Свържи се с нас

Култура

РИМ – Габрово представя богата културна програма през май

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Регионалният исторически музей – Габрово ще представи на габровци и гостите на града богата културна програма през месец май чрез събитията, свързани със 130-тата годишнина на музея, информира Христинка Шепелева.

На 2 май от 10.00 до 12.00 ч. Архиерейско наместничество – Габрово и РИМ – Габрово организират детски конкурс „Най-шарено великденско яйце”, който ще се проведе пред храма „Успение Богородично” (срещу ГУМ). Материалите (яйца, бои и др.) са предоставени безплатно от организаторите, като в инициативата са поканени всички деца и ученици, които да се включат, а за най-добрите ще има награди.

На 8 май в 14.00 часа ще започне Среща на дарителите на РИМ – Габрово, посветена на 130- годишнината на музея. Поканени са 60 дарителя на културни ценности и спомоществователи, подпомогнали музея за различни издания и инициативи. На поканените ще бъдат връчени в знак на благодарност почетни грамоти с логото на музея и подаръци.

На 9 май от 16.00 часа ще бъде открита изложбата „130 години история”. Върху 40 вертикални витрини ще бъде показана историята на музейното дело в Габрово от 1883 г. до днес.  На два отделни етажа ще бъдат представени над 100 културни ценности и много уникални снимки, отразяващи 130-годишния път на музея.  Специалистите от РИМ подготвят и  изненади за гостите.

На 18 май от 21 до 00.00 часа ще бъде организирана Нощ на музеите, където посетителите ще могат да се насладят на кино-вечер в залата на РИМ – Габрово. Гостите на Музея ще могат да гледат: „Габровските храмове”; „Пенчо Семов- фабриканта от Габрово”, „Улиците на Габрово”; „80 години габровска промишлена изложба” и др.

Още през месец май, за времето от 10.00 до 18.00 ч.,  в дните от понеделник до неделя ще бъдат изработвани карнавални маски в ателието за приложна работа. Материалите са предоставени от музея. Цена 2 лв. (вход+маска).

Културна ценност на месеца е Пластична антропологична реконструкция на главата на Цанко Дюстабанов, по повод 170 години от рождението му, съобщават още от Музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица