Свържи се с нас

Новини

Две села от Деветашкото плато вече с договори за малки проекти

Общината подписа договор за ремонт на две детски площадки и изграждане на стрийт фитнес в Севлиево

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Два договора за  изпълнение на малки проекти в селата Агатово и Крамолин подписа днес кметът на Севлиево Иван Иванов, съобщи Мирела Ганчева от местната общинска администрация. Проектите са  разработени в резултат на предложения на местните общности, направени по време на публични  дискусии – форуми, част от проекта на сдружение „Деветашко плато“ – „Живи общности – жизнени села”.

По тези проекти в с. Агатово ще бъде изградена детска площадка и ще се извърши реконструкция на централната част в селото. В село Крамолин се предвижда осветление на часовниковата кула, ремонт на часовниковия механизъм и изграждане на детска площадка. Проектът „Живи общности – жизнени села“ е финансиран от  фондация „Америка за България“. Целта е общините да направят населените си места приветливи, жизнени и привлекателни.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Междувременно стана ясно, че Общината в Севлиево е подписала и договор за ремонт на две детски площадки и изграждане на стрийт фитнес. По първия проект  „Обособяване на две зони за отдих и детски игри в гр. Севлиево“ ще бъдат ремонтирани две детски площадки, намиращи се на ул. „Христо Ботев” 38 и на улица „Воденичарска”. Предвижда се монтиране на детски съоръжения за игра върху ударопоглъщаща настилка. Площадките ще бъдат оградени с декоративна дървена ограда, с цел осигуряване на безопасна игра за децата и съгласно изискванията на съвременната нормативна уредба. Ще бъдат оформени зелени площи с цветни лехи  и храсти. Общата стойност на проекта е 18 593,60 лв.

Второто проектно предложение „Обособяване на спортна площадка в гр. Севлиево“ предвижда да се изгради спортна площадка от 35 м2. в  ж.к. „Димитър Благоев”. Основната цел на проекта е създаване на условия за спорт и отдих в свободното време на деца и младежи живеещи в жилищния район. По проекта ще бъде поставена ударопоглъщаща каучукува настилка и спортни уреди. Предвидено е закупуване и монтиране на 2 броя градински пейки, 2 броя кошчета за смет и 1 бр. информационна табела. Обща стойност на  проекта е 7832,25 лв.

Дейностите по изграждането на трите детски площадки ще започнат през месец юни, а съгласно договорите за безвъзмездна финансова помощ, срокът за реализация ще приключи до 31-ви октомври тази година.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Студенти от Габрово подкрепят устойчивостта на бизнеса чрез креативни решения

Published

on

На 25.04.2024 г. РИЦ „Амбициозно Габрово“ организира втора работна среща CRE8®, с участието на студенти от Технически университет – Габрово и ученици от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово и Национална Априловска гимназия, в рамките на европейски проект „Алианс на регионални иновационни екосистеми, базирани на интелигентни стратегии за устойчива специализация“ (https://aries4.eu).

Събитието се основава на шведския модел CRE8® Workshop, разработен от университета Карлстад, Швеция. Идеята е бизнесът да повиши своята интелигентност и устойчивост, като се възползва от творческия потенциал на младите хора.

В рамките на 3 часа учениците, разделени на 4 отбора на случаен принцип, трябваше да намерят решение на проблем, формулиран от компанията Sentestate Technologies, която разработва иновативни решения за мониторинг на околната среда.

Мисията на компанията е да ускори прехода на света към устойчивост чрез увеличаване на знанията на обществото за околната среда чрез технологиите. Предизвикателството, представено на младите хора, беше „Как можем да увеличим ангажираността на общността с проблемите на качеството на въздуха?“.

Решенията, които екипите представиха в рамките на 5 минути чрез „pitching метода“ бяха изключително интересни – от социална платформа и мобилни приложения до използване на инфлуенсъри в TikTok.

Четиричленното жури, включващо представители на компании и членове на екипа на проекта, имаше много трудности при определянето на победител, тъй като всички екипи имаха иновативни идеи.

В крайната оценка надделяха екипното представяне и отговорите на зададените от журито въпроси. Отбор 1, в състав Ивайло Ламбуров (ПМГ – Габрово), Александър Стефанов (ПМГ – Габрово), Виктория Цанева (ПМГ – Габрово) и Венцислав Венков (ТУ-Габрово) спечелиха първото място, с решението си за създаване на социална платформа за здравословни живот на открито, включително мобилно приложение с възможност за отчитане на замърсяването на качеството на въздуха и насърчаване на потребителите на платформата чрез допълнителни функционалности да участват активно в процеса, идентифициране на проблеми и насърчаване на съответните регионални и национални институции да намерят решения.

Беше представена и иновативна стратегия за популяризиране на платформата чрез внедряване на QR кодове за директно отчитане на публични места.

„Това е платформа от хората за хората. Ако следим показателите на въздуха, ще знаем къде да ходим, къде да спортуваме, къде да живеем, дишайки по-чист въздух. Ако направим снимки на замърсяването, организираме кампании и информираме отговорните органи, цялата общност ще живее по-екологичен живот. Колкото по-активни сме, толкова по-голям ще бъде зеленият ни отпечатък върху платформата“, споделя екипът – победител.

Проект 101056369-Aries4-Erasmus-EDU-2021-PI-ALL-INNO.

Зареди още

Новини

Фюриън Капитански стана шампион на България по ускорен шахмат

Published

on

8-годишният състезател на Шахматен клуб „Орловец 1997“ – Габрово Фюриън Капитански, с треньор международен майстор Йордан Иванов, стана шампион на България по ускорен шахмат, във възрастовата група до 8 години.

Фюриън не допусна нито една загуба. Той постигна 6 от 7 възможни точки – 5 победи и 2 ремита.

Така Фюриън Капитански се нареди първи във възрастовата група на 8-годишните сред 29 деца и заслужено грабна купата, златния медал и заслужи титлата шампион на България.

Още един състезател на ШК „Орловец 1997“ записа първо място. Това е 16-годишният Денислав Иванов спечели първо място и парична награда, във възрастовата група на 16-годишните в 18-тия Открит турнир по шахмат в Ловеч.

В битка с опитни шахматисти Денислав постигна 2 победи и три равенства, и с 3,5 точки се нареди първи сред 16-годишните и 34-ти от 66 шахматисти от всички възрасти.

Зареди още

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица