Свържи се с нас

Новини

Панорама на средните училища в Габрово и тази година

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тазгодишното издание на традиционното изложение „Панорама на средните училища” ще се проведе в Габрово от 24 до 25 април. Организатор на събитието е Община Габрово, а домакин този път ще бъде Художествена галерия „Христо Цокев” в града.

Участие до момента са заявили седемте средни училища от Габрово, сред които две профилирани и три професионални гимназии, и две общообразователни училища.

Сред участниците са едно средно общообразователно училище и две професионални гимназии от Дряново, както и едно средно общообразователно училище и една професионална гимназия от Трявна. За първи път се включва и габровското помощно училище „Николай Палаузов”.

Свои щандове ще имат информационната мрежа „Европа директно” при Габровска търговско-промишлена палата и Център за кариерно ориентиране, които са партньори на инициативата. Двете организации ще предоставят информация за потребностите и изискванията на пазара на труда, характеристиките на изучаваните професии и специалности, както и ще оказват подкрепа при вземането на решения за прехода от една степен на образование към друга.

По време на изложението ще се състоят тематични срещи, които целят да подпомогнат ориентацията на кандидатстващите и да ги информират за предлаганите възможности за обучение по профили и специалности от професии.

По случай панорамата на средното образование, Община Габрово е приготвила специални награди за три от участващите институции. През двата дни жури ще наблюдава представянето на отделните училища и ще отличи най-оригиналните от тях.

По повод деня на българската община – 12 октомври, трима от новопостъпилите ученици с най-висок успех от спечелилите училища, ще имат възможност да посетят общинската администрация и да заемат за един ден местата на кмета и нейните заместници.

ПРОГРАМА

Официално откриване
24 април, 15.00 часа, ХГ „Христо Цокев”, зала „Минчо Минчев”

Тематични срещи „Училище и бизнес – ръка за ръка”

24 април от 15:30 и от 16:30 часа
25 април от 14:30 и от 16:00 часа

Работно време за посетители през двата дни – от 14.30 до 18.30 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица