Свържи се с нас

Новини

Започва силният строителен сезон за новото депо за ТБО

Published

on

Подпорната стена на сепариращата площадка, снимка: Община Габрово

На 25 април се състоя поредното заседание на Надзорната комисия, сформирана с цел осъществяване на мониторинг по време на изпълнението на проекта за „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово”. Новината съобщи експертът „Публичност“ към Община Габрово Мария Радойчева. На заседанието присъстваха членовете на комисията, сред които представители на институциите, кметовете на общините Габрово и Трявна, екипът за реализиране на проекта и представители на фирмите, отговарящи за строителството и строителния надзор.

Подпорната стена на сепариращата площадка, снимка: Община Габрово

По време на срещата основен акцент бе поставен върху напредъка на строително-монтажните работи по изграждане на новото депо, които се извършват от ДЗЗД „Еко Гео Димас”. Ръководителят на проекта инж. Милена Гатева представи данните, по основните дейности, от които става ясно, че към момента е осигурено временно електрозахранване на обекта, във финална фаза е и прокарването на водопровод.

Трасиране на пътищата, отстраняване на храстова растителност, снимка: Община Габрово

Самото строителство е на етап, в който е почти изградена подпорната стена на сепариращата площадка, стартирани са изкопните работи за административната сграда и частично са трасирани експлоатационните и контролни пътища на обекта, проведени са и лабораторни изследвания с натискови плочи за издръжливостта на съответните трасета, от които се очакват резултати. На място на обекта се извършва изискваният технически надзор от фирма „Рутекс” ООД. Очакванията са в предстоящия силен строителен сезон мащабно да бъдат разгърнати и работите по другите етапи от строителството.

Изкоп за административната сграда

„Липсата на регламентирано депо се отразява и на жителите на общините Габрово и Трявна, така че ние сме заинтересовани системата за управление на отпадъците да започне да функционира възможно най-скоро, спазвайки или дори ако е възможно изпреварвайки посочените срокове”, заяви кметът на община Габрово  Таня Христова. За останалите дейности по проекта инж. Гатева съобщи, че е проведен първият одит и се очаква доклад, а по обществената поръчка за публичност с дата 25 април е сключен договор с обединението „Габровци за Габрово”, в което се включват три габровски фирми. До дни ще бъде обявена и обществената поръчка за машини и оборудване.

Изградената от екипа на проекта градинка пред входа на депото по повод Световния ден на Земята, 22 април

В дискусионната част на заседанието бе обсъден проблемът с присъствието на външни лица на обекта, което следва да бъде ограничено до минимум с оглед на това, че настоящото сметище вече е строителен обект и присъствието на хора, които не са част от екипа е недопустимо. Сред възможните проблеми през летния сезон са запалванията на отпадъците, част от които са предизвикани от отделения метан и високите температури на въздуха, а други са породени от човешка намеса, отчитайки отново нерегламентираното присъствие на хора на депото, заяви комисар Георги Русинов, началник ОУПБЗН – Габрово. Представителите на „Еко Гео Димас” конкретизираха, че имат на разположение достатъчен запас от земни маси, с които да локализират и потушат евентуален пожар, както и че подготвят програма от мерки, с които да ограничат външното присъствие на обекта.

Следващото редовно заседание на Надзорната комисия ще бъде след три месеца.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Приеха Областната аптечна карта на Габрово

Published

on

Областната аптечна карта на Габрово бе приета по време на заседание на Междуведомствената комисия, председателствана от областния управител Кристина Сидорова.

Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и идентифицира необходимостта от разкриването на нови аптеки, като определя и необходимия брой на магистър-фармацевтите в област Габрово.

Тя съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствените продукти за домашно лечение от населението в областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които реално практикуват професията.

За територията на областта, съобразно критериите, определени от Министерство на здравеопазването, е дефинирана необходимост от общо 47 аптеки, една от които денонощна.

Към момента на територията на областта функционират следните аптеки разпределени по общини: Габрово – 28, Дряново – 3, Севлиево – 11, Трявна – 5 /вкл. в гр. Плачковци – 1/.

В Становището на комисията, разработила Областната аптечна карта, се отчита необходимостта от разкриване на 1 нова аптека в община Дряново и 1 аптека с денонощно обслужване в община Севлиево. Предвидена е също така реорганизация на дейността на някои аптеки.

Поне по 1 аптека в общините Дряново, Севлиево и Трявна трябва да бъде пререгистрирана като аптека за отпускане на лекарствени продукти, включително приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура, без изготвяне на лекарствени форми за очи и на разтвори за парентерално приложение.

Поне 1 аптека в община Трявна трябва да договори с НЗОК отпускане на лекарствени продукти, предписвани по Протокол от група IC, предназначени за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти; за медицински изделия – превръзки за булозна епидермолиза; за сензори за продължително измерване на нивото на глюкозата и за интермитентни катетри.

Поне 1 аптека в община Дряново ще трябва да монтира автомат за лекарства (тип вендинг), предвид липсата на денонощна аптека. Необходимият минимален брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, е значително по-голям от реалния.

При необходими 125 магистър-фармацевти, в момента работят 74, а помощник-фармацевтите са 45 при необходими 66. Предстои Областната аптечна карта да бъде представена в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна има готовност да посрещне зимата

Published

on

Община Трявна има готовност да посрещне предстоящия зимен сезон. Това сочат официалните доклади на структурите, ангажирани с осигуряването на нормални условия за работа и живот през зимата на хората на територията на Община Трявна, които бяха приети от областния управител на област Габрово тази година.

ДЗЗД „Зимно поддържане“ – Трявна е консорциумът, отговарящ за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Разполагат с 25 бр. оборудвана снегопочистваща техника и необходимото количество инертни материали. Създадена е и необходимата организация за поддръжка на републиканската пътна мрежа, преминаваща през територията на Община Трявна, с ОПУ – „Пътен кантон“ – Трявна.

Готовност за работа през зимата имат всички здравни и лечебни заведения на територията на Община Трявна, наличните транспортни фирми, както училищата и детските градини.

„Подготовката на Община Трявна за предстоящия зимен сезон започна още през месец октомври. С моя Заповед бяха възложени за изпълнение конкретни мероприятия със срокове и отговорници, като кметът на кметство Плачковци, кметските наместници по места, ръководителите на училища и детски градини в общината, управителят на „Дом за стари хора – гр. Трявна“, главен специалист „ЦСРИ“ и „Социално предприятие“ разработиха оперативни планове, в които са предвидени конкретни мерки за навременното снабдяване на населението с храна и стоки от първа необходимост, включително и производство на хляб и хлебни изделия“, коментира кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна е в непрестанна връзка с ръководителите на Енерго – Про Мрежи АД Варна – МИР Трявна и „ВиК“ ООД – район Трявна, които също са оборудвали и привели в готовност своите аварийни екипи за изпълнение на неотложни аварийно-възстановителни работи в зимни условия. И тази година, приоритетно в Трявна и Плачковци ще бъдат почиствани от сняг зоните около болници, детски градини и училища, автогари, ЖП гари, хлебопекарни, социални заведения и пр.

При влошени метеорологични условия, ръководството на Община Трявна съвместно с органите на РУ на МВР – Трявна, има разработен план за въвеждане на варианти за временно ограничаване на движението и обходни маршрути по общинската пътна мрежа.

Не на последно място е извършено цялостно почистване от излишна храстова и дървесна растителност на 4,1 км зона на река Тревненска, както и на сухия и мокър откос на микроязовир „Трявна“.

Осигурена е необходимата подготовка и екипировка за работа при зимни условия на Планинска спасителна служба и Доброволно формирование „Трявна“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Първи сняг над Габрово!

Published

on

Първи сняг през настоящия зимен сезон заваля днес, 28 ноември, над Габрово. Снеговалежът започна през нощта.

Първоначално заваля слаб дъжд, който премина в сняг, напомняйки ни, че навън е зима. Прехвърчащите снежинки посрещнаха отиващите рано на работа тази сутрин.

Няма образувана снежна покривка, но по някои паркирани автомобили, дървета и храсти снегът се задържа.

Пътищата в региона са мокри. Слабият снеговалеж продължава и към настоящия момент.

Според метеорологичната прогноза очакванията са снеговалежът да продължи през днешния ден и вероятно ще образува тънка покривка.

Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Натрупалата снежна покривка е около 2 см. Пътната настилка се почиства и обработва.

Любопитен факт е, че през миналите 2 години първият сняг над Габрово заваля на 30 ноември, а през настоящата 2022 г подрани с 2 дни.

Жълт код за опасно време е обявен за област Габрово днес. По данни на НИМХ се очакват валежи от сняг и образуване на тънка снежна покривка. Времето в цялата страна ще бъде облачно.

Валежите в Централна и Източна ще се усилят и на места ще са значителни, а в Западна България ще спрат. В Предбалкана ще вали сняг. Ще духа до умерен, в източните райони до силен североизточен вятър и с него ще продължи да нахлува студен въздух.

Към 14 часа температурите ще бъдат между 3° и 8°, в крайните югозападни райони и по Черноморието до 10°-12°, в София около 4°. Бъдете внимателни на пътя, спазвайте необходимата дистанция и тръгвайте на път подготвени за зимни условия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица