Свържи се с нас

Новини

Започна „Панорама на средните училища в Габрово”

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Днес следобед в 15.00 в зала „Минчо Минчев” на Художествената галерия „Христо Цокев” в Габрово бе даден стартът на второто издание на „Панорама на средните училища в Габрово”, информираха от Община Габрово.

Талантливият петокласник Петър Чернокожев изпълни на пиано за присъстващите „Ръченица” от Любомир Пипков. Участниците и гостите в Панорамата бяха поздравени от г-жа Нела Рачевиц зам.-кмет социално-икономическо развитие на Община Габрово, г-н Георги Маринов – началник на Регионален инспекторат по образованието-Габрово и г-жа Галина Михнева – изпълнителен директор на представителството на Българска-търговско-промишлена палата в град Габрово.

Официалната част бе закрита с изящното изпълнение на  момичетата от танцова школа „Лиана” при НЧ „Габрово – 2002”, наречено „Разходка във Виенската гора” по музика на Йохан Щраус. По мнението на организаторите тази година се отчита по-голям интерес към форума и то страна на училищата и от страна на потребителите на образователната услуга.

Своите щандове старателно бяха подредили дванадесет училища от Област Габрово. Това са СОУ „Петко Р. Славейков” гр. Трявна, Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” гр. Трявна, габровското помощно училище „Николай Палаузов“,Професионална техническа гимназия „д-р Никола Василиади” гр. Габрово, ПМГ „акад. Никола Василиади ” гр. Габрово, Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов”гр. Габрово, СОУ „Райчо Каролев” гр. Габрово, Национална Априловска гимназия гр. Габрово, Професионална гимназия по икономика гр. Дряново, СОУ „Максим Райкович” гр. Дряново,  Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев” гр. Дряново, Професионална гимназия по строителство гр. Габрово. Още преди официалният старт представителите на участниците в Панорамата, услужливо обясняваха на желаещите да получат информация за образователните възможностите, които предоставят техните училища.

снимка: Община Габрово

И тази година партньори на Панорамата са Българска-търговско-промишлена палата и Област Габрово. Към тях за пръв път се присъединява и Центърът за кариерно ориентиране гр. Габрово. За най-добре представилите се училища ще има и награда – трима от новопостъпилите в тях ученици, ще могат да усетят какво значи да управляваш община, като за ден заемат мястото на кмета г-жа Таня Христова и двамата й заместник-кметове. Наградите се удвоиха след като заинтригувани от предизвикателния характер на призовете г-жа Галина Михнева, г-н Маринов и г-н Таркаланов – зам. Областен управител, обещаха да дадат възможност на ученици от отличили се училища да видят в какво се състои и тяхната ръководна работа.

В тези два дни на „Панорама на средните училища в Габрово” се очертава сериозна работа както за училищата, които трябва по достоен начин да представят предимствата си, така и за наблюдаващата комисия, която трябва да отсее най-добрите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица