Свържи се с нас

Икономика

Образованието и бизнесът говорят в „Панорама на средните училища“

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Панорама на средните училища“ не е само форум, на който училища от област Габрово да представят себе си в най-добра светлина. Тя е и място, на което среща си дават образованието и бизнесът. Ето защо малко след официалното начало на второто издание на Панорамата помолихме представителите на двете сфери да споделят мнението си какво очакват от тази инициатива и как оценяват конкретните цели, които си поставя тя.

снимка: Община Габрово

Началникът на Регионалния инспекторат  по образованието – Габрово Георги Маринов каза:

Целта на форума е да обедини усилията първо на училищните общности по отношение на начините на представяне на едно училище, визията и бъдещето на специалности, професии и профили.  Защото „Панорама на средните училища“ е предназначена именно за всички средни училища. Тук са представени не само професионални гимназии, но и профилирани и общообразователни училища. Този форум генерира процес, който засяга много широка общност. Това са ученици, родители и учители. Това е мястото всяко едно училище да покаже своята визия.

Иска ми се да дойдат повече деца.  Трябва да стане ясно, че тук могат да дойдат не само ученици от седми клас, т.е. такива на които им предстои да направят избор къде да продължат средното си образование, но и такива от по-малките класове заедно с родителите си.

Образователния процес е приоритет, той е важен и трябва да сме информирани, за да направим най-добрия избор. Тенденция днес е необходимостта не само на родителите, но и на обществото като цяло, да знае че едно дете се чувства добре и е спокойно, уверено и обгрижено в училището, в което учи. От друга страна едно училище търси подкрепата на родителската общност. Смисълът на тези два дни е да се покаже добрата практика.

Конкретните резултати, които очаквам са да могат училищните екипи да общуват помежду си. Да могат преподаватели от едно училище да се срещат с преподаватели от друго училище, ученици от различни училища да общуват едни с други на полето на образованието.

Изключително съм доволен, че намерихме подкрепа от Община Габрово. Тя ни помогна за организацията на събитието, което се тази година се радва на голям интерес. Ръководството на Общините и в частност на Община Габрово, трябва да прегърнат такива добри практики, защото това е добрия пример, който образователната система може да предложи.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

За очакванията и намеренията на бизнеса говори и госпожа Галина Михнева – изпълнителен директор на представителството на Българска-търговско-промишлена палата в Габрово.

Представителството на Българската търговско-промишлена палата в Габрово е пионер в подобна инициатива, но аз отчитам, че участието ни на такъв форум е страшно важно.

За разлика от миналата година, когато щандовете на училищата бяха отново старателно подредени, но тогава липсваха потребителите на образователната услуга. Това го отчетоха всички организатори, включително и ние. Тази година сме се постарали тези, които ще ползват на практика информацията, предложена тук, да присъстват.  В крайна сметка „Панорама на средните училища“ се прави за децата и техните родители, които ги насочват към една или друга професия. Целта на форума е да се види на практика как се случват нещата в едно училище. Ние обикновено избираме по лъскавото название на професията, казвам ние, защото и аз съм имала същата дилема като родител. Някак на заден план остава въпросът: „Какво ще работи след като завърши? Къде ще се реализира?“ В тази връзка ние се опитваме до голяма степен да кажем: „Изберете това, което ще Ви даде голям шанс да се реализирате нататък.“ Ще бъдете щастливи много повее, ако сте избрали реалистична професия, а не професия с лъскаво заглавие, която не знаете къде ще Ви отведе.

На въпроса: Гледа ли габровският бизнес на учениците получили образованието си в нашата Област като на потенциални работници, г-жа Михнева отговори така:

Аз съм много критична, когато става дума за образование и мога да кажа, че нивото на образователния процес в средните училища в Габрово и градовете в нашата област е на добро ниво. Резултатите от външните оценявания и матурите го показват, показва го и това колко и в какви университети влизат учениците от Област Габрово. Има какво да се желае от гледна точка на професионалното обучение, но и това лека полека започва да се променя. Забелязва се тенденция, в която фирмите се отварят към идеята да се даде шанс на учениците. Така например през пролетната ваканция ученици от техническата гимназия бяха във фирма „Мехатроника“, фирма „АМК“ непрекъснато работи с ученици. Фирмата дори, и сега ще кажа нещо не съобщавано все още публично, строи специална лаборатория за специалност мехатроника в техническатата гимназия. Фирмите се осъзнаха, че най-ценният ресурс е човешкият.

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица