Свържи се с нас

Новини

“Разумният си ти” тръгва в страната от Габрово

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Национална кампания за повишаване безопасността и намаляване смъртността по пътищата „Разумният си ти”, чиито партньор е Областната администрация, стартира от Габрово на 19 и 20 април.

В кампанията ще се включат близо 200 ученици от 10-ти и 11-ти клас от Национална Априловска гимназия, Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев” и Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов”, пред които ще бъдат представени успешни практики и методи на обучение на бъдещи шофьори.

Предвижда се събитието да бъде открито с шествие от около 50 автомобила от BMW клуб България в памет на загиналите при катастрофи. След това в зала „Япония” на Художествената галерия „Христо Цокев” ще се състои открит урок по пътна безопасност, воден от гл. инспектор Красимир Костов. По-късно в програмата са заложени решаване на интерактивни листовки на КАТ и ДАИ, картинг, безопасно шофиране и демонстрации от БЧК за оказване на първа помощ, а мястото е полигона в кв. Велчевци.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Събитието в Габрово ще бъде последвано от подобни инициативи във всички областни центрове на страната.

Целта е да се покаже, че с правилен, сериозен и задълбочен подход биха могли да бъдат постигнати резултати, които ще работят в полза на обществото. Кампанията обхваща преди всичко децата, тъй като цели да бъдат поставени основите на превъзпитателен процес за постигането на по-голяма пътна безопасност.

Идеята е да се предложи стратегия за промяна на образователната система, целяща намаляване на жертвите на пътя. Тази стратегия ще включи и нова система на обучение на млади шофьори, както и предложение за това правилникът за движение да бъде заложен като задължителен предмет в системата на средното образование.

Кампанията е подкрепена от Министерски съвет; Министерство на вътрешните работи; Областен Управител на област Сливен; Изпълнителна агенция автомобилна администрация Габрово; Агенция пътна инфраструктура; Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността по пътищата; Регионален инспекторат по образование – Габрово; Национална Априловска Гимназия; Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“; Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, както и неправителствени организации и представители на частния бизнес.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица