Свържи се с нас

Култура

130 години история на музейното дело в Габрово

Published

on

снимка: РИМ – Габрово

На 9 май 2013 г. в Регионален исторически музей – Габрово беше открита изложбата „130 години история”, посветена на 130 години история на музейното дело в Габрово, съобщи Христина Шепелева. Официални гости на тържеството бяха Председателят на Общински съвет – Габрово Николай Сираков, който поздрави екипа на музея с кратко слово и заместник – областният управител Неделчо Търкаланов.

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Програмата започна с произведения на пиано – Моцарт и Любомир Пипков, изпълнени от Петър Чернокожев – ученик на Елена Назърова – директор на НЧ „Априлов – Палаузов 1861”. Директорът на музея Красимира Чолакова връчи свидетелства за принос на музейните работници и като на всеки юбилей официално бе разрязана торта „130 години музейно дело” от Красимира Чолакова и Николай Сираков.

снимка: РИМ – Габрово

Екипът Добромир Търновски и Ивилина Методиева – Цанева, реализирал изложбата също  бе представен. Изложбата „130 години история“ е само по себе си история за историята. Чрез оригинални снимки и документи е проследено развитието на музейното дело в Габровско от първият музей – този при Априловската гимназия през дейността на Историографическо дружество „Габрово“ и последващите институции. Показани са препятствията, през които преминава събирането на габровската история. Жалони в тези процеси са създаването на Габровски народен музей като държавен през 1949 г. и прерастването му в Окръжен исторически музей през 1960 г. Габровският музей е създател на редица други културни институти, които днес заемат осезаемо място в културния живот на града ни, а и в национален мащаб.

снимка: РИМ – Габрово

През 1962 г. е създадена Художествена галерия като отдел към Окръжен исторически музей в т.нар. Карагьозова къща. През 1964 г. са създадени Етнографски парк-музей на българските занаяти при с. Етър и Архитектурно-исторически резерват „Боженци“. По повод 100 години от откриването на Държавната мъжка гимназия, отдел „Образование“ към ОИМ открива постоянна изложба „Просветно дело в Габрово“ в ПГ „Н.Е. Априлов“, което поставя основите на по-късния Народен музей на образованието. Окрупняването на културните институти води до образуването през 1982 г. на Дирекция „КИН“, която организира и ръководи културните институти в Габровски окръг.

снимка: РИМ – Габрово

Особено осезаема е ролята на Габровския музей в археологическите проучвания на района, които дават еднинствените сведения за античното и средновековно минало на тези земи. През дългата си история музеят сменя много пъти името си: Музей при Априловската гимназия, Музей при Историографическо дружество „Габрово“, Габровски градски народен музей, Окръжен исторически музей, Исторически музей – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, но винаги е бил институцията, която събира, съхранява и популяризира габровската история, Музеят на Габрово и габровци. Много са имената на хората, свързали житейската си съдба с музея и дали своя принос за развитието му: Райчо Каролев, д-р Петър Цончев, пръв председател на основаното през 1920 г. Историографическо дружество „Габрово“; Еким Андрейчин, пръв уредник на музея при Историографическо дружество „Габрово“, Илия Габровски, уредник на музея при Историографическо дружество „Габрово“, Зора Табакова, уредник на музея при Историографическо дружество „Габрово“, Ганка Рибарева, пръв уредник на Габровски градски народен музей, доц. Д-р Цоньо Петров, пръв директор на Окръжен исторически музей; дългогодишните уредници при Исторически музей – Габрово – Мария-Тоска Стефанова, Кина Койчева, Димо Тодоров, Диана Станева, Лиляна Нанева, Вела Лазарова и много други. Днешната изложба е посветена и на тяхното дело, защото историята се прави от хората и се помни от хората.

Откриването на изложбата завърши с коктейл и приятни спомени и разговори между дългогодишни колеги и приятели.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица