Свържи се с нас

Новини

Граждански избори за кандидати за депутати прави ГД „ДНЕС“

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Гражданско движение „ДНЕС“ организира първите в България по рода си чисто граждански избори за народни представители в 42-то Народно събрание. Целта е да бъдат издигнати кандидати за народни представители, посочени от гражданите в България. Номинации от Габрово ще могат да се правят в офиса на местната структура на Движение „ДНЕС“.

„Ние, от Гражданско движение „ДНЕС”, изпитваме дълбоко удовлетворение от факта, че въпреки нежеланието и тежката съпротива на политическите монополи в лицето на парламентарно представените политически партии, да удовлетворят гражданските искания и да променят изборния кодекс така, че да могат в парламента да влязат истински, автентични представители на гражданското общество, намерихме механизъм, по който това да се случи. Всички ограничения в изборния закон, които в момента буквално блокират гражданската енергия и желанието за промяна на политическото статукво. Много по-важно е днес не да се спираме на въпроса за невъзможността на гражданските представители реално да участват в българския парламент и да променят живота в България в посока на модернизация и икономически и социален просперитет, а на възможностите реално да участваме, като изцяло разчитаме на собствени сили, както и на силата, която ни дават досегашните ни успешни обществени проекти. Тук веднага трябва да подчертая, че не говорим за граждански листи на Движение „ДНЕС“, а за граждански листи на всички онези граждани, които вярват, че това, което се случва през последните две десетилетия в България, не е най-доброто нито за държавата, нито за всички нас, гражданите на държавата България“, заяви областният координатор на „ДНЕС“ – Габрово Анатолий Антов.

От Движението подчертаха, че нямат политически амбиции, но законите на държавата не предоставят друга форма за реално гражданско участие в управлението на страната. За целта от ГД „ДНЕС“ са изпратили писма до 48 партии да предоставят 100% своите листи за избраните от гражданския вот кандидати.

В приемната на „ДНЕС” ще се приемат предложенията и исканията на гражданите до изборите на 12 май. „Отправили сме покана до експерти в различни области на икономическия и обществения живот, които да участват в „Експертен борд“, който ще има за задача да обработва предложенията на гражданите, на база на които ще се оформи пълноценна гражданска платформа. Нашето желание е чрез широк експертен консенсус да прецизираме приоритетите на гражданските кандидати и да изготвим подробен план за решение на неотложните проблеми в България“, допълни още Антов.

За сформиране на „Борда за гражданско доверие” са поканени безспорни личности, общественици с безупречна репутация. Функцията на тази институция е да съблюдава на национално ниво спазването на демократичните принципи при излъчването на кандидатите за граждански представители в 42-то НС, както и честното и прозрачно провеждане на изборите, които ще определят окончателните кандидати.

От Движението бяха категорични, че тези уникални за България избори ще бъдат успешни и са уверени сме, че българските граждани ще вземат активно участие в тях, защото е крайно време, гражданите да поемем своята отговорност, а не само да се оплакват и да стоят настрана.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през декември

Published

on

Д-р Мария Георгиева – специалист-хематолог, ще консултира на 3 декември 2022 г.
Час за консултация с д-р Георгиева могат да си запишат всички пациенти, които са: с нисък или висок хемоглобин, ниски или високи левкоцити, ниски или високи тромбоцити, които опипват необясними формации по тялото си или имат известна кръвна болест и се нуждаят от проследяване и активно наблюдение, или са насочени за консултация от личния лекар.

На 11 декември са консултациите с д-р Илия Фидошев – специалист в областта на общата и онкологична хирургия. Д-р Фидошев извършва профилактика за: рак на гърдата, рак на горен и долен гастроинтестинален тракт, хемороидална болест, проктология /фисури и фистули/; както и лечение на трудно зарастващи рани. Работи конвенционални и мини инвазивни /безкръвни/ хирургични операции при: жлъчно-чернодробни болести, слабинни хернии, пъпни хернии, апендицит и дебелочревни тумори.

Д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог, ще консултира пациенти на 17 декември 2022 г. Д- р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания, с участие в повече от 80 конгреса, конференции, симпозиуми, семинари.

Д-р Владимир Лазаров – специалист УНГ болести, ще преглежда пациенти на 21 декември 2022 г. Д-р Лазаров извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на заболявания в ушите, носа и гърлото при деца и възрастни: затруднено носно дишане, синузит, гласови разстройства, хъркане, възпаления на външното и средното ухо, фарингит, аденоидни вегетации при малки деца. Извършва слухопротезиране с дигитални слухови апарати, както и изследвания като аудиометрия и тимпанометрия.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90. Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово”, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица