Свържи се с нас

Новини

ПМГ стана шампион на България по хандбал

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Хандбалният отбор на ПМГ „Академик Иван Гюзелев” стана шампион на България от Ученическите игри`2013 при девойките XI – XII клас. Момичетата водени от преподавателката Антоанета Андреева бяха безапелационни на финалите в Хасково и изкачиха габровската математическа гимназия на първото място в страната. Това е петият шампионски трофей по хандбал извоюван от ПМГ „Академик Иван Гюзелев” през последните години. Със сигурност това е един от най-стойностните призове на тима, заради въведеното ново правили за провеждане на Ученическите игри през тази година – в отборите да могат да играят само двама състезатели, картотекирани към федерацията по съответния вид спорт.

В битката за медалите участваха шестте най-добри отбора, преминали през ситото на общинските, областните и зонални първенства. Те бяха разпределени в две предварителни групи. Съставът на ПМГ попадна в по-силната група, заедно с представителите на Хасково и Нови Пазар. Двубоят с домакините приключи при красноречивия резултат – 44:3. Малко по-оспорван беше мачът срещу Нови Пазар, който беше спечелен от габровските момичета с 32:11.

На полуфиналите отборът на ПМГ „Академик Иван Гюзелев” надигра с 26:11 представителя на София, а тимът от  Нови Пазар победи Бургас. Така в битката за шампионския трофей отново се срещнаха съставите на Габрово и Нови Пазар. В този мач отборът ни беше още по-убедителен и се наложи с 34:7.

Трябва да се отбележи фактът, че само четири от „златните момичета“ на ПМГ „Академик Иван Гюзелев” са в горната граница на възрастовата група, т.е. XII клас. Картотекираните състезателки на „Бъки“, които играха на финалите, бяха вратарката Станислава Николова и Биляна Григорова, а в зоналния турнир вместо Биляна участва Стела Иванова. За титлата се бориха също държавната шампионка в тласкането на гюле при девойките младша възраст – Анна Чиприянова, състезателката на баскетболния „Чардафон-Орловец“ Теодора Тачева, която спечели и отличието за голмайстор на финалите с 42 точни попадения, многократните медалистки от състезания по спортно ориентиране с екипа на КСО“Узана“ – Петя Стоева и Денислава Иванова, футболната реферка Нона Христова, бившите състезателки на „Бъки“ Христина Петкова и Ралица Христова, Румяна Денева и Весела Тихова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица