Свържи се с нас

Новини

Проблемите в държавата – резултат от обърканата философия на ГЕРБ

Published

on

снимка: Коалиция за България - Габрово

снимка: Коалиция за България – Габрово

Проблемите в държавата са резултат от абсолютно обърканата философия на управлението през последните години, която се състоеше в едно единствено нещо – да се орязват разходите в Бюджета. Това доведе до свиване на икономиката, увеличаване на безработицата, замразяване на доходите, липса на пазар, а икономиката вместо да се стабилизира и възстанови тръгна още по-надолу. Това заяви в Габрово членът на Европейския парламент и ръководител на българските социалисти в него Ивайло Калфин по отношение на  управлението на страната в последните три години и половина.

По думите му политиката на орязването на разходите в Бюджета се отрича в момента от основните страни в ЕС, включително от Международния валутен фонд и икономисти, а България бива давана за пример за това как фикс идеята за бюджетния дефицит и свиването на разходите създава непоносима за хората социална среда. „Много пъти сме повтаряли, че тази политика не е добра, че тя води до лоши резултати, но очевидно правителството имаше това за приоритет“, допълни Калфин.

По отношение на предизборната кампания, която ГЕРБ води в Габрово, твърденията за евросредствата и фондовете, Ивайло Калфин сподели, че е чул изключително много спекулации и неверни твърдения, изричани от различни представители на партията. „Даже официалните им материали по медиите са свързани с неверни и подвеждащи данни“, каза той.

Според него България има голям проблем и се очаква до края на годината страната ни да загуби около 1 милиард евро от ЕС. „От данните на доклада на Европейската комисия се вижда, че България за първото тримесечие на 2013г. е усвоила малко над 23 милиона евро. До края на годината страната ни трябва да усвои още 1 милиард 643 250 000 евро, а ако не ги усвои означава, че ще загубим правото да ги получим. Разбираме, че за останалите 3 тримесечия трябва да се увеличи 80 пъти усвояемостта на евросредствата. Очевидно е, че това е невъзможно“, допълни още Калфин.

От казаното стана ясно още, че едва 20% от средствата за околна среда са усвоени, а правителството си е позволило да заблуди Европейската комисия, че няма достатъчно проекти за водоснабдяване. „Това абсолютно не е вярно, включително в Габровския регион има селища, които имат готови проекти, но понеже откакто дойде ГЕРБ на власт забрави за принципа на конкурентност и прозрачност, изливайки основно средства само на кметове от тяхната политическа сила. Още 100 милиона евро се взимат от биоразнообразие – средстава, можещи да отидат за поддържане на екологията в България или закупят водоноски за пожарната.“

Ивайло Калфин определи всичко това като панически опит да се използват средствата с малко на брой конкурси, които пораждат съмнения за отклоняване на средства и въпреки това България няма да може да се справи. Освен загубите от 1 милиард евро, които националният бюджет трябва да плати, свързани с неплатени и забавени проекти са поне още за около милиард и половина лева, водещо след себе си едно огромно задължение в началото на 2014 г.

България продължава да е на дъното и по използване на кохезионните фондове, нареждайки се на 25 място от 27 държави с 36% усвоени средства. Трагично е и положението при европейския социален фонд със средствата, отиващи за борбата с безработицата и помощи, като през 2010 г. сме усвоили 6,61%, а през 2011 г. – о%.  От 2007 г. до 2013 г. сме изразходвали едва 33%.

Във връзка със следващия програмен период 2014 – 2020 правителството не е договорило нито лев повече от предходния период. „7 милиарда бяха средствата за инфраструктура – остават 7 милиарда евро, само че при инфлация, изяла вече 10-на процента. Това правителство договори по-малко, отколкото ние направихме през 2005 г. Разпространяваха се снимки как българският премиер спеше на Европейския съвет, а преди дни излезе статия в „Ройтерс“, в която пишеше, че България най-зле е договорила националните си пакет по бюджета. Така, че всички тези числа за бурните успехи на правителството на ГЕРБ с евросредствата не са верни“, категоричен беше Калфин.

*Избори 2013*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Занималня за вашето дете SmartyЛЯТО 2024!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТОСвържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Новини

Оскверниха паметника на Рачо Ковача в центъра на Габрово

Published

on

*Снимки: Радослав Първанов Фотография.

Паметникът на основателя на Габрово, който се намира в корито на река „Янтра“ в центъра на областния град, е осквернен от неизвестни към този момент лица. За извършеното посегателство информира Радослав Първанов, кореспондент на БТА.

Върху главата на паметника на Рачо Ковача има поставени бетонни парчета, подредени едно върху друго, а под тях се показва метална лъжица. Освен това в дясното ухо на статуята се вижда натъпкана угарка от цигара, а главата на бронзовата композиция е залята с неизвестна течност.

Пред БТА от Община Габрово заявиха, че осъждат категорично този вандалски акт спрямо един от символите на града, а предметите, поставени върху главата на фигурата на Рачо Ковача ще бъдат премахнати. От Областната дирекция на МВР – Габрово също посочват, че са информирани за деянието и тече проверка.

Паметникът на Рачо Ковача е уникален за България, тъй като е единственият паметник, построен в река. Той е издигнат върху скалата „Грамадата“ срещу моста „Игото“.

Рачо Ковача е основателят на Габрово, като според легендата от габъровото дърво над неговата работилница произлиза името на града.

Рачо Ковача, по произход от Боженци, се премества в Габрово, където първоначално подковава конете на керванджиите и ремонтира каруците им. С времето създава семейство и по неговия пример се преселват и други.

Паметникът на Рачо Ковача, изработен от бронз от скулптора Любомир Далчев, изобразява здрав мъж, държащ в едната си ръка ковашки чук, а в другата клещи, хванали парче метал върху наковалня.

По случай Деня на Габрово, паметникът бива преобличан в традиционна българска носия.

Габровци, прословути с Габровския карнавал на хумора, шеговито твърдят, че статуята на Рачо Ковача е поставена върху канара в река Янтра, за да се пести жилищна площ и за да не се харчат пари за цветя на паметника.

Зареди още

Новини

Градското по плуване в ПМГ – Габрово се превърна в незабравим празник

Published

on

На закрития плувен басейн на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово се проведе градско състезание по плуване, обединяващо състезатели от всички възрастови групи. Спортното съоръжение посрещна публиката и 45 участници, които заявиха желание да се състезават в различните дисциплини.

Мероприятието бе организирано и финансирано от КПППС „Синкевица“ – Габрово и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Откриването на състезанието беше извършено от представителя на ръководството на спортния клуб, г-н Теодор Марков.

Спортният празник премина при отлична организация, като състезателите бяха разпределени по пол и възраст в пет групи. За много от младите плувци това бе първото им състезание, което направи събитието още по-запомнящо се.

В група А (родени 2016 г. и след това) на 25 м свободен стил, при момичетата златният медал спечели Веселина Александрова, а сребърният София Недялкова. При момчетата, Самуил Петров се класира на първо място, следван от Калоян Донев и Михаил Андреев.

Група В (родени 2014 – 2015 г.) също се състезаваха на 25 м свободен стил. При момичетата, Мартина Ковачева спечели златото, Виктория Петкова среброто, а София Борисова бронза. При момчетата, златният медал бе спечелен от Александър Петков, сребърния от Кенет Петров и бронзовия от Самуил Чолаков.

На 50 м свободен стил се състезаваха участниците от група С (родени 2012 – 2013 г.). При момчетата победител стана Ивайло Пенчев, следван от Борис Джонжоров и Симеон Иванов. При момичетата, Тея Илиева завоюва златото, а Катерина Христова и Александра Петкова взеха съответно сребърния и бронзовия медал.

Група Е (родени 2009 г. и преди това) също се състезаваха на 50 м свободен стил. При мъжете, Александър Кунев спечели златният медал в остра конкуренция с Георги Пенчев, който взе сребърното отличие, а бронзът отиде при Христо Илиев. При жените, Кристи-Яна Тозева завоюва първото място.

В дисциплината 100 м свободен стил стартираха участниците от група D (родени 2010 – 2011 г.). При юношите, Момчил Баев се отличи със златен медал, Мартин Марков със сребърен, а Кристиян Кънев с бронзов. При девойките, Виктория Венелинова убедително спечели златото, а Анна Христова и Михаела Александрова разпределиха съответно сребърния и бронзовия медал.

Всички участници в състезанието получиха грамоти за своето участие, а медалистите бяха наградени с удоволствие от родителите на победителите. Събитието остави много положителни емоции и доказа, че спортът обединява и вдъхновява младите таланти в Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица