Свържи се с нас

Новини

Дни на градското планиране

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В периода 18-20 април 2013 г. в Габрово ще се проведат Дни на градското планиране. Събитието се организира от Областен информационен център – Габрово, съвместно с Община Габрово и медийното партньорство на „ГРАДЪТ медиа груп“ и вестник „Строителство ГРАДЪТ“.

По време на форума в различни дискусионни панели, кръгли маси, изложби на открито и закрито ще бъдат представени темите за интегрираното развитие на градовете – планове за градско възстановяване и развитие, устойчив градски транспорт, иновативни идеи за енергийна ефективност, ландшафтна архитектура, оригинални идеи, дизайн и добри практики от градската среда, реализирани в България.

На 18-ти април, в първия панел от деня, ще бъде дискутирана темата за Устойчивия градски транспорт, в която своя опит ще споделят ръководители на проекти и експерти от Столична община и общините Бургас, Стара Загора, Русе и Плевен. В следващия панел на тема ладшафтна архитектура, гости ще бъдат студенти и преподаватели от Лесотехническия университет в София, които ще ни представят 3 проекта за оригинални идеи за градска среда, отличени с награди в различни конкурси. На площад Възраждане ще бъде открита изложба с най-добрите проекти за градска среда, реализирани в България през изминалите години. Част от тях ще бъдат представени и в зала, това са проектите на общините Стара Загора, Нова Загора, Пазарджик, Попово, Добрич и Габрово. Дискусионната част от деня ще завърши с иновативни идеи за енергийна ефективност, представени от експерти от МРРБ, Център за енергийна ефективност ЕнЕфект и фирмите КСЕЛА България, Ал Кьониг Щал и Баумит България.

През втория ден от събитието специално внимание ще бъде отделено на Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, където ще ни гостуват експерти и авторски колективи, разработили едни от най-добрите планове в страната. Ще отправим поглед към бъдещето на градовете или градовете на бъдещето в една дискусия с представители на министерства и управляващи органи, ангажирани пряко с визията за следващия програмен период. Важен акцент в програмата е да си отговорим на въпроса: Как събитийния туризъм променя града? Ще го направим с помощта на представители на различни институции и фирми от световен мащаб.

В последния ден от събитието – 20 април 2012 г. на пл. „Възраждане“ ще бъдат проведени атрактивни демонстрации и състезания, в които ще се включат малки и големи габровци, както и гости на града. Ще се строят миниатюрни сгради с блокчета Итонг, ще се опитаме да си представим как изглежда един град построен от кашони, ще нарисуваме най-дългата рисунка от коприна. И още много други дейности, в които всеки ще може да демонстрира своите креативност и новаторство.

Гости на събитието ще бъдат всички областни информационни центрове, общини, представители на професионални организации на архитекти, инженери и др., хора, които пряко са били ангажирани с градската среда или с нашите градове и имат поглед за тяхното бъдеще.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица