Свържи се с нас

Новини

Общината иска конкретика, „ДНЕС“ представи такава

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

По повод изявлението на кмета на Габрово Таня Христова, дадено на брифинг в началото на седмицата и твърдението, че писмото на Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово относно изпълнението на проекта за Водния цикъл на града е необосновано, тенденциозно и в него липсват конкретни предложения, от неправителствената организация разпространиха конкретен пример в местните медии. Областният координатор на движението Анатолий Антов заявява в писмото си, че ще поднесе публично своите извинения за допусната грешка относно служителя, за който питат от целия КС на движение „ДНЕС“, ако това не е така.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Но всъщност това така ли е,  или не е? Това не  става ясно от изявлението на г-жа Христова? И понеже от Община Габрово искат конкретика, изпращам тези две снимки и материал – коментар от инженер, човек който разбира от това, което се закопава в земята по този проект. Държа да е ясно, че ние от КС на ГД „ДНЕС“ искаме да помогнем, а не да рушим. Привестваме инициативите на кметската институция по всички проекти и възможности нашия град да стане по привлекателен и красив, но няма да си затваряме очите пред нередностите които стават, ако има такива“, споделя Анатолий Антов.

снимка: ГД „ДНЕС“ – Габрово

В коментара на експерта от ГД „ДНЕС“ – Габрово се казва: „Безспорно материалът, който се полага за обратен насип върху канализацията на Водния цикъл в различните части на града е различен. Този, които се полага в централната градска част е несортиран трошен камък чист освободен от примеси на глина и кал, и със сигурност отговаря на техническата спесификация и стандартите. Безспорно за него ще има сертификат, декларация за съответствие и протокол от изпитване от акредитирана лаборатория.  Но въпросът е следният: Отговаря ли материала от снимка 1 ?

Това е материал положен за обратен насип върху канализацията на улица „Роден край“. Дали това е същият материал със сертификата и издадените декларации за съответствие? Видимо на снимката това е материал съставен от глина и кал и тук там някое камъче. Дали този материал отговаря на определените характеристики, зърнометрия, коефицент на разнозърност, показател на пластичност, максимална плътност на скелета при оптимално водно съдържание и другите характеристики, които се изискват за подходящ материал?

снимка: ГД „ДНЕС“ – Габрово

Спрямо Техническите спесификации и стандарти след полагането на определен пласт от обратната засипка Например 0,20м; 0,50м е необходимо да се направи уплътняване на насипа, или може би технологията в проекта на водния цикъл за Габрово е по – различна и уплътняването се прави върху най – горният слой когато материала е изсипан и е на ниво асфалт.

Уплътняването на материала е един от много важните показатели. Вземането на превантивни мерки ще избегнат финансови и други загуби в бъдеще. Като пропадане на пътната настилка и разрушаване на положения в бъдеще асфалт.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица