Свържи се с нас

Икономика

Ураганният вятър нанесе щети за милиони левове

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По предварителна информация от направения в последните часове анализ, общата стойност на нанесените щети само върху публичните гради и съоръжения в Габрово възлиза на милиони левове. Това съобщи кметът Таня Христова на извънредния си брифинг.

До момента няма информация за бедстващи хора на територията на община Габрово. Възстановено е електрозахранването на част от пострадалите населени места. Поради повреда в една от подстанциите без електрозахранване са 65 села на територията на общината, както и три квартала в града. Работи се по отстраняване на щетите с план подаването на електроенергия да бъде възстановено в рамките на днешния ден. На тел. 112 са получени над 130 сигнала за паднали дървета, съборени комини, опасно надвиснали предмети и др. Бурният вятър е нанесъл значителни материални щети: има разрушени покриви и паянтови постройки, разпокрити са къщи, множество изкоренени и паднали дървета, счупени витрини и прозорци, увредени са автомобили. Около 80 от сигналите вече са отработени. Няма опасност за доставките на хляб и хранителни продукти в общината. Подаването на електроенергия в местния завод за хляб е възстановено и производството тече в нормални темпове.

В болницата в града през изминалата нощ са били прегледани 10 пострадали, предимно с повърхностни наранявания на глава и крайници. Двама са приети в Отделение по ортопедия и травматология. Единият пациент е опериран със скъсани сухожилия на ръка, а на другата пациентка и предстои оперативна интервенция – счупване на ръка. Останалите осем пациенти са прегледани и им е назначено домашно лечение. Няма опасност за живота на пострадалите.

Ураганният вятър е нанесъл щети на почти всички сгради на училища, детски градини, ясли, културни институти. Най-сериозни са щетите на училище „Иван Вазов”, където е отнесен почти целият покрив. Подобна е ситуацията и в училище „Васил Левски”. По-тежка е ситуацията в Дома на културата „Емануил  Манолов”, където вятърът е отнесъл голяма част от ламариненото покритие. Почти без покрив е останало и Нарочно читалище „Априлов-Палаузов”.

От габровските църкви най-засегнати са Св. Троица, където е откъсната 100 кв.м. от покривната обшивка и църквата в кв. Бичкиня, където е разпокрита голяма част от ламаринения покрив. Новата сграда на Държавен архив в кв. Дяко Дянко е изцяло разпокрита.

Множество поражения са нанесени и по сградите, в които са настанени социалните услуги – Дома за възрастни с физически увреждания, Дома за деца, лишени от родителска грижа и в Дома да медико-социални грижи за деца.  Категорично опасност за живота и здравето на децата няма.

Общинската спортна база претърпя огромни щети. Напълно разрушени са покривите на зала „Хандбал и вдигане на тежести” и Спортното хале по акробатика и батут в Спортен комплекс „Христо Ботев”. Пострадали са сериозно новото футболно игрище с изкуствена трева и тенис кортовете. Състоянието на изброените спортни обекти след урагана и нанесените от него щети не позволява тяхната експлоатация. Налагат се спешни мерки за разчистване и обезопасяване на покривите и предотвратяване на последващи щети и възможни инциденти.

Почти във всички села на територията на общината има нанесени щети. Най-критична е ситуацията в селата Борики и Жълтеш и Ветрово, където има панали и разрушени покриви на къщи.

По информация на ВиК – Габрово районите на града, които се захранват с вода от помпени станции, има вероятност да останат без вода поради липсата на електрозахранване. В момента се поддържа налягане в мрежата с наличните водни количества. Критично е състоянието на резервоарите, захранващи габровските квартали „Радичевец“, „Йонковото“, „Камъка“, „Градище“ и в селата Жълтеш, Боженци, Ангелово и Велковци. Водоподаването на изброените райони ще бъде възстановено след възстановяване на електрозахранването. Днес екипите ще работят за отстраняването на щетите, причинени от ураганните ветрове.

Екипи на Общината, на ОД на МВР и Пожарната продължават да работят по разчистване на паднали дървета и предмети от пътищата и обезопасяване на пострадали места. За разчистването на изкоренени и съборени дървета, както и за цялостното възстановяване на електрозахранването, се използва специализирана техника – 2 вишки и 20-тонен кран. Екипите в областта са подпомогнати от колеги от Пловдив и Русе.  С приоритет в момента се разчистват паднали дървета върху жилищни сгради на улиците „Малчика”, „Съмрч”, „Стефан Караджа”, „Иван Гюзелев”, „ Студентска”, както и клони и дървета в дворовете на детски и учебни заведения. Извършва се анализ на състоянието на щетите върху всички  публични сгради.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Привличането на световни технологични производства променят икономиката ни!

Published

on

Привличането на международни технологични лидери и производства, с висока добавена стойност, променя икономическата среда в България. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията по разширяване на производствения капацитет на завода за модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево.

С официалното откриване днес се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод, който днес е един от най-големите по рода си в Източна Европа.

В приветствието си държавният глава посочи, че е важно в България да има компании, които са се доказали като символ на технологичен прогрес с високи стандарти за качество и зелени политики. „Това допринася за достойното ни място в европейското семейство и за бъдещето ни като модерна държава“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че с технологичните си решения компанията стимулира развитието на българската икономика в редица важни сектори като индустрия, транспорт, инфраструктура чрез изграждането на интелигентни зелени мрежи за гъвкаво и устойчиво генериране и пренос на електрическа енергия.

„Инвестицията е не само в модерни технологии, но и в човешки капитал, като основна ценност са хората, на които се дава възможност за развитие и обучение“, заяви Румен Радев.

Президентът приветства амбициите на световния технологичен лидер да ускори темпото за постигане на въглеродна неутралност чрез нови технологии и цифрова трансформация.

Президентът посети базата за производство на модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево по покана на българското представителство на компанията и Германо-Българската индустриално-търговска камара.

В рамките на посещението си президентът разгледа производствения процес и се срещна с млади специалисти, работещи в компанията.

В церемонията днес участваха представители на местната и изпълнителната власт, дипломати, представители на ръководството на компанията.

Международната технологична компания оперира в България повече от 40 години и в момента в нея работят над 800 служители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Подем“ отпразнува 60 години!

Published

on

Габровската компания „Подемкран“ отпразнува 60 години от създаването на „Подем“. Годишнината, която през 2021 година бе отложена, поради усложнената епидемична обстановка тогава, свързана с КОВИД-19, бе отбелязана на 16 септември в парка „Маркотея“, със звездно представление и много добро настроение.

„От самото си създаване до наши дни „Подемкран“ не спира да се развива, като през годините успява да се утвърди като водещ производител на подемни съоръжения в Европа. Този успех се дължи на непрекъснатия стремеж към иновации. Ние се вслушваме в нуждите на клиентите и предлагаме най-оптимални решения за увеличаване тяхната производителност“, каза изпълнителният директор на „Подемкран“ АД Георги Стоименов.

В своето слово пред служителите той благодари на всички тях, както и на работниците в миналото, допринесли със своя труд за доброто име и имидж на фирмата днес. В обръщението си Стоименов отбеляза, че 60-годишнината на фирмата е празник на Габрово, тъй като предприятието е дало бит и препитание на немалък брой хора.

„От своето създаване до наши дни дружеството е преживяло нелеки времена. С много вяра в това, което сме правили и страшно много труд, успяхме да ги преодолеем“, добави още той.

Изпълнителният директор на фирмата цитира думите на големия български индустриалец Пенчо Семов: „Любов, труд и постоянство“, които той разкри, че това са ценностите, в които компанията вярва и са водещи при управлението в годините от нейното създаване. Георги Стоименов пожела на целия екип на „Подемкран“ да обича това, което прави.

По време на събитието беше награден дългогодишният служител на дружеството Рафаил Иванов. Празникът беше уважен и от бившия директор на предприятието г-н Стефан Станчев.

Водещ на фирменото тържество беше телевизионният водещ, модел и актриса Мария Силвестър, а за доброто настроение на присъстващите се погрижиха актьорът Бойко Кръстанов и Танцова формация „Габровче“, които вдигнаха на крак гостите на празненството.

След тях на сцената се качи българският актьор, композитор, музикант, певец и филмов режисьор Стефан Вълдобрев. Тържеството завърши с красиви фойерверки, които озариха небето над Габрово.

„Подемкран“ АД е сред водещите в света доставчици на кранови компоненти, предназначени за кранопроизводители и крайни клиенти. Наследник е на електротелферния завод Подем (ЕТЗ Подем, град Габрово).

В наши дни компанията е структороопределяща за развитието на Габрово и е един от предпочитаните работодатели в региона. Във фирмата сега работа намират приблизително 260 служители, в които тя не спира да инвестира и стимулира.

Средната работна заплата възлиза на близо 2 000 лева. От 1 октомври т.г. „Подемкран“ ще вложи допълни 400 000 лева, за да подпомогне работниците с допълнителни придобивки.

Зареди още

Икономика

Президентът ще участва в церемония по разширяване на завод в Севлиево

Published

on

На 20 септември, вторник, президентът Румен Радев ще посети Севлиево, където ще участва в церемонията по разширяване на производствения капацитет на завод за модерно оборудване за високо напрежение.

Официалното откриване започва в 11.00 часа. С церемонията се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод.

В рамките на посещението президентът ще разгледа производствения процес и ще се срещне с млади специалисти, работещи в компанията.

Международната технологична компания оперира в България повече от 40 години и в момента в нея работят над 800 служители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица