Свържи се с нас

Новини

Здравният министър посети МБАЛ – Габрово

Published

on

снимка: Министерство на здравеопазването

снимка: Министерство на здравеопазването

Ден след като ураганната буря връхлетя Габрово, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров посети областната болница в града МБАЛ „Тота Венкова”, за да се запознае на място с щетите, които бурните ветрове нанесоха на болничната сграда. Въпреки, че по време на бедствието в града е било спряно електричеството, аварийното захранване в областната болница се е включило и не са възникнали проблеми при оказването на медицинска помощ на хоспитализираните пациенти.

Поради силните ветрове 50 линейни метра от обшивката на покривната конструкция на лечебното заведение бяха отнесени от вятъра, счупени бяха 18 прозореца и 6 врати. 80 кв.м. от външната топлоизолация на АГ комплекса са паднали, а 360 кв. метра битумна хидроизолация в котелно помещение е повредена. Пациентите от Кожно отделение, което се намира на последния етаж на болницата, са били прехвърлени в друго отделение, а тези на хемодиализа оставени да пренощуват в болницата.

Здравният министър е разговарял с пациентите от пострадалите отделения, които своевременно са били преместени в други отделения на болницата. Той ги е уверил, че трябва да са спокойни, тъй като ръководството на болничното заведение е предприело всички необходими мерки. Проф. Петров оцени обстановката като бедствена, но изтъкна, че в резултат на предприетите действия и много добрата организация от страна на екипа на лечебното заведение и на РЗИ-Габрово, болницата възстановява нормалния си ритъм на работа.

Министърът на здравеопазването е бил информиран, че специална комисия в лечебното заведение вече е започнала да оценява размера на нанесените щети, а ремонтни групи вече са започнали възстановяването на щетите. Директорът на болницата д-р Нели Савчева  е информирала проф. Петров, че пострадалите сгради са застраховани, което ще покрие разходите по ремонтите.  Здравният министър е бил информиран и за създалата се ситуация в общинската и белодробна болница в Трявна, където стихията също нанесе щети по покриви и прозорци. Там е имало също прекъсване на електричеството, но няма пострадали пациенти. 

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Засякоха габровец, подкарал на метадон кола по улиците на града

Published

on

Полицията установи 39-годишен габровец, управляващ лек автомобил под въздействието на забранени от Закона упойващи вещества.

Проверката за дрога на водача била направена в сряда сутринта, 28 февруари, около 08.15 часа на ул.“Генерал Николов“.

Тогава полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Рено Клио“, зад волана на който бил габровецът.

Униформените служители извършили проверка на шофьора, при която констатирали, че той управлявал колата след употреба на веществото „метадон“.

Мъжът е дал кръв за химически анализ. По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Новини

Деца от ДГ „Радост“ раздадоха на полицаи изработени от тях мартенички

Published

on

Деца от ДГ „Радост“ раздадоха изработени от тях мартенички на служителите от Областната дирекция на МВР – Габрово.

Малчуганите бяха на посещение днес. Те бяха посрещнати от директора – старши комисар Илиян Иванов и униформени служители.

Децата поздравиха полицаите със стихотворения и им пожелаха здраве и много професионални успехи.

С радост и вълнение се качиха в патрулен автомобил и имаха възможност да научат малко повече за полицейската професия.

Малчуганите получиха като подарък светолоотразителни мечета, лакомства и мартенички.

Зареди още

Новини

Д-р Чавдар Ангелов: „Паметникът на Свободата е символ на обединението“

Published

on

„Паметникът на Свободата е символ на обединението, той е единственият паметник в страната, създаден с решение на Народното събрание. Това е политически акт, но и потвърждение за значимостта на монумента. Слуховете за демонтирането на паметника са неверни, предстоящият ремонт е плод на над 8-годишен труд. Тържествата за 3-ти март ще се състоят без промяна. През месец август планираме Националното честване „Шипченска епопея“ съвместно с областния управител Мария Башева- Венкова, която е също тук тази вечер.“ , това каза директорът на НПМ „Шипка- Бузлуджа“ Чавдар Ангелов на среща под надслов „Памет за Паметника на Свободата“.

Събитието се проведе в Ритуалната зала на Община Габрово по инициатива на музея, Ротари клуб и Община Габрово. В рамките му проф. Вера Бонева и д-р Чавдар Ангелов представиха миналото, настоящето и бъдещето на славния монумент. Модератор на дискусията бе Пламен Иларионов.

Предпремиерно бе представен и откъс от филм, посветен на 140-годишнината от създаването на „Опълченците на Шипка“. Кадрите са събирани в продължение на 3 години, а инициативата за заснемането им е на арх. Пламен Мирянов.

Проф. Бонева припомни, че свидетелства за зараждането на идеята за паметника се откриват в писмените сведения на Учредителното събрание от 1879 година и се свързват с имената на Петко Каравелов, Петко Славейков и Стефан Беров.

Тя разясни, че идеята оживява благодарение на поборническите дружества, които я поддържат жива до 30 октомври 1920 г.- датата на създаване на Комитет за изграждане на паметник за освобождението и възраждането на българския народ. 2 години по-късно символно е положен основният камък на градежа. Строежът започва през 1926г. и продължава до 1930 г. Освещаването му е през месец август 1934 г., като тази година се навършват 90 лета от символния акт.

Паметникът на Свободата е построен на връх Св. Никола, а не на връх Шипка, където са се водили боевете. Бонева поясни, че причината за това решение е по-равният терен на връх Св. Никола. Името на върха е променяно през годините- от Св. Никола на Ген. Столетов, от Ген. Столетов на Шипка, а днес отново е с първото си наименование.

Д-р Чавдар Ангелов разясни, че в идните месеци ще започне дългоочакваният ремонт на паметника. Той подчерта, че осъществяването му е наложително, за да се запази монумента. Дейностите ще дадат категорични отговори за достоверността на множеството „легенди“ за паметника. Според една от тях на третия етаж във вътрешността на монумента е била разположена стая с документи на Борис III.

За нея свидетелстват показания на Пеньо Колев Бомбето- ръководител на бригадата, извършила основния строеж на паметника. „По време на ремонта ще бъдат свалени дебелите пластове изолационни материали, които са поставяни през 60-те и 70-те години на миналия век, за да затоплят стените. Така ще се стигне до оригиналния вид на градежа и ще се види дали съществува описания от Бомбето процеп.“, разясни още Ангелов.

Финал на срещата постави Пламен Иларионов с цитат от речта на Борис III при откриването на монумента: „Всеки паметник, обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на Освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка. И да го предадем на нашите потомци.“

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица