Свържи се с нас

Любопитно

Кой кой е в „Екобазар“ 2013

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Пъзелът, който ще създаде на всички посетители на „Екобазар“ 2013 екологично усещане за живот се състои от различни по своя характер участници. Общото между всички тях е, че те ще ни покажат как можем да живеем в хармония със себе си и със Земята.

Традиционно в инициативата ще се включат йога студио „Yoga Place“, които ще зарадват любителите на здравословното хранене с неповторимите си ръчно приготвен домашен хляб с квас, пълнозърнести курабийки и мъфини, придружени с ароматни чайове със загадъчни имена като „Ангелска целувка”, „Меден сладкиш”, „Високо в облаците” . Освен да подкрепите тялото си на техния щанд ще можете да научите и как да внесете хармония в душата си, как да приемате проблемите и да се възползвате от техните уроци и как йога може да помогне за това. Пак там ще можете да научите повече за различните видове йога, които можете да практикувате независимо от сезона, за масажните и детоксикиращи процедури, извършвани в центъра.

Обичате ли да месите хляб? На този въпрос можем да чуем отговори от „Да, това е удоволствие за мен“ до „Не знам, никога не съм опитвал/опитвала“. И за едните и за другите Хлебната къща е подготвила нощвите, за да омесите най-вкусния хляб на света – този, който сте си направили сами.

А помните ли как бабите ви правеха домашен сапун? … Да?! Е, забравете го и се включете в работилницата на „Freen“, с които по приятен и елегантен начин ще направите натурален сапун. Е, няма да можете след като сте месили хляб да си измиете ръцете с него, защото ще е пресен, но ще можете да си занесете в къщи като спомен от неповторимото преживяване.

снимка: Община Габрово

Още едно уникално събитие ще съпътства „Екобазара“. Билкарят Емил Елмазов, ще представи за пръв път пред публика и то габровска, новата национална здравословна напитка „Меча сила“. Името идва от основните съставки на еликсира – мед и боровинки, които са основната храна на мечките. Питието е не само природосъобразно и полезно, но може да се приготви и вкъщи. Каква е точната рецепта и технология на приготвяне, както и за свойствата на напитката ще Ви разкажат на този щанд.

Мед в традиционния му вид и с екологично чист състав ще можете да си купите на щанда на господин Любомир Григоров . Без да е ювелир г-н Григоров перфектно се справя с обработката и производството на биологично чисто природно злато. Вкусовите качествата на неговия мед са неоспорими, а екологичната им чистота е доказана със сертификат.

Храната на боговете в съчетание с билки пък използват „Пропи крем“, за да създадат своя серия от козметика на основата на пчелни продукти и лечебни растения.

И като говорим за лечебни растения трябва да споменем и „Форевър Ливин Продъктс –България“. Те дебютират на Екобазара, но са утвърден производител в областта на производството на уникални натурални екологични продукти за здраве и красота – напитки, хранителни добавки и цветна козметика с алое. На техния щанд освен полезни съвети за грижа за кожата, лична хигиена, ефективни програми за контрол на теглото, ще имате възможност да се възползвате и от предложение за работа.

Екологично съзнание се създава чрез мисъл за Земята с всяко наше действие в ежедневието. То е свързано както с храненето и здравето, така и с осъзнатата необходимост да опазваме природата. В тази връзка и тази година ЕКОБАТЕРИ ще поощряват тези, които знаят къде да изхвърлят изхабените и непотребни батерии. Габровци вече знаят, че ЕКОБАТЕРИ четат по различен начин популярната приказка „Сливи за смет“ и Ви раздават символични, но симпатични подаръци за предадените изхабени батерии.

Ежемесечно мобилни екипи на фирмата около всяко 20-то число идват в Габрово, за да приберат безплатно старите Ви електрически уреди, които е опасно да изхвърляте в или до контейнерите или да се надявате някой да ги отнесе. За да се случи това трябва просто да дадете своята заявка по телефон.

Сетивата на минувачи и купувачи на „Екобазара“ ще бъдат погалени от красотата на пролетните букети на цветарски магазин „Блум“.

Ще завършим с напомнянето, че на планетата Земя няма пътници, всички сме екипаж. И в тази връзка на „Екобазар“ 2013 можете да намерите част от възможностите да сте ценен член на този екипаж, за да може корабът „Земя“ да лети безаварийно.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Преобладаващо мъжко присъствие на „Мама е добър шофьор“

Published

on

Четвъртото издание на атрактивното състезание „Мама е добър „шофьор“ се проведе в Градинката с мечето. На старта на импровизирания мотополигон застанаха 16 екипажа, като превес сред бебетата взеха момчетата – общо 12, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Вероятно заради хладното време и по-нежната им физика в надпреварата участваха само четири малки госпожици.

Ентусиазираните майки преодоляха техничното трасе, което им предложи слалом между конуси, скоростни отсечки, 360-градусово завъртане и предизвикателството да повият бебе (кукла) в парка. Най-трудната част от маршрута се оказа краткият екотест, в който участниците трябваше да отговорят какво е компост, какво не се слага в него и кой материал се рециклира на 100 процента.

В оборудването на отборите видяхме както класически бебешки колички на четири колела, така и детски триколки, миниджип и комбинирана велоколичка. За разлика от предишни години този път в състезанието липсваха бабите и дядовците. Част от участващите бебета проспаха събитието, други закусваха по време на спринта, а трети искрено се забавляваха. Акцент в публиката беше мъжка четиричленна група, която се определи като неформално експертно жури на проявата.

Финалист стана мама Маргарита Франсъзова с 10-месечната Габриела. Те получиха грамота за първо място и продукти от козметична линия.

Второто място бе присъдено на мама Ивелина Иванова с Александър на 8 месеца, а трети се класираха мама Гинка Христова и 5-месечният Михаил. Те получиха ваучери за пазаруване от асортимента на детски стоки.

Награда получи единственият баща и рожденик в състезанието – Юксел Али с Кристиан на 1 годинка. Драматичен театър „Рачо Стоянов“ осигури покани за свои представления на мама Мария Велкова с 2-годишния Максимилиан – за най-атрактивно участие, и на мама Йоанна Коцева с Матей на 1 г. и 7 м. – за оригиналност.

Заместник-кметът Мария Йозова връчи специална награда от Община Габрово за най-малък участник на 4-месечната Катрин с мама Йоанна Куманова.

Всички, включили се в надпреварата, получиха вкусен акациев мед с розово масло, тениски и козметичен продукт.

Събитието „Мама е добър „шофьор“ е част от инициативите за Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Община Габрово благодари на представителите на спонсорите – Ина Никова, Светослав Матеев, Илиян Иванов и Борис Денев, и Петко Койчев. Всички снимки от събитието можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица