са 100, а такива, събрали подписи са 1000, къде оставаме ние – 60 000 човека на тази община и къде остават почти милион граждани на България в един казус, в който няколко човека провалят усилията на цяло едно министерство и нас като цяло“, допълни още Костадинов.

Думите на Костадинов бяха допълнени от председателя на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров, според който не може през 80-те години да е започната част от Обхода на Габрово, с изграден виадукт над р.Янтра, която да остане и се тръгне в търсене на нови алтернативи. „Това е изключително скъпо. Не виждам кой разумен човек при положение, че има къща, наполовина построена няма да я довърши и ще тръгне да строи до нея друга. Говорим 7-километров тунел. Сигурно той е много по-хубав. 15-километровият сигурно е още по-хубав, но можем ли да си позволим такава цена? Все пак пътищата са основно инженерни задачи. Една задача може да бъде решавана по много начини. Има много скъпи начини, много луксозни, има и такива, които са оптимални“, каза инж. Лазаров.

Той беше категоричен, че Западният обходен път е истинският оптимален вариант за преминаването на транзитното движение, защото от източна страна трябва да се дадат максимално много средства. „А да не говори, че екологичните оценки, които ще излязат при евентуален такъв обход също не бих казал, че ще бъдат максимално добри и благоприятни за развитието на такъв проект. Няма как пренебрегнем Западния обход, започнат преди 30 – 40 години и да търсим обход от източната страна, за да можем да решим някакви хрумвания на различни хора. Това, което г-н Костадинов прие присърце е решено и това е логическото обяснение на нещата. Всичко останало е начин това нещо да се отложи във времето. Причините какви са – не мога да кажа. Имаме съд. В съд сме, така че надявам се правораздавателната система в България да е на мястото си и наистина да отсъди логично и разумно“, допълни председателят на АПИ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица