Свържи се с нас

Новини

„КВК Габрово“ ще спори за титлата в Суперлигата

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Отборът на „КВК Габрово“ записа нова страница в клубната си история, след като при второто си участие в Суперлигата на България по волейбол стигна до финалния плейоф в първенството, в спор за титлата на страната. Избраниците на старши – треньора Любомир Герасимов се наложиха като гост над столичния гранд „Левски Волей“ с 3:2, в отделните части (26:28, 25:19, 25:21, 15:25, 15:10), във втория полуфинален плейоф помежду им и с общо 2:0 победи отстраниха „сините“. Така габровци очакват своя съперник между настоящия шампион „Марек Юнион Ивкони“ (Дупница) и „Нефтохимик 2010“ (Бургас) следващата сряда (3 април).

Двубоят в столичната зала „Сиконко“ започна отлично за „КВК Габрово“, които дръпнаха в резултата отначало и си осигуриха комфортна преднина – 18:11. Волейболистите на „Левски“ обаче съумяха да претъпят устрема на габровци и изравниха до 22:22. В ключовия момент на първата част опитът на Христо Цветанов си каза думата и домакините измъкнаха гейма. Волейболистите на Габрово реагираха като ужилени във втория гейм и отговориха подобаващо. Капитанът Краси Стефанов и компания продължиха със свръхзвуковата си игра от началните минути на мача и отново поведоха играта. Сюжетът от предния гейм обаче се повтори и Сините успяха отново да се върнат в сблъсъка, изравнявайки до 13:13, но този път габровските волейболисти не допуснаха да им бъде измъкнат триумфа в тази част и затвориха с 25:19.

Третата част в мача се оказа най-равностойна. Резултатът вървеше точка за точка, като играчите на Любо Герасимов стигнаха първи до второто задължителни техническо прекъсване с 2 повече от своя съперник – 16:14.  Габровци задържаха преднината си до края на тази част и съвсем заслужено се поздравиха с успеха, обръщайки геймовете – 2:1. Столичани обаче  не се отказаха и в четвъртата част изненадаха опонента си, като взеха инициативата отначало и поведоха с убедителното 10:2. Това, като че ли пречупи габровските волейболисти, които отстъпиха пред натиска на „Левски“, предавайки гейма,  с което допуснаха крайният победител от сблъсъка да бъде излъчен в решителен тайбрек.

В него „КВК Габрово“ тръгна много сигурно и поведоха с 6:2. Левскарите обаче изравниха до 6:6, след което размениха полетата при 7:6 за габровци, след фамозен ас на Станислав Петков. След техническата пауза последва равностойна игра, но Иван Власев изгради истинска стена пред атаките на „сините“ и габровските момчета поведоха с 13:10. Точка в спора сложи Станислав Петков, който се възползва от разсеяно посрещане на „Левски“ и заби топката в полето, реализирайки за крайното 15:10 и пращайки съотборниците си на финал.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица