Свържи се с нас

Култура

Обявиха победителите от 2 конкурса на Етъра

Published

on

снимка: АЕК "Етър"

снимка: АЕК „Етър“

Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“ – Габрово обяви победителите в Националния пленер на детската рисунка и Конкурса за плашила. Двете събития се проведоха паралелно и отразиха творческия стремеж на участниците, информира Петя Бонева от Музея на откритото.

снимка: АЕК „Етър“

В Пленера на детската рисунка „Етър – 2013” взеха участие 12 деца на възраст от 9 до 15 години, от 4 школи по изобразително изкуство от градовете Севлиево, Казанлък, Плевен и Стара Загора. Те направиха общо 31 рисунки с бои, пастел, батик и смесена техника, които до края на септември участват в благотворителна изложба – базар.

снимка: АЕК „Етър“

Наградите за индивидуални творчески постижения отидоха при: Мария Станиславова Андреева – Школа за изобразителни изкуства при НЧ ”Родина-1860” – Стара Загора, Цвета Георгиева Ташева – Арт школа „Колорит” – Плевен и Кирил Тотев Кацаров – Школа  по изобразително изкуство „Арт линия“, Казанлък.

Наградата за цялостна колекция и покана за участие в пленер 2013г. получи Арт школа „Колорит” гр.Плевен.

Наградата на Иконописно ателие при АЕК „Етър“ за експеримент в техниките и темите спечели Петко Красимиров Петков от Арт школа “Видима”- Севлиево.

Малките художници претвориха Етърската архитектура в рисунките си, чрез разнообразни техники. Присъства и темата за водата – причина за оформянето на етнографския комплекс именно на това място в Габрово. Река Сивек „оживя“ в творбите на децата.

Със закриването на пленера започна изложбата – базар, средствата от която ще бъдат дарени от АЕК „Етър“ на малката Даная Манолова от Габрово, която  страда от B- клетъчна лимфопластна левкемия. Всеки може да се включи в благородната инициатива, като си закупи картина или просто прояви щедрост и милосърдие.

снимка: АЕК „Етър“

Миналият четвъртък на територията на комплекса бяха разположени и 16 плашила, изработени специално за конкурса. Журито сериозно бе затруднено в избора си, защото се представиха много оригинални и атрактивни персонажи.

Първа  награда  получи ОДЗ „Чиполино” от гр. Свищов, Наградата  за колекция получи ЦДГ „Перуника І” – Патиланци, Награда за оригинална идея на тема Габровски хумор – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ІІ в клас, Награда за най-слънчево плашило – ЦДГ „Радост”, група „Слънце”, Награда за плашило „Кокона” – ЦДГ „Радост”, група „Мечо Пух”, Награда за най-добро индивидуално представяне – Савина Тинчева-6 г., Награда за оригинално използване на естествени материали в колекция – ОУ „Ран Босилек”, ІІ  клас, Награда за съвременна интерпретация на бостанско плашило “Тинейджърка” – ОДЗ „Дъга”, подготвителна група, Награда за автентично плашило – НЧ „Отец Паисий-1922”, с. Богатово, Награда за оригинално име /”Нонка – селянката-вампир” – Лиляна Косева и Невена Младенова, НЧ „Зора-1872”, кв. Нова Махала. Всички участници получиха поощрителни награди от АЕК „Етър“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица