Свържи се с нас

Новини

В Габрово започва строителство на нова детска градина

Сградата ще бъде изпълнена по нискоенергиен проект

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

До края на седмицата ще бъде разкрита строителната площадка за изграждането на нова детска градина в кв. „Лъката”. Сградата ще бъде построена на територията на ЦДГ „Слънце” 1 на ул. „Любен Каравелов” 47, което представлява преместване на старата база 2, намираща се на ул. „Малуша”. Това съобщи кметът на Габрово Таня Христова на среща с местни журналисти.

От казаното стана ясно, че изграждането на новата база ще създаде възможност за прилагане на съвременни обучителни методи и похвати с цел подобряване на училищната готовност на децата. Ще се обособят помещения за три групи с общ капацитет 75 деца и салон за спортни, музикални и творчески занимания.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

„Разширението се състои в изграждане на самостоятелен, двуетажен корпус, разположен в двора, непосредствено до съществуващата детска градина. Предвидени са сервизни, битови и складови помещения, лекарски кабинет“, пояси кметът Христова.

Детското заведение е проектирано като нискоенергийно, съобразно параметрите на така наречената „пасивна къща”. Това е сграда, в която вътрешният климат може да се получи без активна отоплителна или охладителна система, т.е. самата къща сама се подгрява и охлажда, и затова се нарича „пасивна”. Всички външни и вътрешни стени ще бъдат изградени от решетъчна тухла 25 см и топлоизолация от външната страна 20 см EPS. Покривът е топлоизолиран с 30 см стъклена вата.

В помещенията ще има подово лъчисто отопление, оразмерено при температурен режим 32-370С. Основният топлоизточник е термопомпен агрегат „въздух-вода” с резервен нагревател. Предвиден е комбиниран бойлер за подгряване към слънчева инсталация със селективни колектори и абонатна станция на централното отопление. Ще бъде поставена пластмасова дограма с високи топлоизолационни параметри.

„Предполагам, че до края на есента сграда ще бъде изградена и от новата 2014 година децата ще могат влязат детската градина и да бъдат разкрити групи, за да могат децата да се радват на новите условия. Мисля, че това ще бъде повод наистина след успешното изпълнение на този проект да си позволим освен да се гордеем, че имаме нова детска градина, макар и само за 3 групи, да предоставяме като информация на гражданите и тези от други градове тази нова практика, която ще започне да става все по-устойчива. Защото, ако това е един успешен модел мисля, че всички ще се замислим, когато тръгнем да строим нещо или да ремонтираме дали да не използваме този вид технология, който е изключително популярен в Германия, Англия и цената не е по-скъпа, отколкото другите пакети мерки, които се използват“, допълни Таня Христова.

Изпълнител на строително-монтажните работи е софийската фирма „МБ-2001” ЕООД. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

Изграждането на новия обект е част от проект „ПОСОКИ – Предоставяне в общността на социално-образователно консултиране и интегриране“ по споразумение за финансиране с Министерство на труда и социалната политика. Общата стойност на проекта е 1 515 832 лв., от които 1 093 000 лв. за строително-монтажни работи, 367 317 лв. за услуги, 55 515 лв. за обзавеждане и технологично оборудване. Финансовият принос на Община Габрово е в размер на 181 618 лв. с ДДС.

В рамките на разработката се предвижда разкриване на комплекс за предоставяне на интегрирани услуги за деца и семейства, в помещение, на ул. „Ивайло“ № 13, кв. „Христо Ботев”. Новият комплекс ще създаде възможност за предоставяне на съвременни социални, здравни и образователни услуги за около 350 потребители годишно.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица