Свържи се с нас

Новини

Три убийства и грабеж с последвала смърт в Габровско за 2012 г.

Published

on

снимка: Пресцентър МВР

снимка: Пресцентър МВР

През изминалата година на територията на Областната дирекция на МВР – Габрово са били регистрирани три убийства и един грабеж с последвала смърт, извършителите на които са разкрити. И трите случаи на убийства са след възникнали скандали и под въздействие на алкохол. Това стана ясно от публикуваната информация за дейността на Областната полиция през 2012 година по отношение на тежките престъпления. За миналата година са били регистрирани 33 грабежа, като от тях са разкрити 22. Разкрити са били още и други 5, извършени в предходен период. По постигната разкриваемост на извършените грабежи, ОДМВР – Габрово се нарежда на трето място в страната за 2012 г.

снимка: Пресцентър ОД на МВР - Габрово, Архив

снимка: Пресцентър ОД на МВР – Габрово, Архив

Разкрити са били 8 случая на незаконно притежаване или използване на оръжие. Регистрирани са 78 престъпления, свързани с наркотични вещества, като 87 са заловените лица. През 2012 г. на територията на област Габрово са били регистрирани общо 1627 престъпления, от които разкритите са 1073 престъпления, а постигнатият процент разкриваемост е 65.95%. През миналата година са разкрити и 240 престъпления, регистрирани през предходни периоди, като по показател „разкриваемост” ОДМВР – Габрово заема четвърто място в страната.

В оперативната обстановка през годината се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори, като не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност, терористична дейност, нарушаване на гражданския и социалния мир в региона. Основна част от извършените престъпления заемат тези против собствеността – 65,03% от всички регистрирани престъпления.

От извършените 1058 престъпления  против собствеността, са разкрити извършителите на 602. Постигнатият процент на разкриваемост е 56,90%.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Основна част от имуществените престъпления заемат кражбите. От регистрираните общо 906 кражби на имущество, са разкрити извършителите на 510 /постигнат процент на разкриваемост – 56,29% /. Извършените през годината домови кражби са 191. При кражбите от жилища в градската част, предмет на престъпления са предимно златни и/или сребърни накити, пари, валута, компютърна техника, парфюмерия и козметика, ръчни часовници. Кражбите в селските региони на Габровска област се извършват в условия на относително висока анонимност на средата. Селският район е доста обширен и в някои части е много слабо населен. Гражданите, притежаващи вили, са предимно от други региони, посещават имотите си рядко, като има периоди на извършване на престъпление до шест месеца, което затруднява работата по разкриване на извършителите. Запазва се тенденцията обект на кражби от частни домове в селата да бъдат предимно медни съдове, кабели, метални отпадъци и хранителни продукти.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

През годината са регистрирани 134 икономически престъпления. Основна част от структурата на икономическата престъпност заемат документните престъпления – 44,78%, второ място заемат тези против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система – 41,04%. Относителният дял на престъпленията против собствеността е 12,69% и други – 1,49%.

През периода е работено по сигнали за корупционно поведение на служители, извършени закононарушения при източване на финансови средства от програми финансирани от ЕС, укриване на данъчни задължения, създаване и използване на неистински документи и такива с невярно съдържание.

снимка: Пресцентър ОД на МВР - Габрово, Архив

снимка: Пресцентър ОД на МВР – Габрово, Архив

През 2012г. служители на сектор “ПИП” – ОДМВР Габрово, съвместно с инспектори от митническите бюра в Габрово и Севлиево, са извършили проверки в 650 обекта, 380 МПС и 560 физически лица, за наличие на акцизни стоки без редовни акцизни бандероли. В резултат на това са открити общо 723 литра наливен алкохол, 11 800 кутии цигари и 121 кг насипен тютюн без акцизен бандерол. Предотвратените щети за бюджета от заловените контрабандни акцизни стоки възлизат над 63 000 лева.

снимка: Пресцентър МВР

снимка: Пресцентър МВР

През годината активно е работено по линия „противодействие на измамите”, като са постигнати 51.16% разкриваемост – разкрити са 22 от регистрираните 43 случая на измами. През 2012 г. в отдел “Досъдебно производство“ са разследвани общо 2179 дела, от които 139 бързи производства и 27 незабавни производства. Новообразуваните през периода дела са 1776. Останалите за разследвани от минал период са 403 дела. През годината разследващите полицаи са приключили разследването по общо 2016 досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово осъмна със снежна покривка

Published

on

Габрово осъмна с тънка снежна покривка в последния вторник на месец ноември. Днес, 29 ноември, снегът натрупа до около 6-7 см в центъра на областния град, а по високите места на общината достигна 10-12 см.

Денят започна с температури около нулата. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Шест са машините, ангажирани с почистването на старопланинския проход.

Пътищата в региона са мокри, на места заснежени. Екипи на ОП „Благоустрояване“ разчистват тротоарите и приоритетно автобусните спирки от градския транспорт.

Продължава да вали слаб сняг в района на Габрово. Според прогнозата за времето снеговалежът ще продължи през целия ден и цялата нощ, но температурата ще остане над нула градуса.

Няма данни за бедстващи хора или райони без електрозахранване в областния град. 17 населени места в община Габрово са с нарушено електроподаване поради авария, екипи работят по отстраняване на проблема. Без ток са селата в км. Кметовци, както и в посока Царева ливада. 

Потребители на фейсбук, алармираха, че тази сутрин автобус от обществения транспорт рано тази сутрин се завъртял заради непочистено пътно платно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна Силвия Кръстева прие ирландския посланик

Published

on

Кметът на община Трявна проведе официална среща с посланика на Република Ирландия в България Нейно Превъзходителство Мартина Фийни в края на изминалата седмица. Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли в китна Трявна!“, тъй като това е първото посещение във възрожденския ни град от страна на ирландското посолство.

Н. Пр. Мартина Фийни благодари на кмета на Трявна за осветяването на символа на Трявна – Часовниковата кула в зелен цвят по повод Деня на Св. Патрик и подчерта, че Трявна е един от първите градове, включили се в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening.

„Радвам се, че може да Ви приветстваме в нашия прекрасен град Трявна и искам да Ви уверя, че сте винаги добре дошли тук! Надявам се успешното сътрудничество между нас да продължи и занапред и да останете наистина с едни добри впечатления от визитата си в нашия край!“ сподели кметът Силвия Кръстева и запозна посланика на Ирландия с живота в Трявна и малките населени места.

„Интересното при нас е, че сме малка община с близо 10 000 жители, която обаче обхваща общо 106 населени места. Разбира се, предизвикателство пред нас е поддържането на всички тях с капацитета от човешки ресурс, с който разполагаме, но правим всичко възможно да развиваме Трявна и региона. Разчитаме основно на туризма с богатото ни културно-историческо наследство, красивата ни и чиста природа, свежия въздух и не на последно място разчитаме на частните фирми и предприятия, които осигуряват прехраната на значителна част от местното население“, подчерта още г-жа Кръстева.

По време на срещата бяха обсъдени още начините за задържане на младите хора в малките населени места, както и работещите практики, прилагани във времето от двете страни.

Градоначалникът на Трявна сподели интересни факти, свързани с музейните обекти в града, както и легендата за построяването на емблематичната Часовникова кула. А на въпрос кои са най-големите предизвикателства, които стоят пред първата жена кмет на Трявна, Кръстева сподели: „Преминахме през не едно и две изпитания, откакто аз и моят екип встъпихме в длъжност през 2019 година. Сблъскахме се с пожари, наводнения, невиждана досега в съвременната ни история пандемия, една нестабилна политическа ситуация в България и за всички нас бе трудно, но аз се радвам, че преминаваме през всичко това и благодаря на хората, които са зад мен. Общината спечели не малко проекти, върху които продължава да работи, в момента, подготвяме коледно-новогодишните ни събития и наистина се стремим да развиваме Трявна и региона в една по-добра посока“.

В знак на уважение Силвия Кръстева подари на Н. Пр. Мартина Фийни красива пейзажна картина на възрожденска Трявна, с пожелание за здраве и много успехи. Посланикът на Ирландия в България искрено благодари и върна жеста като също уважи кмета с подготвен подарък.

Краят на официалната визита завърши с разходка из старинна Трявна като двете страни изразиха готовността си да продължат добрите контакти и занапред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица