Свържи се с нас

Любопитно

Кмет и президент нарисуваха България в бъдещето

Published

on

Картина от брашно, изобразяваща България в бъдещето, нарисуваха кметът Таня Христова и президентът Росен Плевнелиев заедно с деца от клуб „Родолюбие” и от дома „Христо Райков”. Оригиналната идея подготви екипът на Хлебна къща „Св. Христофор”, чието домакинство бе специален акцент в програмата на държавния глава по време на петъчното му посещение в Габрово, информираха от габровската общинска администрация.

Прясно опечен квасен хляб, мед и шарена сол очакваха делегацията при посрещането й. Президентският кортеж бе затворил малката уличка „Сан Стефано”, но за сметка на това сърцата и усмивките на всички присъстващи бяха широко отворени.

На голяма кръгла маса Росен Плевнелиев и Таня Христова, заедно с младежите, декорираха погачи и показаха завидни хлебарски умения, като замесиха хлебчета в различни форми. Майстор-хлебарят Михаил Черкезов показа как се държи и меси тесто, защо се възражда традицията на кваса и каква е символиката в елементите на хляба.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По време на срещата основателят на първата хлебна къща в България и председател на НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски 2011” Надежда Савова, представи дейността и перспективите за развитие на читалищната самодейност у нас и по света. В качеството си на основател на Международния съвет на самодейните средища, миналата година Савова е провела среща с бразилския президент с габровски корени Дилма Русеф в гр. Салвадор. Габровката е предложила установяване на културно сътрудничество между читалища от България и т.н. „точки на културата” в Бразилия. Водени са разговори със зам.-министъра на културата Maрсия Роленберг. Обсъждани са и идеи за побратимяване на Габрово и Салвадор.

В тази връзка президентът Плевнелиев обеща съдействие при комуникацията с чуждата страна, а кметът Таня Христова – готовност за подкрепа на читалищните инициативи и за евентуално побратимяване с бразилския град. На тръгване гостите получиха специална престилка, просфорен печат и прясно опечен хляб – убедени, че най-голямата му тайна е в споделянето му.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица