Свържи се с нас

Икономика

Секира за бизнеса

Секира за управителите и предприемачите

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

От 1 януари 2013 година над главите на предприемачите в малкия и среден бизнес държавата размаха още една секира. Управителите и собствениците на ЕООД-та и съдружниците в ООД-та благодарение на промяна в Кодекса за социално осигуряване ще плащат близо 200% повече социални осигуровки, защото ще бъдат двойно облагаеми. Веднъж като полагащи личен труд във фирмата, и втори път, защото са предприемчиви, защото са поели някаква отговрност за себе си и за работниците, а те дръзнали да правят бизнес в тази държава наречена България!

Ето само два примера:

1. Собственикът на ЕООД, управител по съдебно решение /учредителен акт, вписан в Търговския регистър, което извършва дейност в областта на сухопътен пътнически транспорт /таксиметрова дейност/ и фактически е шофьор на такси от 01.01.2013 г. ще дължи осигуровки, както следва: като управител върху осигурителен доход 727 лв. – осигуровки в размер на 223,93 лв.; като полагащ личен труд в дружеството, самоосигуряващ се – минимален 420 лв. – осигуровки в размер на 123,06 лв. Или общо горепосоченият предприемач ще дължи месечно осигуровки към НАП – в размер на 346,99 лв. – 223,93лв ПОВЕЧЕ ОТ 2012 Г.

2. Пример за дружество, извършващо търговска дейност – примерно търговия на дребно. За яснота – малък квартален магазин, семеен бизнес. Дружеството е ООД, УПРАВИТЕЛ – по съдебно решение, без вписан договор за управление и контрол, е един от съдружниците. Предполага се, че са двама и двамата полагат личен труд, т.е работят в магазина. В този случай осигурителните вноски за съдружника – управител са както следва: като управител върху осигурителен доход 1000 лв. – осигуровки в размер на308 лв.; като полагащ личен труд в дружеството, самоосигуряващ се – минимален 420 лв. – осигуровки в размер на 123,06 лв. Или общо горепосоченият предприемач ще дължи месечно осигуровки към НАП – 431.06 лв. – с около 308 лв ПОВЕЧЕ ОТ 2012 Г.

До края на 2012 г. управителите на ЕООД или ООД, които са пенсионери се осигуряваха само по желание. Сега те ще бъдат задължени да се осигуряват без да имат право на избор. Това е основание и да се сезира Конституционния съд, защото има решение, което обявява това за противоконституционно по отношение на работещите пенсионери , вкл. в кръга на задължително осигурените лица по този член.

От тези безумни и обезсърчителни действия ще бъдат засегнати над 600 000 души. Ефектът ще бъде – фалити, закриване на бизнес и нагнетяване на социалното напрежение, защото работниците от тези малки фирми ще останат на улиците. Вълната на протестите ще получи нова енергия благодарение на умниците в НАП и МФ?!

Софийска търговско-промишлена камара настоява НАП, МФ и всички в тази държава, които са се докопали до властта да се замислят над сътвореното в Кодекса за социално осигуряване и да променят неправдата. В този труден момент, когато всички партии се заиграват с картата за подпомагане на МСП е редно служебното правителство, да не се крие зад гърба на компрометираното правителство на Бойко Борисов и 41-то НС, и да даде задължителни указания за прекратяване на двойното социално облагане на управителите и съдружниците.

Статията е публикувана в Търговски вестник.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица