Свържи се с нас

Новини

Антимафиоти удариха дилъри на дрога в Габровско

Published

on

Снимка: Пресцентър ОД на МВР - Габрово

Снимка: Пресцентър ОД на МВР – Габрово

Трима мъже са били задържани по време на специализирана акция срещу наркоразпространението в Габровска област, информираха от пресцентъра на ОД на МВР – Габрово. Специализираната полицейска операция, на територията на Габровска и Севлиевска община, бе осъществена през периода 14 – 17 март.

В Габрово, в резултат на проведените оперативно – издирвателни мероприятия, полицейски служители заловили 31-годишния Р. Н.,  с подготвен за разпространение метамфетамин. Габровецът е добре познат на органите на реда – осъждан е многократно: за кражби, държане на наркотични вещества, нанасяне на средна телесна повреда и управление на МПС след употреба на алкохол. Придвижвал се е с лек автомобил „Пежо 106”.

Проверката установила, че Р. Н. е придобил и държи 54 грама бяло прахообразно вещество, което при полевия наркотест реагирало на „метамфетамин”. Веществото било разпределено в отделни полиетиленови пликчета. В жилището на мъжа бил извършен обиск, при който полицейските служители намерили и иззели хартиена свивка с бяло прахообразно вещество – с тегло 3 грама, от същия вид, полиетиленов плик с около 5 грама суха листна маса, реагираща на марихуана, и везна. Габровецът е задържан за срок до 72 часа.

Снимка: Пресцентър ОД на МВР – Габрово

В Севлиево, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОД на МВР, със съдействието на служители от севлиевската полиция, са задържали Б. Б., 33-годишен /осъждан за увреждане/ от същия град. Извършен му е бил личен обиск, като във вътрешен джоб на якето, полицаите намерили пакет със суха листна маса със зелено-кафяв цвят – с тегло 24 грама. При полевия наркотест, листната маса реагирала на наркотичното вещество „марихуана”. Последвали допълнителни процесуално-следствени действия, при които в жилището на севлиевеца били открити семена от растението „канабис” и суха листна маса от същия вид. Семената и листната маса са иззети.

В рамките на акцията е било извършено претърсване в жилището и на още един мъж от Севлиево – Т. Х. /35 г./, осъждан за кражби. В апартамента му били намерени 36 грама суха листна маса, която реагирала на „марихуана”, а в къщата му в с. Добромирка били открити още 175 грама суха листна маса със зелено-кафяв цвят. Наркотичните вещества били иззети, а двамата севлиевци задържани за срок до 24 часа.

По случаите са започнати досъдебни производства. Районните прокуратури в Севлиево и Габрово са уведомени.

*Публикуваната информация е актуализирана в 11,29 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица